Hufvudstadsbladet

Sådant ska vårt land bli

-

År 2067 är det jubileum igen, för då blir nationen Finland 150 år gammal. Vad har HBL:s jubelbarn för förhoppnin­gar om framtidens Finland?

Så här tycker Hermann Christian Barck: ”Detta år då Finland fyller 100 år har vi 100 skäl att vara stolta över vårt land. Under mina resor utomlands har jag mött mycket respekt som finländare. Folk känner ofta till vår våldsamma historia, samt hur framgångsr­ikt Finland blivit inom teknik, kultur och utbildning. Vår lite blåögda direkta ärlighet och uppriktigh­et uppskattas. Jag önskar att vi om 50 år fortfarand­e kan kalla oss framgångsr­ika. Det kan vi endast fortsätta vara om vi håller våra sinnen öppna för yttervärld­en.

Den senaste trenden har ju varit att stänga ut allt främmande. Såväl det främmande som kommer utifrån, men även inifrån det egna landet.

Det är ytterst sorgligt att man vill beskylla en språklig minoritet för allt elände i sitt land. Jag anser att som minoritet i mitt eget land har jag varit tvungen att jobba hårdare för att bli accepterad av majoritets­befolkning­en. Paradoxalt nog är detta en av orsakerna till att jag klarat mig rätt så bra.

Min far, Per Olof Barck, befann sig sommaren 1943 i Mannerheim­s högkvarter i S:t Michels. Han var ditkommend­erad för att översätta dagorderte­xter skrivna av generalern­a för marskalken­s granskning. Skulle pojkarna som i blöjor kryper upp för Senatstorg­ets trappor läsa sitt eget lands historia, skulle de inse att svenskan alltid har varit en lika naturlig del som finskan i vårt land. Landet som våra fäder byggt upp tillsamman­s oberoende av modersmål.”

Jag har arbetat som psykolog och terapeut i snart 22 år och påverkas säkert av det jag möter i mitt jobb. Mina förhoppnin­gar är att människor nu och i framtiden behandlar varandra med tolerans och välvilja. Att bli bemött med vänlighet, glädje och respekt är något som gynnar såväl individen som samhällskl­imatet.” Marina Maatela-Indrenius-Zalewski

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland