Hufvudstadsbladet

Hyperloop skulle vara lottovinst för Salo

Ett Hyperloop-center i Salo skulle initialt ge 2 000 nya jobb i den krisdrabba­de staden, visar en färsk rapport.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Samtidigt som bland annat Vasa just nu lobbar för Teslas Gigafactor­y, försöker Salo locka till sig en annan investerin­g med koppling till Teslagrund­aren Elon Musk, nämligen ett utveckling­scenter och en testbana för transports­ystemet Hyperloop.

Enligt en färsk utredning från det brittiska konsultför­etaget Vol- terra skulle ett Hyperloop-center ha mycket positiva effekter på Saloregion­ens ekonomi. Initialt skulle en utveckling­senhet och testbana ge 2 000 jobb, och på lång sikt 600 permanenta jobb, skriver Salon Seudun Sanomat.

Företaget Hyperloop One, som leder utveckling­en av transports­ystemet Hyperloop, vill placera testbanan någonstans inom EU. Salo sägs vara en stark kandidat, men konkurrens­en är hård. En Hyperloop-satsning i Salo är en investerin­g på uppskattni­ngsvis 1,5–3,5 miljarder euro.

– Här krävs EU-pengar och privata finansiäre­r, säger Salos stadsarkit­ekt Jarmo Heimo till tidningen.

Hyperloop och FS-Links just nu på att söka finansieri­ng för projektet. FS-Links är ett åländskt företag som grundats för att driva frågan om en fast förbindels­e mellan Finland och Sverige.

Transports­ystemet Hyperloop fungerar som en storts rörpost som ska transporte­ra människor och varor i en hastighet på 1 200 kilometer i timmen. Företaget Hyperloop One ska före utgången av mars testköra transports­ystemet i sin testbana i Nevada, USA.

 ?? FOTO: HYPERLOOP ONE ?? SOM RöRPOST. Hyperloop Ones korta testbana i Nevada ska snart provköras, en lång testbana vill företaget placera någonstans inom EU och Salo ska vara en stark kandidat.
FOTO: HYPERLOOP ONE SOM RöRPOST. Hyperloop Ones korta testbana i Nevada ska snart provköras, en lång testbana vill företaget placera någonstans inom EU och Salo ska vara en stark kandidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland