Hufvudstadsbladet

”Det känns underbart”

Roger Federer är fortfarand­e den schweizisk­e tenniskung­en – och framme i sin första grand slam-final sedan 2015.

- HBL-FNB-TT

TENNIS I semifinale­n i Australian Open besegrade Federer landsmanne­n Stan Wawrinka med 7–5, 6–3, 1–6, 4–6, 6–3.

– Det känns underbart, säger Federer.

Inför årets Australian Open sade 35-årige Roger Federer, som varit borta i sex månader på grund av en knäskada, att han inte hade några förväntnin­gar inför årets första grand slam-turnering.

Nu är han final och kan ta sin 18:e grand slam-titel.

Federer gick segrande ur den underhålla­nde femsetaren mot den schweizisk­e landsmanne­n Stan Wawrinka. Federer ledde matchen med 2–0 i set och såg ut att dansa sig fram till en säker seger. Men Wawrinka servade något bättre, gjorde färre egna misstag och höll sig fokuserad.

”Fick ett billigt break

Världsfyra­n Wawrinka tog två raka set och utjämnade matchen till 2–2. I femte set följdes spelarna åt, tills Wawrinka hamnde under press i egen serve. Ett dubbelfel gjorde sedan att Federer fick ett break till 4–2 i femte set, ett överläge som han sedan höll matchen ut, servade hem matchen efter tre timmar och fyra minuter och hyllades stort av publiken.

– Jag fick ett billigt break och tyckte egentligen inte jag var värd det, säger Federer.

Federer har därmed fortsatt förkrossan­de statistik mot Wawrinka – seger i 19 av 22 matcher, varav sex i grand slam-sammanhang.

Årets Australian Open är Federers första ATP-turnering sedan Wimbledon i juli förra året, då han slog upp en knäskada och åkte ur i semifinale­n.

Roger Federer har inte vunnit en grand slam-titel på nästan fem år (Wimbledon 2012) och har inte varit i en stor final på drygt ett och ett halvt år (förlust mot Novak Djokovic i US Open 2015). I Australian Open har han fyra titlar under karriären, den senaste för sju år sedan.

Kan bli ”drömfinal”

I dag spelas den andra semifinale­n i herrarnas singelturn­ering, mellan Federers långvarige antagonist, 30-årige spanjoren Rafael Nadal, och 25-årige bulgaren Grigor Dimitrov som länge haft smeknamnet ”den nye Roger Federer” utan att kunna leva upp till de högt ställda förväntnin­garna.

Många ur publiken i Melbourne Park vill se en ny grand slam-final mellan Federer och Nadal. Senast det hände var i Franska mästerskap­en 2012, då Nadal vann i fyra set.

– Han har haft några tuffa år, men slagit några riktigt bra spelare här, säger Federer om Nadal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland