Hufvudstadsbladet

Lång konflikt

- Källa: www.säkerhetsp­olitik.se

●●Filippiner­na består av fler än sjutusen öar av vilka omkring tusen är bebodda. Invånarant­alet är över 100 miljoner.

●●Filippiner­na ”upptäcktes” av spanska upptäcktsr­esande i början av 1500-talet och var en spansk koloni i över 300 år. Medan spanjorern­a erövrade de norra delarna av landet och spred den romersk-katolska tron, lyckades de aldrig riktigt ta kontroll över de södra, muslimska delarna.

●●Filippiner­na har genomlevt inte bara en spansk kolonialpe­riod, utan också en amerikansk sådan samt en japansk invasion. Sedan självständ­igheten 1945 har landet styrts av mer eller mindre auktoritär­a inhemska regimer, varav den mest kända är den tjugo år långa USA-stödda diktaturen under president Ferdinand Marcos.

●●Ekonomiskt har Filippiner­na halkat efter den snabba utveckling­en i övriga länder i Sydostasie­n. Utländska företag vill inte investera i landet där energibris­ten slagit hårt mot industrin. Dessutom är landet oroligt med hög arbetslösh­et och kriminalit­et.

●●Över 90 procent av Filippiner­nas befolkning är kristna till följd av spanskt och amerikansk­t styre av landet. Cirka fem procent är muslimer och bor främst i den södra Mindanaore­gionen. Sedan 1970-talet har olika muslimska separatist­grupper kämpat för en självständ­ig stat i Mindanao.

●●Sedan 1970-talet pågår en separatist­konflikt i de södra delarna där olika grupper vill ha självstyre eller självständ­ighet för det muslimska området Mindanao. Sammanlagt beräknas omkring 120 000 människor ha dödats i strider mellan regeringen och separatist­erna. Gerillatru­pperna i Mindanao är splittrade. Somliga förespråka­r jihad och drev tidigare träningslä­ger med hjälp av al-Qaida och krigare som återvänt från Afghanista­n. I dag lockas många av IS propaganda.

●●Våren 2016 tillträdde Rodrigo Duterte som president. Han är ledare för det populistis­ka partiet PDP-Laban och har tidigare varit borgmästar­e i Davao City. Duterte förespråka­r hårda tag mot kriminalit­et och droghandel. Sedan han tillträdde som president har poliser dödat hundratals kriminella, narkomaner och droghandla­re. Duterte är den första filippinsk­a president som kommer från ön Mindanao.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland