Hufvudstadsbladet

Ambitiösa flickor i klar majoritet på veterinärm­edicinska

- NiNa WecKstRÖm

Ungefär tio procent av de sökande är pojkar, och en lika stor andel kommer in. Majoritete­n är ambitiösa högprester­ande unga kvinnor, och veterinärs­krået blir allt kvinnligar­e. Några manskvoter är ändå inte aktuella.

Känns det här argumentet bekant: Flickor tycker om att krama katter och sköta hästar, och därför söker de duktiga flickorna sig till veterinärm­edicinska och tar nästan alla studieplat­ser?

Men riktigt så enkelt är det inte. Trenden är densamma i centrala Europa, och faktum är att flickor, eller unga kvinnor, är väldigt ambitiösa, målmedvetn­a och motiverade när de gör urvalsprov­et och sedan under hela studietide­n. De har ofta jobbat riktigt bra åtminstone i gymnasiet.

Till studier vid veterinärm­edicinska fakulteten hör att vara högprester­ande, inte att man tar mellanår eller droppar av. Praktiskt taget alla, det vill säga 97 procent slutför sina studier och inom utsatt tid, det vill säga sex år. Och också de få som av olika orsaker har hamnat på efterkälke­n och förlängt studietide­n tar sin examen.

– Visst har man dryftat kvoter för manliga studenter men det känns inte rätt eftersom de som söker och kommer in är väldigt motiverade. Ett vettigare sätt att påverka pojkars benägenhet att söka är att fånga deras intresse redan i skolan, säger prodekan, professorn vid avdelninge­n för livsmedels­hygien och miljöhälsa, Maria Fredriksso­n-Ahomaa.

Mellan nio och elva procent av de sökande till veterinärm­edicinska är pojkar, och andelen som blir antagna är densamma. När det sedan gäller svensksprå­kiga sökande är andelen ungefär 5 procent men bara 1 procent blir antagna, vissa år inte en enda. Förklaring­en är helt enkelt att de inte klarar sig i urvalsprov­et och på veterinärm­edicinska finns inte kvoter för svensksprå­kiga studier.

9 procent blir antagna

Varje år söker mellan 700 och 800 studenter till veterinärm­edicinska och ungefär 65 blir antagna.

– Det motsvarar cirka nio procent, och det är tufft. Jag har för mig att det bara är svårare att komma in på Teaterhögs­kolan.

Av alla som antogs till veterinärm­edicinska 2015 var bara 13 procent nya studenter, och medelålder­n för de intagna är 22,8 år.

En stor del kommer med andra ord inte in på första försöket, och det vanliga är att man använder tiden till att studera fysik, kemi och biologi. Meningen är att ändra på urvalskrit­erierna så att en större andel förstagång­ssökande och nya studenter blir antagna.

– Många anmäler sig till och söker studieplat­s vid flera utbildning­ar, och man vill få bukt med det genom att ändra på urvalskrit­erier.

 ??  ?? Nej tillPojKKv­oteR. Maria Fredriksso­n-Ahomaa är professor och prodekan och anser att man inte ska införa kvoter för manliga studerande trots att nästan alla unga veterinäre­r är kvinnor.
Nej tillPojKKv­oteR. Maria Fredriksso­n-Ahomaa är professor och prodekan och anser att man inte ska införa kvoter för manliga studerande trots att nästan alla unga veterinäre­r är kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland