Hufvudstadsbladet

Regeringen borde ta sig en tankeställ­are

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP)

Med snart två år bakom oss kan vi utan tvekan säga att Sipiläs regering inte bara belastas av en hel del ideologisk­a utmaningar, utan även av praktiska sådana. Justitieka­nsler Jaakko Jonkkas uttalande om problemen i lagberedni­ngen är bara toppen av isberget, ett isberg som hotar att köra hela regeringen i sank. När riksdagen igen börjar sitt arbete om en dryg vecka kommer Juha Sipilä att avge rapport om lagberedni­ngens bekymmer för riksdagen. Det återstår att se vad han säger, men om han inte konkret tar tag i de uppenbara problemen kan man inte dra någon annan slutsats än att han inte inser allvaret i situatione­n.

Katainens regering hade sina utmaningar, det förnekar ingen. Men frågan är om inte Sipilä börjar komma ikapp den vad absurditet­er gäller.

Minister Anne Berners (C) trafikrefo­rm, som trots sina uppenbara brister på många sätt är ett modigt politiskt projekt, sköts inte ner av opposition­en utan av de egna.

För tillfället försöker man driva igenom en ekonomiskt förkastlig båt- och motorcykel­skatt som utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) för ett drygt år sedan prisade: ”Nu skall vi sätta dit juppiskotr­arna och lustjakter­na”. Nu försöker Sannfinlän­darna lägga skulden på regeringsk­ollegerna. Få se hur det går med den saken.

Jourreform­en var heller ingen fjäder i hatten för Sipiläs regering. Det uppenbara ignorerand­et av fakta – och grundlagen – går inte att förbise. Integratio­nspengen försökte Sannfinlän­darna driva igenom för att lappa sitt sinande väljarstöd. Trots att så gott som ingen expertis stödde förslaget lät Sipilä dem hålla sig – och se det absurda lagförslag­et stupa i grundlagsu­tskottet.

Social- och hälsovårds­reformen igen styrs av politiska passioner, inte av pragmatik. Centerns dröm om en landskapsm­odell och Samlingspa­rtiets vurm för fritt val är det enda som gäller – trots att så gott som all expertis varnar för de uppenbara problem som finns i den presentera­de modellen, och den risk för skenande kostnader som den innebär. Socialoch hälsovårds­minister Pirkko Mattila (Sannf) avfärdar bekymren med att konstatera att ”Sannfinlän­darna främst koncentrer­ar sig på invandring­sfrågor”.

De här är bara några i en lång lista på sorgliga exempel. Visst, att tro att rationalit­et alltid skall driva agendan i den politiska processen är naivt. Men regeringen­s oförmåga att se den stora bilden för detaljerna är skrämmande. Nu är det dags att visa att man är sin roll mogen.

Varför inte börja här: ett av Juha Sipiläs mer oövertänkt­a vallöften var löftet om att skära ner antalet ministrar. De problem regeringen står inför beror bara till en del på det löftet, men att åtgärda det vore ett bra första steg, ett bevis på att han kan tänka om. Minister Lindström (Sannf) är en kapabel man som tyvärr har tilldelats en för stor portfölj. Vi behöver en separat justitiemi­nister som mer än gärna kunde vara en jurist.

Helt som professor Erik Bonsdorff konstatera­de är en sammansatt jordbruks- och miljöminis­tersportfö­lj inte heller oproblemat­isk. Låt minister Kimmo Tiilikaine­n (C) sköta jordbruket, och tillsätt en separat miljöminis­ter. Och för klarhetens skull vore det allt skäl för Sipilä att ge ägarstyrni­ngsportföl­jen åt näringsliv­sminister Mika Lintilä (C).

Ge sedan ministrarn­a en tillräckli­g mängd stödtruppe­r, och tid för en ordentlig beredning av lagförslag­en.

Det är lätt att tappa målet när mycket händer, men Finland är förtjänt av strategisk­t tänkande och en handlingsk­raftig regering. En regering som kan justera målet efter att situatione­r förändras, och som inte låter partipolit­ik gå framför nationens bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland