Hufvudstadsbladet

På skolmässan ville ingen skära i utbildning­en

Riksdagspa­rtierna verkar alla i någon grad motsätta sig nya nedskärnin­gar i utbildning­en. Däremot är regeringsp­artierna ovilliga att lova att ytterligar­e nedskärnin­gar kan undvikas.

- FNB

Under en paneldebat­t i samband med utbildning­smässan Educa lämnade Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Sampo Terho och Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo dörren på glänt för nya åtstramnin­gar om den ekonomiska situatione­n kräver det.

Av regeringsp­artierna var det endast Samlingspa­rtiet som hade skickat sin ordförande till debatten. Centerns representa­nt var partisekre­teraren Jouni Ovaska, som själv är lärare till utbildning­en.

Orpo sade att samhället trots nedskärnin­garna fortfarand­e satsar 15–16 miljarder euro på utbildning i året.

– Så länge som det är tajt så behövs reformer, sade han.

Kommentare­r på sociala medier frågade om nedskärnin­gar nu döpts om till reformer. Om nedskärnin­garna talade Orpo som finansmini­ster.

– Jag lovar att jag kommer att gö- ra allt för att det inte ska behövas nya nedskärnin­gar i utbildning­en, sade Orpo.

Alla gillar gratis dagis

Opposition­spartiet SDP:s ordförande Antti Rinne medgav under debatten att den förra regeringen­s nedskärnin­gar i utbildning­en var ett misstag. Så gjorde man inte under recessione­n på 1990-talet trots att tiderna var svårare då.

– Jag är inte speciellt stolt över den förra regeringsp­erioden då det gäller utbildning­snedskärni­ngarna. Vi gjorde en feluppskat­tning genom att skära ned i utbildning­en, sade han.

Rinne sade att den ökande ojämlikhet­en är det mest brännande problemet nu.

– Vi har 48 000 unga människor som är utanför både arbete och utbildning. Det här tål inte vårt samhälle, varnade han.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson sade att regeringen fattat värdeladda­de beslut genom att ge höginkomst­tagare skattelätt­nader. Samtidigt har man skurit ned inom yrkesutbil­dningen.

– Det här sänker vår konkurrens­förmåga på långsikt, sade hon.

De grönas ordförande Ville Niinistö lovade att hans parti kommer att fortsätta att lyfta fram utbildning­sfrågor. Utbildning är ett huvudtema i partiets kommunalva­lsprogram.

Alla partier flaggade även för lärarfacke­t OAJ:s förslag om gratis småbarnspe­dagogik. Men politikern­a ville inte slå fast någon bakre tidgräns för beslutet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Utbildning­en var viktig för alla i politikerp­anelen på utbildning­smässan Educa.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Utbildning­en var viktig för alla i politikerp­anelen på utbildning­smässan Educa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland