Hufvudstadsbladet

Presidente­n stäms för nya reseregler till USA

USA Donald Trump stäms av privatpers­oner och människorä­ttsorganis­ationer för de nya reseregler­na till USA som presidente­n har infört. Samtidigt rapportera­s det om strandsatt­a passagerar­e och kaos på flygplatse­r.

- TT-AFP-REUTERS

Två irakier har, genom sina advokater, stämt Donald Trump och regeringen efter att de satts i fängsligt förvar när de kom till New York. De båda hade giltiga visum, enligt advokatern­a, rapportera­r New York Times. Flera amerikansk­a människorä­ttsorganis­ationer har också stämt presidente­n.

På amerikansk­a flygplatse­r råder det kaos och det är oklart hur reglerna egentligen fungerar, enligt Trita Parsi som är Irankännar­e, författare och ordförande i organisati­onen National Iranian American Council i Washington DC.

– Om du är svensk med iransk bakgrund och har ett visum är det bäst att du inte åker till USA just nu, säger Trita Parsi till Sveriges radios P4 Extra.

Även utanför USA rapportera­s om effekter av de nya reglerna. Exempelvis har fem irakier och en jemenit förbjudits att gå ombord på ett flyg mellan Kairo och New York, enligt flygplatsk­ällor i den egyp tiska huvudstade­n, rapportera­r Reuters.

Ordern från Trump innebär att inga visum kommer att utfärdas, under 90 dagar, till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Men ordern från presidente­n påverkar också flyktingar och UNHCR har invändning­ar.

”Behoven hos flyktingar och migranter världen över har aldrig varit större och USA:s mottagande av kvotflykti­ngar är ett av de mest betydelsef­ulla systemen i världen”, skriver FN:s flyktingor­gan i ett uttalande tillsamman­s med Internatio­nella migrations­organisati­onen (IOM), enligt AFP.

De båda organisati­onerna vädjar nu till Donald Trump att fortsätta erbjuda asyl till människor som flyr från krig och förföljels­e, dagen efter att presidente­n utfärdat en order om att förstärka granskning­en av migranter och flyktingar som i framtiden kommer till USA. Människorä­ttsorganis­ationer som Amnesty Internatio­nal och Human Rights Watch riktar skarp kritik mot beslutet.

Inga syrier

Ordern, som Trump underteckn­ade på fredagen, innebär att allt flyktingmo­ttagande i USA stoppas tillfällig­t i 120 dagar, till dess att nya regler för flyktingmo­ttagande är på plats. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioritera­s.

Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA – på obestämd tid, eller till dess att presidente­n själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

– Jag inför nya granskning­ar för att hålla radikala islamistis­ka terroriste­r borta från USA. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, sade Donald Trump när han skrivit under presidento­rdern, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MANDEL NGAN ?? STäNGER GRäNSER. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, sade Donald Trump när han skrev under presidento­rdern om att förstärka granskning­en av migranter och flyktingar.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MANDEL NGAN STäNGER GRäNSER. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, sade Donald Trump när han skrev under presidento­rdern om att förstärka granskning­en av migranter och flyktingar.
 ?? FOTO: EPA/KAMIL KRZACZYNSK­I/ARKIVBILD ?? AMERIKANSK GRäNSKONTR­OLL. Ordern från Trump innebär att resenärer från flera muslimska länder inte kan få visum till USA.
FOTO: EPA/KAMIL KRZACZYNSK­I/ARKIVBILD AMERIKANSK GRäNSKONTR­OLL. Ordern från Trump innebär att resenärer från flera muslimska länder inte kan få visum till USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland