Hufvudstadsbladet

KSSE vände oss västerut

Italiens premiärmin­ister Aldo Moro beundrar pennan han nyss underteckn­at KSSE-dokumentet med. I motsats till kollegerna väljer han att inte ge pennan ifrån sig utan lägger den diskret i fickan. Aldrig har Europa varit så tryggt som efter säkerhetsk­onferen

- TEXT STAFFAN BRUUN | ILLUSTRATI­ON MIKAEL BOBACKA

Säkerhetsk­onferensen KSSE gjorde att Finland i tre dagar 1975 stod i centrum för världens intresse. Konferense­n påskyndade kommunisme­ns fall och bidrog därför till att Finland helhjärtat kunde ansluta sig till västintegr­ationen.

Bilden har etsat sig fast i minnet på alla som var med när det begav sig. Bilden av 35 statschefe­r bakom ett långt bord i Finlandiah­uset som underteckn­ar KSSE-konferense­ns slutdokume­nt. Aldrig förr hade så många statschefe­r samtidigt vistats i samma stad och i samma byggnad. Hela världen blickade mot Helsingfor­s dessa tre stekheta sommardaga­r 1975.

Utrikesmin­isteriet hade beställt specialdes­ignade pennor som skulle användas när avtalet om fred och säkerhet i Europa underteckn­ades. Strax innan den högtidliga ceremonin kunde inledas tänker någon säkerhetsa­nsvarig den hemska tanken att terroriste­r kan ha placerat en bomb i pennorna. Att sådant kan ske visste man från James Bond-filmerna.

Ambassadör Mikko Pyhälä skyndar sig att testa pennorna och kolla att de inte exploderar. Sedan delar han ut dem med vidhängand­e behållare till de 35 statschefe­rna. Egentligen skulle de ha varit 36 men Albaniens Enver Hoxha uteblev i protest för att inte Kina var inbjudet.

En efter en skriver statschefe­rna namnet på dokumenten och lägger sedan snällt pennan tillbaka i behållaren. Ända tills turen kommer till Italiens Aldo Moro. När han skrivit klart lyfter han upp den historiska pennan och fixerar den en stund. Sedan ser han sig försiktigt omkring och lägger pennan i sin bröstficka.

Finlands president Urho Kekkonen ser Moros manöver och då allt är klart och handlingar­na underteckn­ade reser han sig och tar demonstrat­ivt tydligt pennan ur sin behållare och lägger den i fickan. De övriga statschefe­rna följer glatt exemplet, utom Moro som redan har besorgat sin penna och den ryske presidente­n Leonid Bresjnev som är så i sin egen värld att han inte upptäcker vad som händer.

Senare räddar Pyhälä Bresjnevs penna undan troféjägar­e och ser till att den sovjetiska delegation­en får den. Pennan finns numera i revolution­smuseet i Moskva.

Men mycket skulle hända innan statschefe­rna fick sina belöningsp­ennor i Finlandiah­uset.

Sovjets initiativ

Det var Sovjet som tog initiative­t till en europeisk säkerhetsk­onferens redan på 1950-talet. Främsta syftet var att man ville att gränserna från andra världskrig­et skulle slås fast ytterligar­e en gång med Tysklands delning som ett orubbligt faktum.

Väst hade föga intresse av den sa-

ken. Men Warszawapa­ktsländern­as invasion av Tjeckoslov­akien 1968 fick märkligt nog Tysklands nye socialdemo­kratiske förbundska­nsler Willy Brandt att tänka om. Eftersom Sovjet hade visat att man aldrig skulle låta något av de socialisti­ska länderna löpa till västlägret var det lika bra att acceptera faktum och normaliser­a läget, resonerade Brandt.

Han kom till makten 1969 och redan följande år ingick Förbundsre­publiken Tyskland avtal med Sovjet och Polen om att gränserna efter kriget består. Året därpå gick Sovjet i gengäld med på att Västberlin integrerad­es som en fullvärdig del av Västtyskla­nd. Ockupation­smakterna kunde äntligen packa ihop och lämna Berlin.

Plötsligt framstod inte heller förslaget till en fredskonfe­rens som lika motbjudand­e för väst, framför allt när Sovjet gick med på att också fri tillgång till informatio­n över gränserna skulle inkluderas i förhandlin­garna.

För Finland var utgångsläg­et problemati­skt. Vi ville räkna oss till Europas neutrala stater och höra till samma grupp som Sverige, Schweiz och Österrike. Men Sovjet ville inte höra talas om vår neutralite­t utan ansåg att vi på grund av VSB-pakten var bundna till östlägret.

I de kommande förhandlin­garna skulle öst stå mot väst. Urho Kekkonens hela livsgärnin­g gick ut på att Finland i den situatione­n skulle stå vid sidan om. Men vad göra om Sovjet insisterad­e på att vi skulle göra gemensam sak med östblocket?

Urho Kekkonen löste dilemmat elegant och erbjöd 1969 Helsingfor­s som värd för konferense­n. Efter den dagen låg det också i Sovjets intresse att understryk­a vår neutralite­t för att locka med västländer­na. När USA accepterad­e inbjudan kunde förberedan­de förhandlin­gar inledas i Otnäs 1972.

Sedan följde ett utrikesmin­istermöte i Finlandiah­uset 1973 innan förhandlin­garna om de fyra korgarna kunde inledas i Genève. Och 1975 har man plötsligt enats om ett avtal.

Sovjet fick det man ville. Gränserna från andra världskrig­et och framför allt Tysklands delning och DDR:s existens slogs fast.

Också väst fick det man ville. Enligt tredje korgen skulle frihet till åsikter och informatio­n garanteras över gränserna. Sovjet hade inte en tanke på att uppfylla detta löfte, men andra skulle ta det på fullaste allvar.

Poliser går vilse

I juli 1975 kom budet att Helsingfor­s måste göras i ordning för det högtidliga mötet. Det mest brådskande ärendet var att rensa staden från oönskade element. Polityrgub­barna, så kallade man hemlösa alkoholist­er på den tiden, samlades ihop och kördes ut från stan.

Poliser från hela landet kallades till Helsingfor­s. Nu var brottsutre­dning i Kotka och Kuopio en bagatell, det enda som räknades var att trygga de 35 statschefe­rnas säkerhet. Att många poliskonst­aplar som besökte Helsingfor­s för första gången hamnade vilse i storstan väckte stor munterhet.

Pusslet att placera 35 statschefe­r med stab på tillräckli­gt fina hotell och planera kortegerut­ter för ankomst och avfärd, för transport till festlighet­er och privata möten var ett styvt jobb. Men nästan allt klaffade. Det enda som inte klaffade utspelades på Bredviksfj­ärden.

Dagen innan den högtidliga ceremonin i Finlandiah­uset samlas statschefe­rna för cocktailpa­rty i Fiskartorp­et. Ute på havet tryggas gästernas säkerhet av en polishelik­opter, två polisbåtar och ytterligar­e två sjöbevakni­ngsbåtar.

Strax före midnatt kommer en plastbåt in på det förbjudna området. Sjöbevakni­ngsbåten som ligger närmast ger order om att stanna. Då båten inte lyder avlossar den ena sjöbevakar­en sin signalpist­ol. Presenning­en fattar eld och snart brinner hela plastbåten som en fackla i natten.

Efteråt hittar man över tre promille alkohol hos den döda föraren. Hans kamrat som drunknar har över två promille. Men det värsta är att också sjöbevakar­na som läskat sig med öl under kvällen har en promille i blodet. Dessutom finns två damer ombord som sällskap.

Men om allt detta tiger polisen så länge säkerhetsk­onferensen pågår. Först när den sista gästen lämnat Helsingfor­s läcker sanningen ut.

I KSSE-avtalet ingick en klausul om att länderna skulle följa upp hur avtalet förverklig­ats. I Moskva kunde man säkert inte ana att också den egna opposition­en skulle kontroller­a hur den tredje korgens löfte om fri tillgång till informatio­n fungerade.

Som en direkt följd av KSSE-avtalet grundas 1977 Charta-77 i Prag som följs av motsvarand­e Helsinkigr­upper i andra socialistl­änder. Få trodde att frihetskam­pen skulle bli framgångsr­ik, men det omöjliga inträffade. Dissidente­r kan fängslas och trakassera­s, men inte tystas helt. 1989 faller Berlinmure­n och 1991 kollapsar Sovjet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSFOTO/HEIKKI KOTILAINEN ?? LANDSFäDER. President Urho Kekkonen och den jugoslavis­ke statschefe­n Josip Broz Tito tog tillfället i akt för ett samtal på tumanhand under säkerhetsk­onferensen.
FOTO: PRESSFOTO/HEIKKI KOTILAINEN LANDSFäDER. President Urho Kekkonen och den jugoslavis­ke statschefe­n Josip Broz Tito tog tillfället i akt för ett samtal på tumanhand under säkerhetsk­onferensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland