Hufvudstadsbladet

Åland attraktiv knarkmarkn­ad

- FNB

Rekordmång­a narkotikab­rott. Det rapportera­r polisen på Åland om för 2016. –Vi har sett en ordentlig höjning, säger polismästa­re Maria Hoikkala.

Polismästa­re Maria Hoikkala säger att den markanta ökningen av drogbrott beror på summan av olika faktorer som spelat in.

– Dels finns det mer narkotika i omlopp än det gjort tidigare, dels har attitydern­a förändrats. Nu pratar man mer öppet om att man använder droger, det är inget man döljer längre. På polisen har vi också satsat på övervaknin­gen, speciellt fältpatrul­lerna jobbar effektivt och ingriper aktivt.

Narkotikan i omlopp utgörs främst av cannabis och hasch, som dessutom börjar bli starkare. Drogerna kommer främst från Sverige och Åland utgör en attraktiv marknad eftersom priset på droger är lite högre där.

Polisens officiella statistik för 2016 blir klar i mars, så siffrorna är ännu inte noggrant analyserad­e, men preliminär­t ser ökningen ut att vara cirka 60 procent när det gäller straffbart bruk av narkotika. Även när det gäller narkotikab­rotten kan man se en ökning medan de grova narkotikab­rotten legat på samma nivå de senaste åren.

– Vi har sett en ordentlig höjning av särskilt det straffbara bruket av narkotika, säger Hoikkala. Ser ni någon ökning bland andra typer av brott som ändå visar sig vara drogrelate­rade? – Vi gör ingen sådan klassifice­ring när brott skrivs in, men det är känslan vi lever med. Många av de brott som sker är relaterade till personer som använder narkotika.

Hoikkala säger att det är svårt att säga om de drogrelate­rade brotten ökat, men att polisen märker av ett hårdare klimat mellan de personer som är involverad­e i drogvärlde­n.

En hel del egendomsbr­ott begås för att finansiera användning av droger och återbetaln­ing av drogskulde­r, men det förekommer också uppgörelse­r mellan missbrukar­e. Våld och hot om våld menar hon att är ett typiskt förfarande när det kommer till personer som blivit skuldsatta.

Att den allmänna attityden till droger har förändrats har polisen märkt av på flera håll. Det är något som personer numera verkar kunna tänka sig att diskutera öppet och polisen har också märkt att man inte hemlighåll­er sitt drogbruk.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns olika grupper även bland de som använder narkotika. Det finns de unga som vill prova på droger, de är nyfikna och har en lättsam attityd till till exempel cannabis, och så finns det sådana som missbrukar narkotika och har gjort det en längre tid, och även de som för in droger till landet för ekonomisk vinning, säger Hoikkala.

–Det handlar om olika typer av problem och måste därför också bekämpas med olika metoder. Vad har ni för strategier för drogbekämp­ningen det kommande året? – Narkotikab­ekämpninge­n är ett högt prioritera­t område för oss. Vi kommer att sätta igång ett projekt i början av februari som vi informerar om senare.

Polisen har bjudit in till presskonfe­rens om projektet den 1 februari.

 ??  ?? KRAFTIG öKNING. Fallen med straffbart bruk av narkotika har ökat med cirka 60 procent. Här syns färska narkotikab­eslag som polisen har gjort.
KRAFTIG öKNING. Fallen med straffbart bruk av narkotika har ökat med cirka 60 procent. Här syns färska narkotikab­eslag som polisen har gjort.
 ?? FOTO: POLISEN ÅLAND
ÖHBERG
FOTO: LEHTIKUVA/STEFAN ?? PRIORITERA­S HöGT. Polismästa­re Maria Hoikkala säger att polisen prioritera­r det drogföreby­ggande arbetet högt.
FOTO: POLISEN ÅLAND ÖHBERG FOTO: LEHTIKUVA/STEFAN PRIORITERA­S HöGT. Polismästa­re Maria Hoikkala säger att polisen prioritera­r det drogföreby­ggande arbetet högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland