Hufvudstadsbladet

Historisk seger för Kontinen

Tennis Henri Kontinen kan som första finländare titulera sig grand slam-segrare. Tillsamman­s med John Peers siktar han nu vidare mot flera stora segrar i dubbeln.

- HBL-FNB

Henri Kontinen och hans par John Peers vann herrdubbel­finalen i Australian Open i tennis. De besegrade världens bästa dubbelpar genom tiderna, USA:s Bob och Mike Bryan, i två raka set. Kontinen kan nu som första finländare titulera sig grand slam-segrare.

Finländare­n Henri Kontinen och hans australisk­a par John Peers vann herrdubbel­finalen i Australian Open. De besegrade världens bästa dubbelpar genom tiderna, USA:s Bob och Mike Bryan, i två raka set med siffrorna 7–5, 7–5.

– Segern känns förstås väldigt bra. Vi spelade inte vårt renaste spel men vi visste att Bryans kämpar hårt. Vi vann, så då spelar det egentligen ingen roll hur spelet löpte, sade Kontinen.

Bröderna Bryan har nu förlorat tre matcher i rad mot Kontinen och Peers.

– Vi har spelat väldigt bra tennis. Vi vet att vi är svårslagna, sade Kontinen på presskonfe­rensen.

– Men de (Bryans) är alltid svåra att besegra. Det är fint att vi nu gjort det tre gånger i följd. Då vi möter dem nästa gång blir det igen en kamp.

”Fantastisk seger”

Grand slam-titeln är Kontinens första i herrdubbel. I fjol vann han mixed dubbel i Wimbledon tillsamman­s med brittiskan Heather Watson. Fjolårets bästa bedrift var enligt finländare­n ändå segern i ATP-slutspelet i London tillsamman­s med Peers.

– Grand slam är alltid grand slam och det är fint att vinna titeln. Spelmässig­t var ändå London bättre av oss. ATP-finalen är ännu svårare att vinna än en grand slam-titel, för då är de åtta hårdaste paren med, sade Kontinen.

– Men detta var en fantastisk seger och hoppas det blir många fler av detta slag i grand slam-turneringa­r.

Båda seten avgjordes då Mike Bryan tappade serven i tolfte gamet. Kontinen och Peers servade utmärkt och tappade bara en serve. Duon stod för tolv serveess, största delen av dem skrevs på Peers. Bröderna Bryan är de mest framgångsr­ika dubbelspel­arna genom tiderna.

– De här killarna har varit verkligt heta de senaste månaderna. Ni förtjänar detta, gratulerar, sade Mike Bryan efter matchen.

– Tack Henri. Vi avslutade fjolåret på ett fantastisk­t vis och inledde året på ett fantastisk­t vis. Jag hoppas det fortsätter så här, sade Peers medan Kontinen höll i pokalen med ett brett leende.

Kontinen och Peers får 660 000 australisk­a dollar, cirka 466 000 euro, i prispengar för karriärens hit- tills största bedrift. Kontinen har de senaste åren i stadig takt stigit mot världstopp­en i dubbel. Den avgörande knuffen kom då han och australier­n John Peers började spela ihop för ett drygt år sedan, i början av 2016.

Tidigare stjärnan Veli Paloheimo har följt med Kontinens väg mot toppen.

– Han har de element som behövs för att vara en bra dubbelspel­are. En väldigt bra serve, snabba reflexer och lysande volleyspel, säger Paloheimo.

– Då man sedan råkar få en partner som stöder med sin egen spelstil så behövs inget annat. Peers har länge varit på världstopp­en i dubbel, men visst har den här snabba uppgången kommit som en överraskni­ng.

Paloheimo ser att den finländska­ustraliska duon kan gå hur långt som helst.

– Bara de fortsätter spela tillsamman­s kommer de att ta väldigt viktiga skalper och fler turnerings­segrar, tror Paloheimo.

Kontinens framgångar betyder också ett uppsving för tennisen i Finland. Paloheimo tror att intresset för dubbelstjä­rnan kommer att gynna grenen.

– Alltid då det snackas om tennis och grenen är framme gynnas hallar och klubbar betydligt. Och om inget överraskan­de sker kan Henri klara sig ganska länge.

Tack Henri. Vi avslutade fjolåret på ett fantastisk­t vis och inledde året på ett fantastisk­t vis. Jag hoppas det fortsätter så här.

John Peers

 ?? FOTO: EPA/MADE NAGI ?? GRAND SLAM-MäSTARE. Henri Kontinen och John Peers hade all orsak att fira i Melbourne.
FOTO: EPA/MADE NAGI GRAND SLAM-MäSTARE. Henri Kontinen och John Peers hade all orsak att fira i Melbourne.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland