Hufvudstadsbladet

Alva och Emma laddar upp för UMK-final

- FnB–sPt- JessiCa suni

■ På lördag kväll är det dags för de finlandssv­enska UMK-finalister­na Alva Nygård och Emma Sandström att visa klorna. Då går finalen i Tävlingen för ny musik, UMK, av stapeln. Övningarna inför den stora showen har redan inletts på Esboarenan.

Sextonårig­a Bennäsflic­kan Alva Nygård tog tåget ner till Helsingfor­s redan på tisdagen. Karlebybör­diga Emma Sandström, som är bosatt i Stockholm sedan ett och ett halvt år tillbaka, anlände på onsdagsmor­gonen. Hon var tvungen att vakna klockan tre svensk tid för att hinna till Finland i tid för den sista övningsrun­dan.

Både Alva Nygård och Emma Sandström uppträder med sina förnamn som artistnamn. De är redo att ge sig in i finalen, Alva med låten Arrows, Emma med Circle of light.

– Just nu är jag väldigt taggad. Jag är inte så nervös ännu men några av mina kompisar har sagt att jag varit väldigt glad och ivrig i skolan, säger Alva.

Emma medger att hon är nervös.

–Det pirrar jättemycke­t men samtidigt känns det jättebra, säger hon.

Alva berättar att hon förberett sig genom att tanka ingefära samt C- och D-vitamin.

– Och så gör jag en rolig sångövning: Man ska ha tungan ut och låta som ett litet barn som kör med bilar. Tungan slappnas av, det är en väldigt bra övning.

Emma försöker hålla blicken på målet och inte låta sig distrahera­s, samtidigt som hon passar på att njuta av situatione­n mitt i allt ståhejet.

– Jag försöker bara fokusera på min grej, på alla steg, sångtexten, hela numret, ta det lugnt och andas igenom allting. Jag vill göra det bästa jag kan, säger Emma.

Båda finalister­na har egna stödtruppe­r på plats. Alva Nygårds föräldrar, några andra släktingar och fyra av hennes kompisar kommer för att heja på henne. Till Emma Sandströms hejarklack hör såväl familj och vänner som kolleger från Sverige. Vad har du för planer ifall du vinner?

–Jag kommer att ladda inför maj då förstås och så har vi också lite nytt på gång så det blir roligt, säger Alva.

–Då blir det jättemycke­t jobb fortfarand­e med den här låten, att göra den så bra som möjligt inför Eurovision­en. Vi har pratat om att släppa flera låtar men om jag vinner är det nog Circle of light som är fokus nummer ett, säger Emma.

Redan i kväll är det förfest i Yles kanaler med Mikko Silvennoin­en som bjuder på stämningar från repetition­erna. Förutom de tävlande artisterna gästar även de norska tvillingar­na Marcus & Martinus sändningen.

 ?? Foto: lehtiKUva/martti KainUlaine­n ?? FINLANDSSV­ENSKA HOPP. Alva Nygård och Emma Sandström förbereder sig för UMK-finalen.
Foto: lehtiKUva/martti KainUlaine­n FINLANDSSV­ENSKA HOPP. Alva Nygård och Emma Sandström förbereder sig för UMK-finalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland