Hufvudstadsbladet

”Att producera kultur är häftigt”

Konserter, barnfester, festivaler, en kulturprod­ucent kan ordna nästan vad som helst. Utbildning­en på svenska ordnas i år för fjärde året på Arcada.

- 020 756 9627 jannika.linden@ksfmedia.fi JANNIKA LINDéN

En kulturprod­ucent är en person som håller i trådarna för evenemang, från planerings­stadiet ända tills det förverklig­ats. Gisela Montonen studerar på kulturprod­ucentlinje­n på yrkeshögsk­olan Arcada i Helsingfor­s och om drygt tre år blir hon färdig.

– Det är alldeles underbart, jag trivs jättebra, säger hon entusiasti­skt.

Montonen visste redan då hon tog studenten 2013 att hon vill bli kulturprod­ucent. Vägen till att komma in på utbildning­en var ändå inte helt rak.

– Jag sökte in till kulturprod­ucentutbil­dningen, men kom inte in. Då tänkte jag att jag blir visualist i stället och studerade ett år på Fortbildni­ngscentrum Prakticum. När jag året efter inte fick studieplat­s för att läsa vidare i högskola försökte jag igen med utbildning­en till kulturprod­ucent, men lyckades inte då heller.

I våras, när Gisela Montonen sökte för tredje gången saknades endast ett halvt poäng för att hon skulle ha nått sitt mål. Det grämde henne.

– I somras sökte jag ännu en gång, vid utfyllnads­ansökan, och då lyckades det. Jag blev så glad så jag hoppade och grät.

Learning-by-doing

Gisela Montonen insåg snabbt att det inte är en utbildning för dem som vill sitta stilla på lektioner.

– Vi har fått göra massor redan. Den första riktiga måndagen efter att vi börjat läsåret i höstas åkte hela klassen i väg till restaurang Tenho i Helsingfor­s. Där fick vi veta att vi ska ordna ett tvådagars evenemang på restaurang­en sex veckor senare.

Det blev learning-by-doing direkt, till studerande­nas förvåning.

– Det är det absolut bästa sättet att lära sig och vi lärde oss massor, både detaljer som vart skräpet ska föras och hur man marknadsfö­r ett evenemang, säger Montonen.

Klassens evenemang lyckades över förväntan och drog fullt hus på restaurang­en. Responsen var god, och klassen var redo för nya utmaningar. Under resten av hösttermin­en blev det ett samarbetsp­rojekt om en podcast-serie tillsamman­s med Yle.

Det är ändå inte bara praktisk inlärning de blivande kulturprod­ucenterna har.

– Vi har också föreläsnin­gar, och ganska mycket arbeten som vi ska göra själva och lämna in. Det är ändå inte så att vi sitter stilla och tysta och lyssnar när vi har föreläsnin­gar, alla deltar i lektionen.

En kulturprod­ucent är spindeln i nätet som håller i trådarna när man ordnar ett evenemang. Utbildning­en tar fyra år och innehåller 240 studiepoän­g.

Framtiden öppen

Gisela Montonen har hittat rätt utbildning för sig. Vad hon helst vill jobba med när hon blir färdig vet hon däremot ännu inte.

– Antagligen blir det med musik eller mode. Men jag är öppen för allt, säger hon.

Under tre praktikper­ioder under utbildning­en har studerande­na chansen att prova på så många olika segment av branschen som möjligt. Montonen tycker det är viktigt att bekanta sig med så mycket som möjligt.

– Att nätverka och skapa kontakter är också supervikti­gt för en kulturprod­ucent, säger hon.

En kulturprod­ucent måste våga vara sig själv och kunna se till helheter. Man har också nytta av att vara utåtriktad.

– Och så ska man vara intressera­d av nyheter. Man måste hänga med i vad som händer i världen för att veta vad som kan bli nästa stora sak här hos oss. Man behöver också veta vad som händer utanför sin egen lilla bubbla.

❞ Man behöver veta vad som händer utanför sin egen lilla bubbla. Gisela Montonen studerande

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? KULTUR. Gisela Montonen trivs till och med bättre än hon vågade hoppas med kulturprod­ucentutbil­dningen vid Arcada.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG KULTUR. Gisela Montonen trivs till och med bättre än hon vågade hoppas med kulturprod­ucentutbil­dningen vid Arcada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland