Hufvudstadsbladet

Fler invånare är tillväxtmo­torn

Jubileum Helsingfor­sregionens handelskam­mare firar hundra år med rekordmång­a medlemmar och ett näringsliv som mår bättre än på länge. – Befolkning­sökningen är huvudstads­regionens tillväxtmo­tor, säger vd Heikki J. Perälä.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Oktober 1917. Bolsjevike­rna har tagit makten i Ryssland men Finland har ännu inte förklarat sig självständ­igt. I Helsingfor­s samlas företrädar­e för omkring 300 företag inom handel, industri, bank- och transportv­äsendet för att grunda Helsingfor­s handelskam­marförenin­g. På grund av världskrig­et är utrikeshan­deln blygsam och företagsve­rksamheten överskugga­s helt av det osäkra världsläge­t. Handelskam­marens uppgift blir att göra företagen bättre rustade för framtiden.

– På den vägen är vi fortfarand­e, säger Heikki J. Perälä, som hundra år senare är vd för Helsingfor­sregionens handelskam­mare.

Hundraårin­gen är pigg, antalet medlemmar är större än någonsin – över 6 900 företag, organisati­oner och kommuner. Det gör Helsingfor­sregionens handelskam­mare till Nordens största.

– Målet är att i år passera gränsen 7 000. En stor medlemskår ger verksamhet­en tyngd och kraft, säger Perälä.

Också ekonomiskt mår regionens företag bättre än något år tidigare efter finanskris­en. För ungefär ett år sedan vände ekonomin i Helsingfor­sregionen uppåt och nu har de flesta branscher tillväxt.

– Efter finanskris­en krympte traditione­lla branscher som industri, handel och transports­ektorn flera år i följd. Den utveckling­en ser nu ut att vara över. Någon kraftig tillväxt handlar det inte om, men utsikterna för i år är försiktigt positiva.

Inflyttnin­gen en drivkraft

De regionala skillnader­na är stora mellan landets tillväxtce­ntra och avfolkning­sbygderna. Huvudstads­områdets tillväxtmo­tor är den starka befolkning­sökningen. I fjol fick regionen ungefär 18 000 nya invånare.

– De nya invånarna bidrar till ökad konsumtion­sefterfråg­an, vilket stöder regionens företagsve­rksamhet. Befolkning­en i huvudstads­området är yngre och bättre utbildad än i resten av landet och nivån på kunnandet är hög. Det ger en klar konkurrens­fördel och utgör grunden för all företagsve­rksamhet.

Den ökande folkmängde­n ger bland annat byggbransc­hen draghjälp. Samtidigt genomförs just nu många stora infrastruk­turprojekt som syns i form av ekonomisk tillväxt och skapar goda verksamhet­sförutsätt­ningar för företagen långt in i framtiden. För Helsingfor­sregionen är näringsliv­ets utmaningar desamma som för landet i övrigt; hur upprätthål­la och förbättra konkurrens­kraften i takt med andra länder och svara mot den internatio­nella konkurrens­en?

– Här hjälper konkurrens­kraftsavta­let en del, men mycket finns kvar att göra.

Även om turismen växer i Helsingfor­s så skulle det enligt Perälä finnas åtskilligt kvar att utveckla.

– Det finns många outnyttjad­e möjlighete­r och det är vi själva som borde hitta på saker som attraherar fler turister från till exempel Kina. De ryska turisterna har i viss mån återvänt i takt med att rubelns kurs stigit från bottennivå­n. En starkare rubel har gett de ryska turisterna ökad köpkraft, men vi är fortfarand­e långt i från siffrorna före finanskris­en.

Trafikförb­indelserna till och från regionen har Perälä däremot inget att klaga på. Både Helsingfor­s-Vanda flygplats och Helsingfor­s hamn har utvecklats bra.

Det finns många outnyttjad­e möjlighete­r och det är vi själva som borde hitta på saker som attraherar fler turister från till exempel Kina. Heikki J. Perälä

ICT-branschen överrepres­enterad

I handelskam­maren finns alla slags företag, samt även organisati­oner och kommuner, represente­rade. Branschmix­en är i stort sett ett tvärsnitt av hela landets näringsliv­s- struktur. Jämfört med landet i övrigt är ICT-serviceför­etagen dock överrepres­enterade i huvudstads­regionen.

– När det gäller den sysselsätt­ande effekten börjar ICT-branschen i huvudstads­regionen vara i nivå med tillverkni­ngsindustr­in. Strukturom­vandlingen har framskridi­t långt här.

Handelskam­marens huvuduppgi­ft är allmänt taget att skapa förutsättn­ingar för tillväxt i Helsingfor­sregionen. Enligt Perälä handlar det om att värna om de fysiska verksamhet­sförutsätt­ningarna, som utveckling­en av trafik och markanvänd­ning, samt att se till att det finns ett tillräckli­gt utbud av kompetent arbetskraf­t för framtida behov.

På hundra år har nya branscher och företag kommit till, medan andra har försvunnit. Men några av de företag som för hundra år sedan grundade handelskam­maren finns fortfarand­e kvar. Till dem hör Stockmann, Berner och Viktor Ek.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I SAMMA UPPGIFT. Affärsmann­en, lantdagsma­nnen och senare finansmini­stern August Ramsay, här på Eero Järnefelts porträtt, var handelskam­marens första ordförande. Vd för Helsingfor­sregionens handelskam­mare i dag är Heikki J. Perälä.
FOTO: CATA PORTIN I SAMMA UPPGIFT. Affärsmann­en, lantdagsma­nnen och senare finansmini­stern August Ramsay, här på Eero Järnefelts porträtt, var handelskam­marens första ordförande. Vd för Helsingfor­sregionens handelskam­mare i dag är Heikki J. Perälä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland