Hufvudstadsbladet

Irakier stämmer Donald Trump

- ERIKA NEKHAM/TT

Donald Trump stäms av privatpers­oner och människorä­ttsorganis­ationer för de nya reseregler­na till USA som presidente­n har infört.

Bland privatpers­onerna märks två irakier som, genom sina advokater, stämt Trump fter att de satts i fängsligt förvar när de kom till New York. De båda hade giltiga visum.

Att USA:s president Donald Trump sätter stopp för flyktingmo­ttagandet strider inte mot folkrätten. Däremot verkar beslutet ha gått för snabbt och inte tänkts igenom riktigt, anser Said Mahmoudi, professor i internatio­nell rätt.

– Rent allmänt ger det här beslutet intrycket av att vara impulsivt, naivt och ogenomtänk­t. Men det strider inte direkt mot folkrätten, så länge stoppet håller sig till tre månader som han sagt nu, säger Said Mahmoudi, som forskar vid Stockholms universite­t.

Under fredagen skrev den nytillträd­de presidente­n under en order som innebär att allt flyktingmo­ttagande i USA stoppas i 120 dagar. Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid, och under 90 dagar kommer inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Ej diskrimine­ra

Om Trump senare fattar beslut om att permanent exkludera människor från ett visst antal stater från rätten att söka asyl, kan situatione­n bli en annan, enligt Said Mahmoudi.

– Då står det enligt min uppfattnin­g i konflikt med USA:s internatio­nella åtaganden. Enligt Genèvekonv­entionen, som USA anslutit till, får man inte diskrimine­ra utifrån flera olika grunder, bland annat religion. Och i det här fallet har han tydligt pratat om islamiska terroriste­r och islamiska stater. Det är klart att det är en diskrimine­ring mot en grupp människor på grund av deras religion.

Vissa stater med

Samtidigt är det viktigt att skilja på flyktingar som söker asyl och ”vanliga” medborgare från dessa länder som av olika skäl vill besöka USA, säger Mahmoudi. Länder har nämligen rätt att själva välja vilka staters medborgare som ska tillåtas få visum.

Han noterar också att flera andra länder med muslimsk majoritets­befolkning inte finns med på Trumps lista, som Saudiarabi­en, Qatar och Egypten exempelvis.

– Det är länder som är kända för självmords­bombare och terroriste­r, men alla ingår i den grupp av arabstater som har nära, och vänliga relationer med USA. Lydiga stater, så att säga, säger Mahmoudi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland