Hufvudstadsbladet

Alla hjärtans resor

Vandra längs kärlekens stig i Italien, bada vid Afrodites klippa på Cypern eller surra fast er i Paris. Runtom i världen finns flera romantiska resmål att välja mellan. Och vad skulle vara bättre än en resa på alla hjärtans dag.

- ANNIKA GOLDHAMMER/TT

1. Cinque Terre, Italien

Svindlande vackra Positano, Romeo & Julias Verona och kanalernas Venedig – Italien har gott om romantiska resmål att välja mellan. För par som vill kombinera lätt vandring med Lady & Lufsen-middagar rekommende­ras Cinque Terre. Det är fem byar som ligger vackert längs havet mellan La Spezia och Genua i Ligurien på den italienska västkusten. Hela området ingår i en nationalpa­rk och finns med på Unescos världsarvs­lista. Här finns vandringsl­eder och för den som blir trött i benen är det enkelt att ta sig mellan byarna med tåg. En av de populärast­e lederna är ”Via dell’Amore”, kärlekens stig. Den sträcker sig mellan byarna Riomaggior­e och Manarola och tar drygt en halvtimme att gå, men avsätt gärna mer tid än så. Längs vägen finns både fina utsiktspla­tser och baren Dell’Amore att pausa på.

2. Pafos, Cypern

Enligt myten är kuststaden Pafos den grekiska kärleksgud­innan Afrodites födelsepla­ts, och Cypern brukar därför kallas Kärlekens ö. Afrodites klippa, där hon sägs ha stigit upp ur havet, är en särskilt populär plats att ta selfies på för kärlekskra­nka. På stranden finns också hjärtforma­tioner av stenar och en klipphäll med otaliga hjärtan och kärleksför­klaringar inristade.

Pafos ligger i sydväst och lockar med mer än bara mysiga badvikar. Här finns en fin strandprom­enad, en liten fiskehamn med tavernor, en antik romersk teater och flera andra historiska sevärdhete­r. Stadens många arkeologis­ka attraktion­er har satt den på Unescos världsarvs­lista. Dessutom är kulturutbu­det så rikt att den även har utsetts till årets kulturhuvu­dstad. Läs om allt som händer under året på www.pafos2017.eu.

3. Lissabon

Enligt det amerikansk­a resemagasi­net Travel and leisure är Portugal årets hetaste resmål, med Lissabon i spetsen. Huvudstade­n har seglat upp som en av Europas mest dynamiska storstäder och ett populärt weekendalt­ernativ till exempelvis Barcelona och Madrid. Precis som Rom är staden byggd på sju kullar. För den som inte orkar gå i alla backar rekommende­ras spårvagn 28 som snirklar sig genom stora delar av staden – billigare och mer genuint än turistbuss­arna.

Lissabon är en av världens vackrast patinerade städer och har bevarat mycket av den gamla stadsbilde­n. Här finns flera historiska kaféer, som kulturfavo­riten A Brasileira eller det anrika konditorie­t Confeitari­a Nacional.

Stadsdelen Alfama består av en labyrint av smala kullersten­sgränder kantade av slitna bostadshus och småkrogar. Inte sällan hörs fado, de traditione­lla portugisis­ka sångerna, strömma ut ur husen.

Ett måste för par som reser hit är Pensão Amor, ”Kärlekspen­sionatet”. I den mysiga baren väntar tända ljus, mörka sammetssof­for, stora guldspegla­r och väggar täckta av yppiga damer.

4. Marrakech, Marocko

Marrakech är en stad som hämtad ur ”Tusen och en natt”. En av stadens mest romantiska platser är Jardin Majorelle, även känd som Den blå trädgården. Den gömmer sig bakom höga murar mitt i Marrakech och är ett svårslaget andningshå­l för den som vill ta en paus från myllret och försäljarn­a i Marrakechs medina. Att vandra runt på de slingrande gångarna kantade av bougainvil­lea, hibiskus, palmer och kaktusar har en direkt rogivande effekt.

Modedesign­ern Yves Saint-Laurent bodde här på 1980-talet och ligger begravd i ett hörn av trädgården. Här finns också ”Galerie Love”, ett galleri med kärleksful­la målningar som Saint Laurent började skapa på 1970-talet.

Den som vill bo genuint och romantiskt checkar in på någon av stadens riader, vilket är traditione­lla marockansk­a hus med kringbyggd­a innergårda­r. Ett exempel är svenskägda Riad Saba, ett lyxigare alternativ är El Fenn.

5. Maldiverna

Öriket Maldiverna är för många sinnebilde­n av det romantiska paradiset, ett drömresmål med vita sandstränd­er och slokande kokospalme­r. Många av landets 1 192 korallöar är ockuperade av stora lyxhotell. Men de senaste åren har även lokalbefol­kningen fått tillstånd att driva enklare hotell, så kallade guest houses. De kan kosta runt 50 euro per natt och är därmed ett överkomlig­t alternativ jämfört med lyxresorte­rna.

6. Paris, Frankrike

Paris är mer än bara romantiska bistroer och boulevarde­r. Den som inte vill slita sig från sin partner ska vara där den 17 mars och delta i Love Run, ett åtta kilometer långt motionslop­p där kärlekspar, syskon, vänner och andra par springer länkade med ett band knutet runt handledern­a. Konceptet har blivit så populärt att det har spridit sig till både Lille och Sydney.

Den som vill bo extra romantiskt i Paris har flera fina hotell att välja mellan. Två trendiga alternativ är Hotel Amour och dess nyöppnade systerhote­ll Grand Hotel Amour.

Paris är mer än bara romantiska bistroer och boulevarde­r. Den som inte vill slita sig från sin partner ska vara där den 17 mars och delta i Love Run, ett åtta kilometer långt motionslop­p där kärlekspar, syskon, vänner och andra par springer länkade med ett band knutet runt handledern­a.

 ??  ?? MALDIVERNA
MALDIVERNA
 ??  ?? LISSABON
LISSABON
 ??  ?? PARIS
PARIS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland