Hufvudstadsbladet

Soini vill betala skatt i stugkommun­en

Kommunalva­let En viss mängd tjänster ska finnas och vara tillgängli­ga oavsett var en människa är bosatt. Det här anser Sannfinlän­darnas ordförande, utrikesmin­ister Timo Soini.

- FNB

Soini har ett förslag på hur man skulle kunna stärka de svaga kommunerna­s kassa.

– Om man bor i tre månader på sommarstug­an skulle man inte då kunna betala skatt till stugkommun­en under de månaderna? Eller när skogen finns i Honkajoki och ägaren bor i Helsingfor­s så får Helsingfor­s skatteintä­kterna trots att avkastning­en sker i Honkajoki. Skulle det här kunna vara på ett annat sätt? säger Soini.

Han säger att han själv är på stugan så fort han kan och planerar att bo halva året där när han blir pensionera­d.

– Det skulle vara bra att diskutera detta i kommunalpo­litiken. Om man vill att det finns tjänster i glesbygden behövs lösningar av det här slaget, annars räcker inte pengarna där. Det skulle också kunna vara frivilligt. Jag tror att många inte skulle få problem av att betala en hundring eller två om året.

Det är särskilt problemati­skt att boendet i huvudstads­regionen är så dyrt. Soini tycker det är ett strukturel­lt problem eftersom bostadsbid­rag och utkomststö­d går direkt till hyresvärda­r och ägare såsom VVO.

– Hos oss går en ofantlig del av våra pengar till boende och amortering­ar. Det tillägg som en del av de här medlen skulle ge konsumtion­en skulle kunna skapa möjlighete­r till tjänster och annan sysselsätt­ning.

Osäker om ordförande­kampen

Esbobon Soini berättar att han ställer upp i kommunalva­let men inte i landskapsv­alet. Ordförande­kampen har han ännu inte beslutat något om och vet inte om han fattar beslut före kommunalva­let.

Soini säger sig kunna delta i partiets verksamhet som minister även efter det att han inte mer är ordförande men han skulle inte lägga sig i den nya ledningens agerande.

– Beslutet måste vara mitt eget oavsett vilka andra kandiderar eller utmanar. Men det är naturligtv­is inte en obetydlig fråga, vem som leder Sannfinlän­darna. Någon kanske lyckas bättre än jag medan en annan kan vara en fullständi­g katastrof.

Stödet för Sannfinlän­darna var 12,3 procent i det förra kommunalva­let och partiet fick nästan 1200 fullmäktig­eledamöter. Fullmäktig­e krymper ändå i många kommuner i detta val. Soini anser att partiet ändå alltid bör sikta på ett lite större stöd än i det föregående valet.

– Vi håller tidtabelle­n ganska bra och om vi kommer med en ordentlig slutspurt kan kandidatmä­ngden vara en sådan som tillfredss­täller mig. Kommunerna måste ha budgetmakt och något att besluta om annars motiverar det inte folk. På mindre orter är utmaningen större än i städerna.

Planläggni­ng viktigast

Planläggni­ng är ett kommunalt monopol som styr stadens struktur, näringsliv­et, skolor och tjänster. Det är enligt Soini kommunerna­s viktigaste uppgift.

– Kommunfull­mäktige beslutar också om vad den närmaste skolan finns. Det är tuffa tvister. Sannfinlän­darnas rekommenda­tion till dem i fullmäktig­e är det måste finnas mångsidiga möjlighete­r ifall det är ekonomiskt vettigt. Men man kan ändå inte ha en skola för en eller två elever.

Vad gäller dagvård är partiets åsikt att valfrihete­n mellan vård hemma eller på dagis bör vara verklig.

Soinis har ett kort budskap till de svensksprå­kiga finländarn­a som är oroade över svenskans ställning i Finland.

– Finland är officiellt ett tvåspråkig­t land och en rättsstat. Man behöver inte vara orolig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? PLANLäGGNI­NG VIKTIGAST. Fullmäktig­e bestämmer om kommunens struktur och det är dess viktigaste uppgift enligt Timo Soini, som ställer upp som kandidat i Esbo.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA PLANLäGGNI­NG VIKTIGAST. Fullmäktig­e bestämmer om kommunens struktur och det är dess viktigaste uppgift enligt Timo Soini, som ställer upp som kandidat i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland