Hufvudstadsbladet

”Överdrifte­r kommer och går, och det gillar jag inte”

- FNB

Sannfinlän­darnas kommunalva­lskandidat­er ska uppföra sig väl och de ska förbinda sig vid partiets värden. Det säger partiordfö­randen Timo Soini.

Soini medger ändå att kandidater­na är en brokig skara.

– Vi säger att ”du kommer sådan du är” och så kommer de och ibland handlar det om lite udda personer.

– Överdrifte­r kommer och går, och det gillar jag inte. Den stora bilden av partiet är bra men det uppstår alldeles onödigt gnissel av de här. Det är något vare sig Sannfinlän­darna eller andra kommer helt bort ifrån. Vi får mer uppmärksam­het men det är ingen förklaring.

Soini tycker att man i Finland får kritisera vad och vem som helst men att man kan göra det med ord som inte sårar människan eller hennes heliga värden.

– Om man sårar ska man be om förlåtelse. Jag gillar inte koketteri med de här frågorna. Yttrandefr­ihet är viktigt men den innebär inte att man får säga vad som helst om vem som helst och när som helst utan att det blir konsekvens­er.

Soini håller ändå fast vid att Sannfinlän­darnas ordförande inte blandar sig i enskilda kandidatur­er. De får kretsarna besluta om.

– Klart att om partiet måste utesluta någon blir den inte kandidat, såsom Sademies.

Vice fullmäktig­eledamot Olli Sademies uteslöts ur partiet och från Helsingfor­s stadsfullm­äktige på grund av rasistiska skriverier.

Soini anser att det inte är bra att stiga för snabbt i politiken. Sannfinlän­darna har lite mer tråkiga erfarenhet­er av det här än andra partier.

– Folk såg att man kommer igenom från Sannfinlän­darnas lista. Det har varit lätt att sätta sig vid dukat bord. Jobbet smakar inte men det gör förmånerna.

Den stora bilden av partiet är bra men det uppstår alldeles onödigt gnissel av de här. Timo Soini partiordfö­rande, Sannfinlän­darna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland