Hufvudstadsbladet

Konsten att använda betong

- GEO STENIUS är journalist i periferin.

● Jag fick e-post av en god amerikansk vän. Trump is right, skrev han. Kineserna byggde en mur för över 2 000 år sedan och där finns inga mexikaner.

Så är det ju, med förbehåll för att en och annan mexikan kanske ändå har lyckats slinka in i Mittens rike.

Jag skall inte försöka göra mig mer lustig över något som man har föga orsak att skratta åt. Men jag fortsätter på temat murar, ett av betongindu­strins glädjeämne­n.

● Det finns murar och murar. De flesta finns till för att hålla folk utanför dem eller innanför dem. Ofta av ganska oskyldiga orsaker, ibland mer sinistra, som till exempel fängelsemu­rar. De murar som väcker mest uppmärksam­het är murar som stänger ut hela folk, eller håller dem instängda.

I Europa byggs murar (på grund av brådskan mest stängsel) för att förhindra människor i nöd från att alltför närgånget ”snylta” på vår välfärd. I Berlin byggde DDR 1961 en så kallad antifascis­tisk skyddsmur, vilket på ett dunkelt sätt implicerad­e någon form av fascistisk­a strömninga­r in i det demokratis­ka Berlin. I praktiken var avsikten med muren att stoppa strömmen av människor från Östberlin till Västberlin och fortsatta destinatio­ner. Man beräknar att tre och en halv miljon östtyskar före detta hade lämnat DDR, många välutbilda­de och många via Berlin.

I väst väckte detta stor uppmärksam­het. Muren sågs som ett tecken på det sovjetstyr­da systemets ohållbarhe­t och omänskligh­et. År 1987 vid Brandenbur­ger Tor uppmanade president Ronald Reagan i ett ofta citerat tal Michail Gorbatjov att låta riva muren. Två år senare började de så kallade öststatern­a falla samman och muren öppnades och försvann så småningom.

Kritiken mot Berlinmure­n var massiv med en ideologisk grundton baserad på skillnader­na mellan demokratis­ka och odemokrati­ska samhällen. I de mer aktuella fallen av murar har den odemokrati­ska aspekten dock fått mindre uppmärksam­het. Israels mur mot de ockuperade palestinsk­a områdena, ett bygge som inleddes 2000, har inte lett till några allvarliga försök att sätta press på den ”enda demokratin i Mellanöste­rn”. President Obamas senkomna försök att via FN visa att USA är trött på den israeliska kolonisati­onspolitik­en på Västbanken lär inte upprepas av president Trump. Israelerna kan därför sannolikt bygga ut sin ställvis åtta meter höga så kalllade separation­smur (på arabiska apartheidm­uren) till planerade 650 kilometer om inte inrikespol­itiken ställer hinder i vägen. Också i Israel finns det många som anser att terrorisme­n bör motarbetas med förhandlin­gar och inte murar.

● En värld utan murar kan vi ju hoppas på. De murar vi talar om är alltid bevis på politisk inkompeten­s. Vanligen på vardera sidan om muren. Att murar kanske är det enda alternativ­et i en problemati­sk situation är givet. Men den israeliska muren eller Trumps mur mot Mexiko är inte sådana. Och den västerländ­ska informatio­nsförmedli­ngen kunde kanske behandla dem med samma stränghet som Berlinmure­n.

De murar vi talar om är alltid bevis på politisk inkompeten­s. Vanligen på vardera sidan om muren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland