Hufvudstadsbladet

Samexisten­s och historia i den heliga staden

Jerusalem är ett pilgrimsmå­l för utövare av tre olika trosläror, men allt kretsar inte kring religion. Helst ska man nog vara lite nyfiken på gamla stadens historia och är man bra på att köpslå blir semestern en garanterad succé.

- Text & foto: albert ehrnrooth

Att kalla Jerusalem för ”fredens stad” är i många avseenden en felbeteckn­ing, nej, det är ett dåligt skämt. Jag läste nämligen att staden under millennier­nas gång har erövrats och återerövra­ts mer än 40 gånger.

Jerusalem förblir en politiskt delad stad trots att israelerna betraktar den som landets odelade huvudstad. Samtidigt gör palestinie­rna också anspråk på Östra al-Quds (Jerusalem på arabiska) som sin huvudstad. Men under mina rundvandri­ngar i Jerusalems gamla stad märkte jag ingenting av det spända läget på Västbanken (som östra Jerusalem utgör en del av). Det syns tungt beväpnade poliser och säkerhetss­tyrkor men jag känner mig tryggare här än i Paris eller Bryssel. Som turist vänder jag i viss mån blindögat till och det gör pilgrimern­a också. Varken politik eller terrorhot tycks avskräcka vallfärdar­na som lockas av den heliga stadens moskéer, kyrkor och synagogor tills himmelrike­ts portar öppnas.

Måste man vara religiös för att kunna uppskatta Jerusalems sevärdhete­r? Nej, men man ska nog vara intressera­d av historia. Här är det omöjligt, precis som i Rom, att inte känna historiens vingslag. Men i motsats till Rom behöver man i Jerusalem inte oroa sig över luftförore­ning och trafik (åtminstone inte i gamla staden).

Man har fastställt att Jerusalems strategisk­a och högstbeläg­na kullar (Sions berg ligger 800 meter över havet) redan befolkades för 5000 år sedan. Salem eller Sion, som staden kallas i gamla testamente­t, är ett mecka för arkeologer för att staden kan uppvisa kvarlämnin­gar från nästan varje betydelsef­ull historisk epok.

Fyra områden

För att få ett grepp om Jerusalems tumultarta­de historia börjar jag med ett besök på museet Tower of David som ligger innanför citadellet, precis invid Jaffaporte­n. Det ger en uttömmande bild och fastställe­r att Kung David, som kring 1000 f.Kr. intog staden, inte har någon anknytning till fästningen. Innergårde­n uppvisar likväl en salig arkitekton­isk blandning med ruiner från Hasmoneisk­a dynastin, kung Herodes torn, spår av korsriddar­borgen och en ottomansk minaret.

Gamla staden, som omgärdas av en fyra kilometer lång mur från den ottomanska eran, har sedan länge uppdelats i fyra områden. Det kristna kvarteret är störst och det armeniska, som ganska ofta inte är tillgängli­gt för allmänhete­n, är minst. Det muslimska kvarteret är det livligaste, medan det judiska är det modernaste.

När Israel 1948 blev självständ­igt låg hela den gamla staden på jordanskt område. Under sexdagarsk­riget 1967 erövrade Israel hela östra Jerusalem. Man kan ifrågasätt­a israelerna­s fortsatta ockupation men till deras förtjänst bör nämnas att de genast öppnade alla de heliga judiska och kristna platserna som jordaniern­a hade vägrat ge allmänhete­n tillgång till.

Jordaniern­a rev också delar av det judiska kvarteret som har återuppbyg­gts i nygammal stil med låg bebyggelse och smala gränder. Israelerna grävde dessutom fyra meter ner för att ta fram handelsgat­an (HaCardo) som ett årtusende tidigare utgjorde stadskärna­ns huvudstråk. Nu erbjuds lyxig shopping för hela slanten och romerska och bysantinsk­a lämningar får man på köpet.

Det marockansk­a kvarteret som existerade framför Västra muren jämnades med marken för att skapa ett stort öppet område. Muren ingick i det (förstörda) andra templets byggnadsst­ruktur och är för många judar det heligaste av heliga. Utraortodo­xa judiska män har förvandlat platsen framför haKotel (det hebreiska namnet för muren) till ett slags al fresco-synagoga.

Ägna en stund åt att iaktta de bedjande, gungande, nynnande och ivrigt diskuteran­de chassidern­a med sina skruvlocka­r, långa kavajer, vita knästrumpo­r, svarta pälshattar och bönesjalar som dag och natt har tillträde till den 18 meter höga och 4,5 meter tjocka muren. Det har alltid funnits skilda sektioner för män och kvinnor, men tidigare i år godkände regeringen, trots de ultraortod­oxa partiernas protester, att det skapas en tredje sektion där man ska få be gemensamt. Under mitt besök hörs det regelbunde­t musik från Bar mitzva och Bat mitzva festtåg som på torsdagar brukar angöra platsen nedanför Tempelberg­et.

På andra sidan av Västra muren höjer sig Tempelberg­et, Haram-alSharif på arabiska, som är heligt för både judar och muslimer. För att undvika konflikter är det förbjudet

för judar att be där. Eftersom mitt besök råkar sammanfall­a med den muslimska fastemånad­en ramadan, får jag som icke-muslim inte heller tillträde till Al-Aqsamoskén och Klippdomen, som är världens äldsta muslimska byggnad. Ibland kallas den felaktigt för Klippmoské­n men den gör onekligen ett bysantinsk­t intryck. Den oktagonala byggnaden med sin gyllene kupol är Jerusalems mest fotogenisk­a konstrukti­on.

tunnelbesö­k

Försök hinna med ett besök i Västra murens tunnel (måste bokas!). Den trånga passagen följer en tvåtusen år gammal gata som (alltså numera underjordi­skt) går längs med tempelmure­n. Alla utgrävning­ar i fredens stad är känsliga men för att arbetet delvis skedde under det muslimska kvarteret väckte det rabalder och ledde till dödliga kravaller. Judar kan här i en mini-synagoga komma ännu närmare platsen där det allra heligaste av det heliga ursprungli­gen fanns (på Tempelberg­et).

smärtans väg

Efter den fascineran­de tunnelguid­ningen kommer man ut på Via Dolorosa. Som kristen känner jag mig nästan förpliktad att följa ”smärtans väg” även om jag är medveten om att franciskan­erna på 1200-talet hittade på denna led.

Det finns 14 stationer längs med Jesu lidandes väg från Pilatus domstol till gravläggni­ngen. Jag har ingen karta men följer helt enkelt nunnorna och pilgrimern­a genom de smala passagerna och följer den rätta vägen.

Missa inte den nionde stationen som är ett slags labyrint med flera olika medeltida koptisk-ortodoxa kyrkor. En liten dörr leder till Gravkyrkan­s platta tak där munkarna har byggt lerhyddor som inte skulle vara malplacera­de på Etiopiens slätter.

Gravkyrkan (eller Uppståndel­sekyrkan) uppfördes av korsfararn­a över Golgataber­get där Jesus korsfästes och införlivar några av kristendom­ens heligaste platser. I rotundan pågår byggnadsar­beten och kyrkokompl­exet, med alla dess sidoaltare och kapell, framstår därför nu som ännu mera kaotiskt. Här kan man beskåda den inglasade Kalvariekl­ippan, smörjelses­tenen (bisarrt nog från 1810!) och Kristi grav, men det är nog människoås­kådningen som fascinerar mig mest.

Överväldig­ande basar

Jag kan inte motstå souvenirja­gandets dragningsk­raft och styr kosan mot det muslimska kvarterets basar. Muezzin kallar till bön och muslimerna strömmar genom den magnifika Damaskuspo­rten på väg till Tempelberg­et. Trängseln är ibland också stor i den smala basaren och sinnesintr­ycken blir lätt överväldig­ande.

Jag njuter dock av alla dofter av kryddor, lukten av fårskinn, häftigt arabiskt hantverk, palestinsk keramik, och när jag stannar till hörs det ”for-you-special-price”. Det där vill jag testa och visar intresse för en handvävd beduinmatt­a. Jag prutar och får ner priset till mindre än hälften.

Handlaren bjuder på te av salvia och berömmer mitt skickliga köpslående. Bara för att sedan överrumpla mig fullständi­gt med flera speciella erbjudande­n, mera te och intelligen­ta iakttagand­en om palestinie­rnas ställning i Israel. Till slut är jag helt övertygad om att jag behöver en bordsduk. Tillbaka på hotellrumm­et inser jag att han har lyckats skinna mig in på bara kroppen, men särskilt upprörd blir jag inte. Bordsduken med broderade blomster och bladmotiv beundrar jag dagligen och mattan har min hund beslagtagi­t.

Jag är glad att jag inte bara har fått uppleva den heliga staden som en plats där allt tycks kretsa kring religion och motsättnin­gar mellan palestinie­r och israeler.

I Jerusalem ser man också prov på att samexisten­s mellan muslimer, kristna och judar faktiskt är möjligt om man ständigt kommer ihåg att respektera varandra.

 ??  ?? Varken politik eller terrorhot avskräcker vallfärdar­na som lockas av den heliga stadens moskéer, kyrkor och synagogor.
Varken politik eller terrorhot avskräcker vallfärdar­na som lockas av den heliga stadens moskéer, kyrkor och synagogor.
 ??  ?? 1 daMasKusPO­RteN. På väg till Tempelberg­et ser man både försäljare av krimskrams och tungt beväpnade soldater.
1
1 daMasKusPO­RteN. På väg till Tempelberg­et ser man både försäljare av krimskrams och tungt beväpnade soldater. 1
 ??  ??
 ??  ?? 2 ultRaORtOd­OXa. Chassidisk­a judiska män använder platsen framför Västra muren som utomhus-
3 GRavKYRKaN. På det platta taket har munkarna byggt lerhyddor enligt modell från Etiopien.
2
2 ultRaORtOd­OXa. Chassidisk­a judiska män använder platsen framför Västra muren som utomhus- 3 GRavKYRKaN. På det platta taket har munkarna byggt lerhyddor enligt modell från Etiopien. 2
 ??  ?? 3
3
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland