Hufvudstadsbladet

100 duvor

- MARKUS ANDERSéN bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

Jag hoppas på att de verkligen hade 100 riktiga duvor med sig och överräckte dem i burar till påven. Han tar antagligen emot en sådan delegation om dagen, så duvlogisti­ken är säkert genomtänkt. Det är kanske därför han går i vita kläder?

En finländsk biskop besökte påven för några dagar sedan. Besöket var säkert mycket trevligt och viktiga frågor, som flyktingba­rnens rätt till skola, diskuterad­es. Fint med resor till Italien, speciellt såhär under kalla vintern.

Det jag däremot reagerade på var biskopens något intressant­a bagage: 100 duvor. Antar att de inte fick åka som handbagage i flyget, för kurrandet och bajsandet skulle antagligen ha retat upp medresenär­erna på flyget.

Antagligen är detta med duvor åt påven standard praxis, så det finns kanske en duvtjänst i Vatikanen från vilken man kan beställa rätt mängd duvor? Kanske till och med en mobilapp via vilken duvorna beställs.

I de artiklar jag läste stod det att biskopen (eller egentligen hans barnbarn) överräckte de 100 duvorna till påven. Undrar just hur det gick till? 100 duvor utan burar väger cirka 20–30 kilo och jag antar att alla duvor inte får vara inträngda i en liten bur på grund av djurskydds­lagar. Så antingen var ceremonin väldigt lång eller så överräckte de ett presentkor­t till påven. Lite som att köpa en get i Uganda till någon i julklapp. Jag hoppas på att de verkligen hade 100 riktiga duvor med sig och överräckte dem i burar till påven. Han tar antagligen emot en sådan delegation om dagen, så duvlogisti­ken är säkert genomtänkt. Det är kanske därför han går i vita kläder?

Nu undrar någon kanske varför jag fånar mig på detta sätt? Antagligen för att jag föredrar handlingar framför symbolik. Jag har inget emot symbolik, men förstår inte riktigt hur världen blir bättre av att en herre i särk ger 20 kilo fågel till en annan herre i särk? Biskopen och påven diskuterad­e naturligtv­is viktiga frågor och duvorna är endast en bisats i helheten, men det var vad jag reagerade på.

Biskopen kunde ha gett påven en mobilapp där man släpper hundra fredsduvor genom ett knapptryck. Set the not-so-angry birds free kunde den heta. För varje knapptryck flyger 100 digitala duvor i väg och en överenskom­men summa tas från kreditkort­et till flyktingba­rnens skolgång. Det vore symbolik i min smak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland