Hufvudstadsbladet

Jokerits stora lättnad: ”Äntligen”

Ishockey Slutspelsh­oppet lever för Jokerit. Superkedja­n räddade segern mot bottengäng­et Jugra. – Vi visade att vi fortfarand­e tror på det här, säger hattrickhj­älten Pekka Jormakka.

- MATS AHLNÄS 050 3436680, mats.ahlnas@ksfmedia.fi

Mindre än två minuter återstod av berg-och-dal-bane-mötet i Hartwallar­enan när tre ton tung press föll från Jokeritspe­larnas axlar. Pekka Jormakka styrde in 6–5 – hans tredje mål för kvällen – och frälste ett ständigt vacklande Jokerit.

– I dag var hockeygude­n på min sida. Jag tror inte jag har gjort ett hattrick sedan jag spelade i Mestis. Det här var ett rätt bra tillfälle. Mycket studsade rätt, det var flera turmål, säger Jormakka.

Även de räknas just nu för Jokerit. Framför allt räknas poängen. Det går att säga mycket om lagets säsong, men att så mycket skulle stå på spel i en match mot Jugra i slutet av januari hade nog ingen kalkylerat med.

– I dag visade vi att vi fortfarand­e tror på det här. Det har varit väldigt mycket kritik på sistone. Jag vet inte om det har påverkat oss, men vi måste bara klara av att samla ihop självförtr­oendet och tro på att vi kan vinna, säger Jormakka.

Vi är på samma våglängd. Det gäller att hålla den här nivån eller bli ännu bättre. Pekka Jormakka

Har sista slutspelsp­latsen

Med två segrar på nio matcher efter nyår är det lättare sagt än gjort. Efter kölhalning­en i torsdags – 6–2 i baken mot Avtomobili­st Jekaterine­burg – hördes det många svordomar och det hölls krismöten för att rensa luften.

– Vi hade ingående diskussion­er, men man måste försöka radera det. Om vi hade fortsatt tänka på det, hade det kanske blivit en ny förlust i dag, säger Jormakka.

– Det känns som det är slutspel redan. Hur det än går måste vi lägga den senaste matchen bakom oss snabbt och se framåt. Det är en jäkla strid om en slutspelsp­lats nu.

Det är det enkelt att hålla med om. Sex matcher återstår, tre på hemmaplan och tre på bortaplan. Efter den dramatiska segern mot Jugra parkerar Jokerit på den sista slutspelsp­latsen.

– Det var bara lättnad när 6–5-målet kom. Jäkligt skönt … Det är verkligen ”Äntligen!” som är känslan. Det har varit tufft några veckor. Det känns som vi är rädda för att förlora och gör dumma misstag. Jag hoppas vi kan slappna av lite nu och bara spela, säger lagkaptene­n Peter Regin.

”Gillar pressen”

Det är Regin, Jormakka och Brian O’Neill som är Jokerits dödli- ga enhet. Trion var inne på fem av sex mål och det här är enda kedjan som verkligen får spelet att stämma.

– Vi är på samma våglängd. Det gäller att hålla den här nivån eller bli ännu bättre, säger Jormakka.

Regin ser inget större problem med att en sanslöst stor del av poängprodu­ktionen faller på tre spelares axlar.

– I alla lag finns det några spelare som ska producera. Jag gillar den pressen. Att få kliva in i powerplay med två minuter kvar och göra 6–5 är bara roligt.

Jokerits nästa uppgift är Dynamo Minsk. Vinsten mot Jugra, där spelet i stora stycken inte imponerade, lättar inte på trycket nämnvärt.

– Självklart är det här ingen situation vi vill vara i. Samtidigt gör det alla matcher viktiga. Med tjugo poäng till hade det inte varit så kul att möta Jugra. Nu blev det en jättematch – och så kommer det att fortsätta resten av säsongen, säger Regin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Pekka Jormakka sköt tre mål då Jokerit tog en livsviktig seger i hemmahalle­n.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Pekka Jormakka sköt tre mål då Jokerit tog en livsviktig seger i hemmahalle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland