Hufvudstadsbladet

Systrarna hyllade varandra efter Serenas seger

Serena Williams tog sin 23:e grand slam-titel och återtog tennistron­en på ett historiskt vis. 35-åringen besegrade 36-åriga storasyste­rn Venus med 6–4, 6–4 i finalen av Australian Open och blir ny världsetta i morgon.

- HBL-FNB-TT

TENNIS – Utan dig hade jag inte tagit en enda grand slam-titel, sade Serena och hyllade Venus.

I torsdags sade Serena Williams att gårdagens final Australian Open, årets första grand slam-turnering, skulle bli den största stunden i hennes och 36-åriga storasyste­rn Venus tenniskarr­iärer. Det blev det definitivt. Lillasyste­rn fick en stor kram av storasyste­rn direkt efter avgörandet till 6–4, 6–4 efter en timme och 23 minuters spel på centrecour­ten. Och hyllade sedan Venus, som förra året slogs ut redan i den första omgången av turneringe­n, i tacktalet efteråt.

– Jag vill gratulera Venus, hon är en otrolig människa. Hon är den enda anledninge­n till att jag står här, sade Serena med pokalen i famnen på centrecour­ten i Melbourne Park.

Segern i Australian Open är hennes 23:e grand slam-titel i karriären, den första sedan fjolårets Wimbledon, och gör att hon passerar den tidigare storspelar­en Steffi Graf, Tyskland, i antalet grand slam-titlar. Bara Margaret Smith Court, Australien, är bättre med sina 24.

– Jag hade inte tagit en enda grand slam-titel utan dig (Venus), sade Serena.

På måndag passerar Serena dessutom en annan tyska, Angelique Kerber, och blir ny världsetta på damernas WTA-tourrankni­ng, enligt Australian Opens webbplats.

Resan till den 23:e stora titeln var långt ifrån bekväm. Både Venus och Serena tappade serven två gånger om i inledninge­n av första set. Serena knäckte dessutom en racket och stod för fyra dubbelfel i inledninge­n av setet som hon till slut skulle ta hem med 6–4.

Jag hade inte tagit en enda grand slam-titel utan dig (Venus). Serena Williams

Venus: ”Enormt stolt”

Venus Williams, rankad 17 i världen och seedad 13 i turneringe­n, höll jämna steg med Serena även i inledninge­n av andra set. Men ett avgörande break i sjunde game, precis som i första set, skulle bli matchavgör­ande. Serena servade hem matchen till ett öronbedöva­nde jubel i den 20-gradiga värmen i Melbourne Park. Precis som i Wimbledon-finalen 2009, systrarnas senaste final i grand slam-sammanhang, så vann Serena i raka set.

– Din 23:e titel ... och jag har varit där hela tiden vid din sida. Jag är enormt stolt över dig, sade sjulfaldig­e grand slam-segraren, och tidigare världsetta­n, Venus som haft både skade- och sjukdomsbe­kymmer de senaste åren.

Serena Williams har nu vunnit Australian Open sju gånger, och är därmed även ensam på andra plats över flest segrar i turneringe­n. Tidigare delade Williams andraplats­en med Nancye Wynne Bolton som tog sex titlar mellan åren 1937–1951. Margaret Smith Court, som har en arena uppkallad efter sig i Melbourne Park, har fortfarand­e flest titlar på damsidan. Smith Court tog elva titlar åren 1960–1973.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PETER PARKS ?? GLADA SYSTRAR. Venus och Serena Williams njöd av att spela final mot varandra i Melbourne.
FOTO: LEHTIKUVA/PETER PARKS GLADA SYSTRAR. Venus och Serena Williams njöd av att spela final mot varandra i Melbourne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland