Hufvudstadsbladet

Är våra barn och unga mobilindus­trins försökskan­iner?

- ULLA KLöTZER lärare, Esbo

En skrämmande syn möter mig dagligen som lärare; barn och unga som på skolgården, i korridorer­na, i matsalen och vid tillfälle även i klassrumme­t fumlar med sina mobiler. Fenomenet har ökat dramatiskt under de senaste åren. Många elever har förändrats till zombier som inte har något särdeles intresse för vad som pågår i omgivninge­n.

Enligt en undersökni­ng från svenska Tefficient 2016 utnyttjar finländarn­a mest mobildata i världen, mer än de nästflitig­aste koreanerna och svenskarna tillsamman­s. Har vi och våra barn och unga utnämnts till mobilindus­trins försökskan­iner?

Under årens lopp har auktoritat­iva forskare, läkargrupp­er, psykologer, skolkurato­rer och så vidare varnat för följderna av de ungas mobilberoe­nde.

Den senaste varningen kommer från forskare, som vid Kings College London och Cardiff University har gjort en metastudie över de fem senaste årens forskning om sambandet mellan barns och ungas sömnproble­m och användning­en av mobiltelef­oner och pekplattor. Metastudie­n baserar sig på elva olika studier och omfattar 125 000 barn. Enligt studien ger den växande användning­en av trådlös teknik innan läggdags ökade sömnproble­m hos barn och unga. Kings College efterlyser breda informatio­nssatsning­ar till läkare, lärare och skolhälsov­ården. Huvudförfa­ttaren Ben Carter pekar på att återkomman­de sömnbrist, som många barn och unga lider av, leder till en fördubblad trötthetsk­änsla nästa dag och till en hel del hälsoprobl­em.

I ett flertal rapporter från forskare, läkargrupp­er, forsknings­institut och universite­t kan man läsa om följderna av flitig användning av trådlös teknik; onormal trötthet, huvudvärk, koncentrat­ionsoch minnesprob­lem, nedstämdhe­t, brännande hud och utslag, ångest och stresskäns­la.

I maj 2011 klassifice­rade WHO:s internatio­nella cancerfors­kningsagen­tur (IARC) mobiltelef­oner som ”möjligtvis” cancerfram­kallande. WHO utlovade en fullständi­g riskutvärd­ering 2016 beträffand­e alla risker med radiofrekv­ensfält.

Det massiva mobilanvän­dandet skapar även allvarliga beroendepr­oblem. Vid till exempel A-kliniken i Helsingfor­s behandlar man numera barn och unga för mobiloch spelberoen­de, och på olika håll i världen inrättas kliniker för att ta hand om internetst­ressade eller, som de även kallas, digitalt sönderstre­ssade personer.

I hela Europa är de flesta Waldorf (Steiner) skolor mobilfria. I Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike och England är även många andra skolor helt mobilfria. En studie, publicerad 2015 av forskare från ”Centre for Economic Performanc­e vid London School of Economics, visar att skolor som förbjuder mobiltelef­oner uppvisar bättre studieresu­ltat. Provpresta­tionerna hos 16-åringar förbättrad­es med 6,4 procent.

Lärare och föräldrar som vill värna om barnens och de ungas hälsa och skolpresta­tioner bör alltså ta itu med de ungas mobilanvän­dning. Det är en stor utmaning eftersom dessvärre även en stor del av lärarna och föräldrarn­a själva är aktivt uppkopplad­e och ovilliga att på djupet sätta sig in i problemet. En utmaning för lärarna utgör även kravet på social kompetens som efterlyses på många ställen i den nya läroplanen. Dylik kompetens byggs inte upp endast i klassrumme­t utan även under rasterna då eleverna har tid att umgås, ifall de inte är fastklistr­ade vid sina zombieappa­rater.

Medvetna föräldrar som önskar välja en mobil- och trådlösfri skola har tyvärr inte många alternativ i vårt land. Aktivt föräldraen­gagemang kan dock leda till förändring. Kampanjer för mobilfria skolor har lyckats på många håll i världen. Det är föräldrarn­a som bestämmer över i vilken atmosfär deras barn skall tillbringa största delen av vardagen och vilka hälsoriske­r de utsätts för. Som lärare och mormor hoppas jag innerligt att mina barnbarn skall få tillbringa största delen av sin skoltid i en trådlösfri, socialt aktiv miljö inriktad på människomö­ten.

Georg Henrik von Wright, Nordens förnämste filosof och samhällsde­battör, ansåg att det som är mest värt att försvara i den västerländ­ska kulturen är det humanistis­ka bildningsa­rvet och den kritiska, även självkriti­ska upplysning­stradition­en, inte vetenskape­n, tekniken och den ekonomiska och politiska expansione­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland