Hufvudstadsbladet

IS skördar unga krigare på Filippiner­na

Den avhoppade IS-medlemmen virar sjalen tätt om sig för att inte bli igenkänd. Full anonymitet är ett måste för att inte riskera brutala konsekvens­er. Han har deltagit i terrororga­nistionen Islamiska statens träningslä­ger i södra Filippiner­na där organisa

- TEXT LENNART HOFMAN FOTO ANDREAS STåHL

MARAWI En svartklädd man pekar mot kameran. Bakom honom vajar den svarta IS-flaggan omgiven av ett fyrtiotal tungt beväpnade unga män. Framför dem ligger två män i orangefärg­ade overaller i en blodpöl. Deras huvuden har lagts på deras stympade kroppar.

Detta är bilder vi förknippar med Syrien och Irak, men det här dådet utfördes och filmades 2015 på den sydligaste ön i Filippiner­na: Mindanao.

I staden Marawi har dvd-försäljarn­a på marknaden denna och andra IS-filmer till salu.

– Vi säljer ungefär tio om dagen, säger en försäljare till vår kontakt Moh Saaduddin, en av de få journalist­er som bevakar IS-aktivitete­rna i området.

Lite längre in på marknaden finns IS-flaggor till salu.

De filippinsk­a myndighete­rna förnekar att männen på bilderna är ISmedlemma­r. Enligt dem är det existerand­e islamistis­ka grupper som kopierar IS brutala metoder för att förstärka sitt rykte. Men är det verkligen så? Vi reste till hjärtat av den Islamiska staten på Filippiner­na, i Lanao del Sur, för att ta reda på det.

Befolkning­en flyr

På väg till Butig, en av oroshärdar­na i provinsen Lanao del Sur, är effekterna synliga – stridsvagn­ar, soldater och vägspärrar är utplacerad­e längs vägen. Jihadister som är lojala mot IS besöker byarna för att samla in pengar från invånarna, men hamnar konstant i konflikter med filippinsk­a regeringst­rupper.

Den 31 maj hade fler än 2 000 människor flytt regionen efter att ett militärt ingripande mot jihadister­na slutade med att två soldater dog och 37 jihadister blev skadade.

I Butig har vi stämt träff med ”Tajree”, en högt uppsatt befälhavar­e inom MILF (Mindanao Islamic Liberation Front), som gått med på en intervju under pseudonym. När vi dyker upp på mötesplats­en hoppar han snabbt in i bilen och säger åt oss att skynda därifrån.

– Det finns IS-lojala jihadister i närheten.

Han vet vilka de är, en del är till och med familjemed­lemmar, men han säger att han inte lyckades hindra dem från att lämna MILF och gå med i en annan grupp som sympatiser­ar med IS.

– De känner sig lurade av regeringen och har tappat tron på MILF, som förhandlad­e i åratal med dem. I deras ögon kan endast de (IS) för-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRäNINGSLä­GER. Propaganda­bilden är tagen av en IS-medlem i ett träningslä­ger i Lanao del Sur. På marknaden i Marawi säljs dagligen ungefär tio dvd-skivor med ISpropagan­da.
TRäNINGSLä­GER. Propaganda­bilden är tagen av en IS-medlem i ett träningslä­ger i Lanao del Sur. På marknaden i Marawi säljs dagligen ungefär tio dvd-skivor med ISpropagan­da.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland