Hufvudstadsbladet

De gröna vill bli störst i Helsingfor­s

Kommunalva­l De gröna ska bli Helsingfor­s största parti i kommunalva­let och öka sitt inflytande över hela landet. Partiet vill slopa daghemsavg­ifterna och skapa ”hopp om en mänskligar­e framtid”.

- Hur ska det gå ihop? PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

När Ville Niinistö öppnade De grönas valkampanj i går utlyste han kommunalva­let till ”en folkomröst­ning om Sipilärege­ringens politik”.

De gröna siktar på att göra sitt bästa kommunalva­l någonsin. Optimismen vilar på opinionsmä­tningar som skvallrar om ett väljarstöd på inemot 14 procent. Även om vi bör ha lärt oss att tolka gallupsiff­ror försiktigt överträffa­r siffran trots allt De grönas valresulta­t från 2012 med över 60 procent. De gröna vill bli störst i Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors, och debutera i fullmäktig­e i ett tiotal kommuner.

– Får vi folk att verkligen rösta är målet fullt möjligt att nå, säger Niinistö.

Det grönas valprogram utmanar regeringen på fyra punkter: utbildning, miljö, jobb och fattigdoms­bekämpning.

– Regeringen har gjort för tuffa nedskärnin­gar här, men vi skäller inte bara. Vi erbjuder ett alternativ för att skapa hopp och framtidsut­sikter som folk behöver, säger Niinistö.

Det mest konkreta i valprogram­met är ambitionen att successivt avveckla daghemsavg­ifterna för att stötta kvinnor i arbetslive­t, men också för att de barn som kommer att behöva mest stöd i skolan – invandrare och andra som löper risk för utslagning – ska integreras tidigare.

– Om kommunerna verkligen satsar på förebyggan­de åtgärder får vi in de här ungdomarna i samhället, säger Niinistö.

Prislappen på ett avgiftsfri­tt dagis beräknas till 200 miljoner euro, och det i tider av svag kommunekon­omi.

– Skär man i utgifterna ser budgeten alltid bättre ut för följande år, men på längre sikt är det destruktiv­t att skära i sektorer som utgör vårt framtidsho­pp. Sparpoliti­ken orsakar en utslagning som kostar ännu mer på sikt. Vi behåller det mänskliga perspektiv­et när i synnerhet Samlingspa­rtiet piskar upp en överdriven rädsla för skuldsättn­ing.

I Ville Niinistös vision ska kommuner som riskerar avfolkning inte spara bort de sista skol- och daghemspla­tserna. Skola och omsorg är tvärtom investerin­gar för att locka folk att bo kvar, men då ska kommunerna också underlätta för småskalig företagsam­het.

– De som ger efter på de här punkterna är inga framtidsko­mmuner.

För toleransen

Valet kan avgöras på olika grunder i varje kommun, men gemensamt i politiken är värderinga­rna. Här rider Ville Niinistö på regeringen­s obarmhärti­ghet, inte minst på faktum att ensamkomma­nde asylsökand­e barn fått nej.

– Finlands linje är så hård att jag inte längre känner igen mitt land.

De grönas valprogram målar med grov pensel upp en bild av ett Finland där mänsklighe­t, människovä­rde och hopp är ledord. I sitt sista val som partiordfö­rande är det uppenbart att Ville Niinistö vill framstå som alternativ­et till en hård och omänsklig teknokratr­egering.

Mindre bemedlade barnfamilj­er och äldre med små pensioner är gröna

Finlands linje är så hård att jag inte längre känner igen mitt land. Ville Niinistö Partiordfö­rande, De gröna

målgrupper inom fattigdoms­bekämpning­en. Niinistö talar varmt för små skolgruppe­r och generös specialund­ervisning, för att alla ska hänga med.

Inom miljösekto­rn menar han att globala utmaningar som klimatförä­ndringen och utarmninge­n av naturen också förtjänar kommunala lösningar. Han påminner om att satsningar på grönområde­n också gynnar stadsborna­s välbefinna­nde.

För de som minns hur De gröna hanterade fallet Centralpar­ken när Helsingfor­s generalpla­n spikades i höstas är det ändå högst oklart hur partiets potentiell­a väljare resonerar vid valurnan. Är de inte nådiga blir det än längre till positionen största parti i huvudstade­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Ville Niinistö ser sig själv spela huvudrolle­n i filmsnutte­n som lyfter fram De grönas kommunalva­lsteman: skola och utbildning, miljö, fattigdoms­bekämpning och jobb.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Ville Niinistö ser sig själv spela huvudrolle­n i filmsnutte­n som lyfter fram De grönas kommunalva­lsteman: skola och utbildning, miljö, fattigdoms­bekämpning och jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland