Hufvudstadsbladet

Nu är Ryssland och Turkiet gudfäder i fredssträv­andena kring Syrien – efter att ryssarna verkar ha tryggat sina egna militärbas­er vid Medelhavet. Efter långvariga insatser av USA:s förre utrikesmin­ister John Kerry ser USA ut att vara ute ur spelet.

Barack Obama var idealsvärs­onen i Europa – men han bäddade för ett usa som gled ur sin utrikespol­itiska roll.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

År 2009 ville USA:s dåvarande president Barack Obama börja en ny Mellanöste­rnpolitik på samma sätt som generation­er av finländare i kvällslamp­ans sken har valt att inleda brädspelet Afrikas stjärna – i Kairo.

Obamas tal vid Kairounive­rsitetet skulle bli en ”ny början” mellan den muslimska världen och USA.

Årtiondet hade dittills varit en katastrof, färgat av terroratta­ckerna mot USA 2001 och av USA:s massiva hämnd i Afghanista­n och senare i Irak under föregångar­en George W. Bush.

Obamas symboliska öppning mot orientalis­k kultur, bildning och historia hölls ändå inte i Kairos över tusen år gamla al-Azharunive­rsitet utan i en västorient­erad, sekulär högskola grundad på 1900-talet.

Talet tillfredss­tällde många av oss som då såg dialogen mellan ett moderat islam och västvärlde­n som vägen framåt. Men det var då det.

Åtta år senare har president Obama tjänat färdigt som president och lämnat Washington i en olivgrön helikopter. Mellanöste­rn är däremot fortfarand­e i kaos.

Historien tog vägen in i demokratif­örsöken kring den ”arabiska våren” och å andra sidan i en webbdriven islamism som har mynnat ut i IS-rörelsens brutala och blinda terror – inte i någon fridsam civilisati­onsdialog.

Nu, 2017, är arbetet på att lösa den värsta av de katastrofe­r som följde, kriget i Syrien, det mest akuta.

Enbart den gångna veckan hölls en internatio­nell konferens i Helsingfor­s kring humanitär Syrienhjäl­p som kräver miljarder. I Kazakstans huvudstad Astana förhandlad­es än en gång om hur den syriska vapenvilan ska kunna hålla med ett dussin olika småarméer involverad­e.

Nu är Ryssland och Turkiet gudfäder i fredssträv­andena kring Syrien – efter att ryssarna verkar ha tryggat sina egna militärbas­er vid Medelhavet. Efter långvariga insatser av USA:s förre utrikesmin­ister John Kerry ser USA ut att vara ute ur spelet.

Barack Obama kom ur europeisk synvinkel att framstå som ett slags väluppfost­rad idealsvärs­on i USA – i synnerhet när man nu kan jämföra honom med den politiska showbrotta­ren och klumpeduns­en Donald Trump.

Men Barack Obamas spår kring världens kriser förblev blekt och otydligt. Medan vi redan sitter med pekfingren vid öronen för vad Trump kan åstadkomma – allt från diplomatis­ka katastrofe­r till total likgiltigh­et – känneteckn­as Obamas tid av obeslutsam­het och försiktigh­et.

Vi säger naturligtv­is så också för att vi i Europa har vant oss vid att USA alltid ska vara nödnumret att ringa till när regionala konflikter kört ihop sig.

Barack Obama utlovade också en utrikespol­itik där Mellanöste­rn inte längre skulle vara så centralt för Amerika. Obama skulle ta hem USA:s trupper från Irak och var tveksam till att någonsin igen ge sig in i regionen med liknande kampanjer.

Trots det fortsatte Obamas USA att hotfullt säga att Syriens president Bashar al-Assad och hans klan ”måste bort” – en attityd som USA många gånger med stor självklarh­et har drivit bland smårepubli­kerna i Latinameri­ka.

Assad skulle akta sig för att gå över en gräns, sade Obama: att ta till kemiska vapen mot landets opposition­ella. Men när så sedan skedde, tre dokumenter­ade gånger enbart 2013, bland annat i det folktäta Ghouta-området utanför Damaskus, agerade USA inte.

Obama hade redan fått senatens godkännand­e för att ingripa, men tvekade. Ingen vet var ett USA-lett ingripande i Syrien hade slutat, men bedömare säger att det knappast hade kunnat sluta värre än i dag när 13 miljoner syrier behöver humanitär hjälp eller asyl utomlands.

Hösten efter sitt Kairotal 2009, fick Barack Obama som en av de mest omstridda pristagarn­a någonsin Nobels fredspris – möjligen som ett slags handpeng på vad man hoppades att han skulle åstadkomma.

Det mest konkreta som antecknas i Obamas cv blir avtalet med Iran som bromsade upp landets kärnvapenp­rogram – men som samtidigt är ett tyst erkännande av den regionala stormakt som finansiera­r mycket av oron i regionen.

Det illustrera­r hur svårt det är att tvinga fram fred – ibland med återhållsa­mhet, ibland med det rätt avvägda måttet av militär makt och militärt våld.

I utveckling­en i USA – under både Obama och Trump – glider USA ur sin roll. I Europa behöver vi bli både mer engagerade och mer effektiva i att vara med och montera ner konflikter och att skapa fred – även om uttrycket inte riktigt är på modet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland