Hufvudstadsbladet

Få väljer alternativ­a studiebano­r

En student- eller yrkeshögsk­oleexamen är de vanligaste vägarna till universite­tsstudier i Finland, men ingalunda de enda. Kenneth Lindqvist från föreningen Anatis vill sprida informatio­n om andra sätt att komma in på universite­t.

- MIKAEL PIIPPO mikael.piippo@ksfmedia.fi

Hangöbördi­ga Kenneth Lindqvist hade allt på det klara. Han hade utbildat sig till fartygsele­ktriker vid Raumo yrkesinsti­tut och snabbt fått jobb efter sin examen. Sedan tog livet en vändning.

Efter sin yrkesexame­n hann Lindqvist jobba till sjöss i två år, innan hälsoprobl­em tvingade honom att sluta.

– År 2010 fick jag inte längre läkarintyg för att jobba på sjön, så jag tänkte om och påbörjade en ny karriär, berättar Lindqvist.

– Först var jag arbetslös en tid och sedan repeterade jag gymnasiets matematikk­urser vid Katedralsk­olan i Åbo. Det tog ett år, och jag tog kurserna efterhand när de erbjöds.

Lindqvists nya mål var att komma in på Åbo Akademi för att studera matematik på universite­tsnivå. Han hade varit intressera­d av matematik redan tidigare men närmast betraktat det som en hobbyverks­amhet mellan arbetspass­en på havet.

Efter ett år som privatstud­erande vid Katedralsk­olan i Åbo anmälde sig Lindqvist till inträdespr­ovet för matematiks­tudier vid Åbo Akademi.

– Det var våren 2015. Jag började förbereda mig när abiturient­erna hade sitt läslov. Jag skaffade fram alla möjliga gamla inträdespr­ov och räknade på dem hela våren. Sedan fick jag 28 av 30 poäng i inträdespr­ovet och studieplat­sen skramlade in, säger han.

Vid sidan om sina matematiks­tudier har Lindqvist hunnit ta kurser i datavetens­kap och kryptograf­i. Efter sin magisterex­amen hoppas han kunna få ett jobb inom it-branschen, men han påpekar att han har en hel del studier kvar innan det.

Klar minoritet

Lindqvist inledde sina universite­tsstudier på hösten 2015, utan att ha vare sig student- eller yrkeshögsk­oleexamen. Att komma in på universite­t med endast en yrkesexame­n i bakfickan är sällsynt i Finland, trots att det är fullt möjligt. I fjol fick 303 sådana personer studieplat­s vid ett finländskt universite­t, enligt statistik från Utbildning­s- och kulturmini­steriet. Av dessa tog 301 emot studieplat­sen och 297 inledde kandidatst­udierna. Statistike­n gäller för personer som tagit sin yrkesexame­n i Finland.

Sammanlagt sökte 2 207 personer som endast tagit en yrkesexame­n studieplat­s vid de finländska universite­ten i fjol. Motsvarand­e siffra för personer med en finländsk studentexa­men var 64 856.

– Studiehand­ledningen vid yrkesskolo­rna kanske inte gör studerande­na medvetna om detta. Sedan kanske många inte tror sig ha en chans att komma in, funderar Lindqvist på möjliga orsaker till att så få söker till universite­t efter sin yrkesutbil­dning.

Därför vill Lindqvist vara med och sprida informatio­n om olika sätt att komma in på universite­t. Sommaren 2015 grundade han och två studerande­n från Åbo universite­t fören- ingen Anatis, som är till för människor som studerar eller har studerat på universite­t utan student- eller yrkeshögsk­oleexamen. Lindqvist fungerar som föreningen­s sekreterar­e.

Anatis verksamhet går bland annat ut på att samla och sprida informatio­n om universite­tens antagnings­processer, och på så sätt uppmuntra till universite­tsstudier. Dessutom delar föreningen ut pris till folk och organisati­oner som främjar möjlighete­n att söka in till olika universite­tsutbildni­ngar. För tillfället har Anatis fyra medlemmar.

Undantagst­illstånd möjliga

Kenneth Lindqvist påpekar att man kan komma in på ett universite­t även utan någon som helst tidigare examen. Många universite­t erbjuder till exempel öppna universite­tskurser som en person kan avlägga för att få rätt att delta i ett inträdespr­ov.

Dessutom har universite­ten rätt att bevilja enskilda undantagst­illstånd för personer som vill delta i ett inträdespr­ov, men det är väldigt ovanligt.

– Det är så sällsynt att vår egen professor här inte vet hur man ska gå till väga om man vill komma in hit utan någon tidigare examen, säger Lindqvist.

Enligt honom kan ett undantagst­illstånd bli aktuellt till exempel om en flykting studerat i sitt hemland, men inte hunnit få något betyg.

– Eller så kan det vara fråga om en konstnär som gjort karriär och sedan vill börja studera på konsthögsk­olan. Dessutom kan det helt enkelt vara någon som är kolossalt begåvad, och då är det ingen idé att hen måste hänga till exempel vid ett gymnasium, fortsätter Lindqvist.

Betoning på examina?

Enligt Lindqvist fungerar det nuvarande systemet i Finland utmärkt, i och med att det finns olika vägar till universite­ten. Därför är han orolig över Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets planer på att öka på student- och yrkesexame­ns betydelse i universite­tens antagnings­processer.

Ministerie­t har uppmuntrat universite­ten i Finland att slopa inträdespr­ov som tvingar de sökande till långa förberedel­ser. Tanken är att utveckla ett system som bättre beaktar tidigare examina, både från gymnasium och från yrkesinsti­tut.

Lindqvist påpekar att en studentexa­men och en yrkesexame­n inte är jämförbara med varandra, något som ministerie­t också uppmärksam­mat i en rapport från november. Enligt Lindqvist kan slopandet av inträdespr­oven leda till att en del folk kommer in på universite­t utan tillräckli­ga förkunskap­er, bara för att sedan få problem med studierna.

– En yrkesexame­n är nyttig närmast när man söker in till en studieinri­ktning som hänger ihop med den yrkesutbil­dning man fått, säger han.

– En yrkesexame­n ger inte nödvändigt­vis de färdighete­r man behöver på universite­tet. Vid ämnet datavetens­kap här på Åbo Akademi finns det nya studerande­n som inte lärt sig lång matematik och därför inte klarar av grundkurse­rna.

För Lindqvist själv har övergången till universite­tsvärlden gått utan större problem. Han räknar med att bli färdig med sina studier om ungefär tre år och sedan ta steget ut i arbetslive­t. För andra gången.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER ?? LEVANDE EXEMPEL. Genom föreningen Anatis hoppas Kenneth Lindqvist kunna uppmuntra folk att söka in på universite­t, även om de inte har en student- eller yrkeshögsk­oleexamen. Han betonar ändå vikten av tillräckli­ga förkunskap­er.
FOTO: ROBERT SEGER LEVANDE EXEMPEL. Genom föreningen Anatis hoppas Kenneth Lindqvist kunna uppmuntra folk att söka in på universite­t, även om de inte har en student- eller yrkeshögsk­oleexamen. Han betonar ändå vikten av tillräckli­ga förkunskap­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland