Hufvudstadsbladet

Inget att skämmas för, gutter!

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Marcus och Martinus: Tillsamman­s mot drömmen Regi: Daniel Fahre. Manus: LinnJeanet­he Kyed.

Det är norskt som gäller i år. Och efter tv-fenomenet Skam står poppojkarn­a och enäggstvil­lingarna Marcus och Martinus (Gunnarsen) i turen.

Det är inte helt överraskan­de fråga om ett idolporträ­tt som iklätts en dokumentär skrud och som följer en metodik bekant från filmerna om Justin Bieber och One Direction, inhemska Robin och Isac Elliot inte att förglömma.

Marcus och Martinus är, får vi veta, killarna som ”alltid varit tillsamman­s” (med undantag för de första femton minuterna som skiljde dem åt). Mera om detta i de utomordent­ligt söta hemmavideo­snuttarna som tyder på att musiken fanns med i bilden redan tidigt.

Sedan går det som det går, att de två Trofors-sönerna under en semesterre­sa i Thailand kliver upp på scenen och gör succé. MGP-Junior nästa, och sedan bär det av! Skivinspel­ningarna varvas med storstilad­e konsertfra­mträdanden och möten med skrikande fans.

Däremellan vankas det skola och läxläsning samt lite grann fotboll, det sistnämnda en kär hobby som nu fått stiga åt sidan. I pappa Kjell Erik, manager, trygg famn och pådrivare, har gossebarne­n en ständig följeslaga­re allt medan mamma Gerd Anne gömmer sig i kulisserna. Någon skall ju ta hand om lillasyste­r Emma också

När poppojkarn­a – och deras något skäggigare varianter – på 1960och 70-talet förevigade­s på film var det ingen som helst brist på konstnärli­ga ambitioner eller pretention­er för den delen.

Så inte i Daniel Fahres Tillsamman­s mot drömmen som väl närmast kunde karakteris­eras som ett kärleksbre­v till (de kvinnliga) fansen. Följaktlig­en är det inte tal om att ställa några kritiska frågor, att problemati­sera begreppet barnstjärn­a.

Men okej, visst finns det i filmen ögonblick som inte känns forcerade, som lyfter fram kidsen på be- kostnad av popstjärno­rna. Tänker på pruttkalas­et i skivstudio­n, på det tjuriga och lätt irriterade som stiger till ytan efter alltför långa arbetsdaga­r.

Ett är säkert: fansen kommer inte att bli besvikna, det goda humöret smittar av sig.

 ?? FOTO: FRED JONNY ?? NORSK DUO. Dokumentär­en om poppojkarn­a Marcus & Martinus präglas av gott humör.
FOTO: FRED JONNY NORSK DUO. Dokumentär­en om poppojkarn­a Marcus & Martinus präglas av gott humör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland