Hufvudstadsbladet

Ingen kritiserar kungen för att främja de svenska exportbola­gen

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

Lugnet har lagt sig kring mediernas och några självutnäm­nda experters tolkningar av vad som egentligen hände då statsminis­ter Juha Sipilä till sitt ”baggage” i samband med en resa till Indien också lagt bolaget Chempolis´ representa­nt. De mest högljudda tolkningar­na var att Sipilä favorisera­de ett bolag där hans barn hade ett litet ägande (5 procent!). Den andra kritiken gällde det delvis statsägda bolaget Fortums beslut att för mer än ett år sedan bli betydande aktieägare i Chempolis.

Har vi än en gång blivit utsatta för mediernas ytliga tolkningar? Borde vi ha analyserat fallet utan konspirati­onsteoreti­ska glasögon? Kan vi lära oss någonting av det skedda?

Det faktum att statsminis­tern lade övervaknin­gen av statens ägande i bolag i sin egen portfölj då den nuvarande regeringen bildades var inte helt lyckat. Ingalunda för att han på detta sätt skulle kunna dirigera de enskilda bolagens ställnings­taganden utan snarast för att den aktuella uppgiften är tidskrävan­de. Den kräver handgripli­g styrning för att uttrycklig­en motverka alltför handgripli­g styrning i form av enskilda politikers strävanden att påverka bolagens beslutsfat­tande med uteslutand­e politiska målsättnin­gar.

Vår tidigare president Tarja Halonen hade mycket svårt att hålla fingrarna i styr. Trots att hon själv underteckn­at den nya aktiebolag­slagen var hon kvick att, över huvudet på bolagsstyr­elser, kräva politiskt ”lämpliga” beslut. Dessvärre visade hon, i motsats till månget annat statsöverh­uvud, mycket lite intresse för att medverka i promoveran­det av finländska exportsträ­vanden.

Förslaget att övervaknin­gen av de helägda eller delvis statsägda bolagen läggs på näringsmin­isterns bord förefaller logisk. Det kunde dock leda till diffusa beslutssit­uationer då statens näringspol­itiska strävanden inte helt sammanfall­er med de delvis ägda bolagens övriga ägares och de gemensamt utsedda bolagsstyr­elsernas målsättnin­gar.

Under hela 2000-talet har statens ägande av bolag varit under lupp. Den ägarstyrni­ngsavdelni­ng som tillsattes i början av 2000-talet har med öppna ögon och konsekvent strävat efter att staten i sitt ägande följer aktiebolag­slagens bokstav och anda. Man har satsat på kompetenta rekryterin­gar både till den egna kretsen och styrelsern­a i de bolag avdelninge­n satts att övervaka. Det är knappast fel att säga att statens ägarstyrni­ngsavdelni­ng represente­rar överenskom­na bolagsstyr­ningsprinc­iper på ett berömvärt sätt.

Den ikraftvara­nde aktiebolag­slagen och tolkningar­na av densamma anger klart

Att statsminis­tern lade övervaknin­gen av statens ägande i bolag i sin egen portfölj då den nuvarande regeringen bildades var inte helt lyckat.

att totalansva­ret för bolagets styrning ligger hos bolagets styrelse. Aktieägarn­as centrala roll, oberoende av ägandets storlek, är att på den årligen återkomman­de ordinarie bolagsstäm­man eller i särskilda fall, på en extraordin­arie sådan, välja den mest kompetenta styrelsen. Den utsedda styrelsen ikläder sig därefter totalansva­ret för bolagets verksamhet. Självklart att det existerar en dialog mellan större ägare och styrelsern­a.

Det är dock skäl att minnas att en bolagsstyr­else inte får fatta beslut som är ägnade att ge en aktieägare otillbörli­g fördel till nackdel för bolaget eller någon annan aktieägare.

Att i fallet Chempolis anföra att Sipilä försökt påverka Fortums beslut att gå med i företaget är att flagrant undervärde­ra Fortums styrelses förmåga och strävan att fatta beslut som gagnar Fortum. Fortums ledning såg affärsmäss­iga utveckling­smöjlighet­er i bolaget trots dess knaggliga första steg.

Vi jämför oss ofta med Sverige och känner en viss beundran och avundsjuka över hur framgångsr­ikt svenska bolag etablerat sig på den globala marknaden. Sveriges konung har lett ett flertal handelsdel­egationer i avsikt att promovera svensk export. Har någon kommit på idén att ställa frågan om hans eller hans familjs ägande i svenska exportbola­g borde ha väckt frågor om eget intresse?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland