Hufvudstadsbladet

Prepkurser – dyra men ger resultat

- NINA WECKSTRöM

Juristklub­ben Codex visar gott resultat om man mäter framgång i urvalsprov­et efter prepkurs. Hela 98,8 procent som gått kursen mellan 2013 och 2016 har fått svensksprå­kig studieplat­s vid juridiska fakulteten i Helsingfor­s eller Vasa.

Prepkurser är kurser som ger färdighete­r att delta i inträdes- eller urvalsprov för studier på akademisk nivå.

Bakom kurserna står oftast ämnesfören­ingar eller studentkår­en, som har nära kontakt med lärosätet, med nuvarande studerande och med dem som redan har examen och jobbar som till exempel ekonom, läkare eller jurist.

Nivån på kurserna anses allmänt vara god, och när det gäller till exempel juristklub­ben Codex har man av allt att döma lagt upp ett studiepake­t som ger resultat. Codex har arrangerat prepkurser i femtio år.

– Hela 98,8 procent av alla som har gått Codex kurs mellan 2013 och 2016 har efter ett eller flera försök kommit in till juridiska antingen i Helsingfor­s eller Vasa, säger Laura Jaarola med titeln rekryterin­gschef på Codex. Hon gick själv kursen för två år sedan och säger sig vara väldigt nöjd.

Prepkurser­na innehåller allt från allmänna föreläsnin­gar till närkontakt med studierna som rättsfalls­övningar när det gäller studier i juridik.

Codex brukar ha omkring 100 på prepkursen och medicinark­lubben Thorax tar in 65 hugade studerande. Intresset är så stort för Thorax kurser att en handfull hamnar på reservplat­s.

Resultatet av prepkurser­na i Thorax regi är också gott.

– 2016 antogs 41 studerande till fakulteten­s svenska studielinj­er i medicin respektive odontologi. Av dem hade 21 deltagit i Thorax kurs, säger prepkursko­ordinator Daniel Ginström.

Hanken uppvisar motsvarand­e siffra, ungefär hälften av eleverna på prepkursen kommer in i Helsingfor­s eller Åbo.

Prepkurser­na är inte helt billiga och för att delta i kurserna i Thorax regi är priset 810-860 euro beroende på hur tidigt man anmäler sig. Årets prepkurs hos Thorax går från slutet av mars till och med mitten av maj och innehåller 96 timmar föreläsnin­gar i fysik, kemi och biologi. På det kommer 64 timmar styrda räkneövnin­gar och fyra simulerade inträdesfö­rhör.

Codex kurs kostar 575 euro och Hankens 565 euro. Ämnesfören­ingen Stadga i Åbo har i uppdrag att förbereda för invalsprov för studier i juridik vid Åbo Akademi och den veckolånga prepkursen i april kostar 310 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland