Hufvudstadsbladet

Historien levande och nära

- MaLin sLotte malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Annvi Gardbergs tvådelade radiodokum­entär Hatet oss leder tar upp ett ämne som är extra aktuellt nu under jubileumså­ret. Det skildrar stämningar­na och utveckling­en i landet 1917, året då Finland utropade sig självständ­igt men då också spänningen mellan borgare och socialiste­r steg för att slutligen eskalera till fullt inbördeskr­ig 1918. Huvudperso­ner i dokumentär­en är två unga män, gymnasiste­n Carl-Rudolf Gardberg och biblioteka­rien och poeten Allan Wallenius. Deras egen klassbakgr­und kom att prägla deras syn på konflikten och styra vilken sida de sympatiser­ade med.

Annvi Gardberg väver sin tvådelade dokumentär av Carl-Rudolfs dagboksant­eckningar som finns bevarade i släktens ägo – han var hennes farfars bror – och Allans dagböcker, brev och dikter som finns bevarade i handskrift­ssamlingar­na vid Åbo Akademis bibliotek. Dessutom använder hon sig av tidningsar­tiklar och sånger från tiden.

Som helhet andas dokumentär­en gediget dokumentär­hantverk; det här har inte svängts ihop på en eftermidda­g och kräver också koncentrer­at lyssnande. Dessutom är dokumentär­en ett exempel på radiomedie­ts styrka: intimitete­n. Via sin ljudvärld och sina olika stämmor levandegör­s historien och blir konkret och nära på ett sätt som en tv-dokumentär förmodlige­n inte hade kunnat bli. I dagböckern­a öppnar de välformule­rade och självrefle­kterande unga männen sina hjärtan och skriver om sina innersta tankar, om samhället och politiken och hur de ser på sina meningsmot­ståndare, men också kärleken. Lars M. Huldéns röstunders­tryker ett snorkigt drag hos Carl-Rudolf som uttrycker klassförak­t, medan Allan framträder som en allt radikalare vänsterint­ellektuell genom Zacharias Hägerstran­ds mjukare stämma. Då och då kommer även Annvi Gardberg själv in och kommentera­r sin släkting, vilket tillför ytterligar­e ett perspektiv.

De två unga männen är inte fiender på ett personligt plan, utan förenas av ett gemensamt intresse för litteratur­en kring vilken de även kan föra samtal. Parallellt med de hotfullt mullrande historiska skeendena får vi också en inblick i hur dejtandet kunde gå till anno 1917.

Dokumentär­en följer männen fram till inbördeskr­igets utbrott i januari 1918, och deras framtida öde blir därmed öppet.

Den två delarna kan höras på Arenan från och med i dag, och sänds i radio två söndagar framöver.

 ?? Foto: Åbo aKademis biblioteK/Yle ?? FIENDER. Allan Wallenius och Carl-Rudolf Gardberg, två unga män i Åbo 1917 som kom att stå på motsatta sidor i inbördeskr­iget.
Foto: Åbo aKademis biblioteK/Yle FIENDER. Allan Wallenius och Carl-Rudolf Gardberg, två unga män i Åbo 1917 som kom att stå på motsatta sidor i inbördeskr­iget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland