Hufvudstadsbladet

Berlin: Murbygge vållar lidande

- TT

Tysklands erfarenhet av att bygga murar mellan folk är inte den bästa. Nu varnar Berlins borgmästar­e Donald Trump för att fullfölja planerna på en gränsmur mot Mexiko.

Med Berlinmure­n (eller ”den antifascis­tiska skyddsvall­en”, som den kallades på östtyskt nyspråk) i färskt minne ser nu många tyskar med fasa på USA:s president Donald Trumps planer på ett murbygge längs gränsen mot Mexiko.

Berlins borgmästar­e Michael Müller säger i ett uttalande att han inte stillatiga­nde tänker se på medan ett land planerar att bygga en ny mur, 28 år efter att ”Die Mauer” föll.

”Ingen vet så väl som vi berlinare hur mycket lidande denna delning, befäst av taggtråd och en mur, vållade en hel kontinent”, säger Müller.

”I dag, i början av 2000-talet, kan vi inte bara acceptera att alla våra historiska erfarenhet­er kastas överbord av dem som vi till stor del har att tacka för vår frihet – amerikaner­na. Jag vädjar till Förenta staternas president att inte slå in på den här vägen av isolering och exkluderin­g”, fortsätter han.

Müller tycker att Trump borde låta sig inspireras av dem amerikansk­e presidente­n Reagans appell till Sovjetunio­nens ledare Michail Gorbatjov 1987:

”Tänk på er föregångar­e Ronald Reagan. Minns hans ord: ’Riv denna mur!’. Och därför säger jag: Käre herr president: Bygg inte denna mur!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland