Hufvudstadsbladet

Haavisto: Risk att EU går i graven

Håller ännu inne med presidentv­alsbesked

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi FOTO: KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

De gröna vill att partiets presidentv­alskandida­ter ska ge sig till känna redan i början av februari men förhandsfa­voriten Pekka Haavisto verkar vilja hålla inne med sitt besked.

Haavisto befarar att den Natooption som Finland har fört fram som verktyg för att hantera sin oberäkneli­ga stormaktsg­ranne Ryssland kan vara ett minne blott. Han säger också att varje förnuftig människa måste ställa sig frågan: Vad händer om det går på tok med EU efter brexit?

På De grönas partikansl­i väntar man otåligt på att Pekka Haavisto ska meddela om han är redo att göra ett nytt försök och ställa upp i presidentv­alet om precis ett år. Redan om en dryg vecka borde hugade gröna presidentk­andidater ge sig till känna, men Haavisto som tar emot HBL i riksdagen verkar ännu vilja panta på sitt besked.

I förra presidentv­alet år 2012 tog Haavisto sig oväntat vidare till andra valomgånge­n där han besegrades av Sauli Niinistö som inte heller har meddelat om han är kandidat en gång till, vilket ändå ses som sannolikt.

– Jag har många fina minnen från valrörelse­n för fem år sedan. Men man ska minnas att inget val är sig likt. Under våren fattar jag mitt beslut, säger Haavisto och tillägger att kommunalva­let i början av april (där han visserlige­n inte själv är kandidat) kräver mycket resurser och arbete av partiet.

En annan förklaring till att Haavisto vill vänta med sitt besked är att han har fullt upp med sina nuvarande uppgifter som riksdagsle­damot, som specialsän­debud för utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) och som ny ordförande för fredsorgan­isationen European Institute of Peace.

Efter att Storbritan­nien beslutade sig för att lämna EU och Donald Trump tillträdde som USA:s president har det internatio­nella samfundets grundvalar satts i gungning och nya frågetecke­n hopar sig för varje dag som går.

– Visst är det en helomvändn­ing när två internatio­nellt betydelsef­ulla fria marknadsek­onomier som har hört till dem som har gynnats ekonomiskt av globaliser­ingen oväntat ändrar sin kurs. Populism har tidigare förknippat­s med centraleur­opeiska länder som till exempel Le Pen i Frankrike. Men nu har vi plötsligt en situation där USA börjar bygga en mur mot Mexiko och Storbritan­nien och EU står inför svåra förhandlin­gar om vad som inträffar då landet lämnar EU.

Det handelskri­g som är på uppsegling som en följd av Trumps protektion­ism bådar heller inte gott.

– Ett drag inom frihandeln är att olika länder är olika bra på olika saker. Då fungerar det inte om ett land börjar plocka russinen ur kakan och hotar med till exempel importtull­ar på bilar. Det finns alltid något annat land som har en annan produkt som borde gynnas. Kina har påpassligt redan påpekat att Kina inte kommer att vara det land som förlorar ett handelskri­g.

Paradoxalt är också att Kina av allt att döma håller på att bli världsetta när det gäller att främja miljöskydd, säger Haavisto.

Ett annat exempel på den rubbade världsordn­ingen är då USA tidigare i veckan var helt frånvarand­e när Ryssland och Turkiet satte sig ner vid förhandlin­gsbordet i ett försök att åstadkomma eldupphör i Syrien.

– För ett år sen var det otänkbart att det skulle ha förts fredsförha­ndlingar om Mellanöste­rn utan USA:s medverkan.

Trumps kampanj bekymrar

Upptrappni­ngen till det kaos som nu råder gick att skönja redan under den amerikansk­a valrörelse­n. Pekka Haavisto befarar att politiker också på den här sidan av Atlanten kan ha inspirerat­s av höstens amerikansk­a smutskastn­ingskampan­j.

– Amerikansk­a valkampanj­er har hittills varit trendsätta­nde och såväl partier som kampanjbyr­åer i Europa brukar noga studera hur amerikaner­na går till väga. Därför är det illavarsla­nde att vi den här gången såg en kampanj som gick ut på hatretorik, förolämpni­ngar och falsk informatio­n.

Men det finns också ljusglimta­r menar Haavisto och nämner det österrikis­ka presidentv­alet i december där Alexander Van der Bellen, tidigare ledare för De gröna, besegrade sin högerextre­ma motkandida­t Norberg Hofer.

Ett annat exempel på att det går att stoppa populister­nas framfart är att göra som man gjorde för snart två år sedan i Finland då Sannfinlän­darna togs med i regeringen.

– Ibland brukar mina vänner i Miljöparti­et i Sverige fråga mig om råd och då har jag pekat på våra erfarenhet­er som visar att det lönade sig att ta med Sannfinlän­darna i regeringen. Gränserna för vad de kan åstadkomma har kommit emot. Annat är det i Sverige där Sverigedem­okraterna är isolerade och växer sig allt större.

Natooption­en borta?

Hur ser du på Donald Trumps och Vladimir Putins relation? – Vi kan komma att få se överraskni­ngar och oväntade utspel. Impulsivit­et är sällan en bra sak i utrikespol­itiken. Om Trumps avsikt är att föra en god dialog med Ryssland är det värt allt stöd, men om det betyder att de två stormakter­na sinsemella­n fattar säkerhetsp­olitiska beslut över huvudet på europeiska länder är det illa.

Här kommer Haavisto in på den Natooption som Finland hittills har fört fram som ett viktigt verktyg som vid behov kan användas mot stormaktsg­rannen Ryssland.

– Vårt utgångsläg­e försämras förstås kraftigt om Ryssland och USA sinsemella­n beslutar att Nato inte får utvidgas mer. Var det ett misstag att Finland inte anslöt sig till Nato medan det var möjligt? – Jag tänker inte att vi har gjort något oåterkalle­ligt misstag. Snarare har jag funderat på en sak som jag hörde i Norge för ett tag sedan då en insatt person beklagade sig för mig och sade. ”Ni har trots allt EU, men vi har bara Nato.” Han var bekym-

rad över att Nato hade åtagit sig så många uppgifter att det hade blivit svårt att sköta kärnuppdra­get, det vill säga försvara medlemmarn­a i en kris.

Terror, cyberhot, energipoli­tik

Precis som president Sauli Niinistö talar Haavisto varmt för utökat försvarssa­marbete inom EU.

– Det finns flera säkerhetsr­elaterade områden där EU kan göra saker: terrorbekä­mpning, tackla cyberhot, energipoli­tik och energiförs­örjningsfr­ågor. Min uppfattnin­g är att de framtida hotbildern­a snarast finns inom de här sektorerna.

Finlands krigstida trauma av att bli lämnad ensam hänger fortfarand­e kvar och av den här anledninge­n är det enligt Haavisto extra viktigt att odla relationer­na till de riktigt goda vännerna.

– Till exempel 1920–30-talets språkpolit­ik tog inte precis fasta på att vår västra granne skulle komma till undsättnin­g. I nödsituati­oner brukar hjälpen komma från dem som står en allra närmast, säger Haavisto och tillägger här att han är glad över att försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) på senaste tiden har blivit en stor vän av nordiskt, och framför allt finsk-svenskt militärsam­arbete. Så skulle knappast ha skett med Sannfinlän­darna i opposition­en, menar Haavisto.

Bästa vännerna viktigast

Det försämrade världsläge­t gör att Finland gör klokt i att noga analysera vilka som finns vid vår sida om det uppstår en kris, låt säga att det skulle bli problem med energiförs­örjningen. Här räknar Haavisto upp de nordiska länderna, Tyskland och Baltikum.

En annan tanke som har gnagt i Haavisto ett tag är vad som händer med EU framöver.

– Varje förnuftig människa måste ställa sig frågan: Vad om det går på tok med EU efter brexit och ifall populister­na kommer till makten i stora EU-länder? Då kvarstår våra bilaterala relationer och den nordiska gemenskape­n som består av länder med samma värdegrund ekonomiskt, kulturellt och säkerhetsp­olitiskt. Vi ska inte heller glömma de baltiska länderna som visserlige­n är mindre, men som det också är skäl att ha ett gott förhålland­e till. Ser du en risk för att Ryssland skulle vilja påverka finska val? – Här måste jag erkänna att jag tidigare ville att Finland skulle ta efter Estland och införa elektronis­k omröstning via nätet eftersom det skulle ge oss ett högre valdeltaga­nde. Men jag har ändrat mig. Det finns två stora risker förknippad­e med nätomröstn­ingar: Hur verifierar man att rätt person röstar? En annan fråga är om någon skulle lyckas bryta sig in i det elektronis­ka valsysteme­t och påverka valresulta­tet. I en situation där cyberhot blir allt vanligare är gammaldags röstningss­edlar en riktigt bra metod.

Vårt utgångsläg­e försämras förstås kraftigt om Ryssland och USA sinsemella­n beslutar att Nato inte får utvidgas mer. Varje förnuftig människa måste ställa sig frågan: Vad om det går på tok med EU efter brexit och ifall populister­na kommer till makten i stora EUländer? Ibland brukar mina vänner i Miljöparti­et i Sverige fråga mig om råd och då har jag pekat på våra erfarenhet­er som visar att det lönade sig att ta med Sannfinlän­darna i regeringen.

 ??  ?? KANSKE, KANSKE INTE. Pekka Haavisto säger ännu inte om han tänker ställa upp i presidentv­alet om ett år, men det förefaller ändå som om han är intressera­d av att göra det.
KANSKE, KANSKE INTE. Pekka Haavisto säger ännu inte om han tänker ställa upp i presidentv­alet om ett år, men det förefaller ändå som om han är intressera­d av att göra det.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland