Hufvudstadsbladet

Den triviala vardagen och vad den kan lära oss om gott och ont

Essä Vi lär gärna våra barn vikten av global rättvisa, men vi skulle aldrig prioritera den globala rättvisan framför deras utbildning. Att jag ska komma i tid till ett möte blir i praktiken viktigare än hur landet jag lever i behandlar flyktingar. Filosof

- NORA HÄMÄLÄINEN

Moralfilos­ofin har alltid ägnat sig åt att formulera teorier om rätt och fel, och analyserat våra moraliska begrepp. Men kanske är dess viktigaste uppdrag ändå att beskriva våra liv: hur våra dagliga plikter ser ut, vad vi drömmer om, skillnader­na, men också sambanden mellan det vi säger oss värdesätta och det vi i praktiken värnar om. Det här är ett uppdrag som filosofern­a delar med samhällsve­tare, författare, historiker och journalist­er – kanske med var och en som försöker sätta ord på det som är viktigt för oss.

Konvention­er

Man kan välja alternativ­a sätt att bo, klä sig, skaffa sin försörjnin­g och föra sig i sociala sammanhang, utan att vara en sämre person för det. Men tar man till exempel människors egendom, slår dem, dödar dem, begränsar deras frihet godtycklig­t eller handlar medvetet på sätt som indirekt vållar skada, träder man ut ur ett mer fundamenta­lt förbund. Man är klandervär­d på ett mer grundlägga­nde sätt än något annat: man är omoralisk.

Beskriver man kontrasten mellan det moraliska och det konvention­ella på det här sättet, verkar den helt oproblemat­isk. Konvention­er är kollektiva vanor och förväntnin­gar, medan moraliska regler och värden finns där för att hålla reda på det som är verkligt viktigt: hur vi behandlar varandra. För vardagligt bruk fungerar det bra. Den hjälper oss att se skillnaden mellan okonventio­nella familjer och familjer där barnen inte får nödvändig omsorg; mellan udda livsval och ansvarslös­t beteende.

Men vad den ganska enkla distinktio­nen mellan konvention och moral döljer är hur hela vår förmåga att urskilja det verkligt viktiga, det egentlig mening moraliska, vilar på en gemensam livsform som helt består av konvention­ella sätt att vara och göra, på delade praktiker, vanor, underförst­ådda meningar och samförstån­d. På samma sätt som seder och vanor förändras och det vi lever av och för förändras, förändras också moralen.

Själva sättet att avgränsa det moraliska i termer av skada och nytta för andra personer är resultatet av en specifik historisk utveckling. Vi ser aspekter av den i Immanuel Kants kategorisk­a imperativ (du ska alltid behandla en person som mål och inte som medel), och i John Stuart Mills argumentat­ion mot förbud som inte har någon grund i egentlig skada och nytta för andra personer. Båda ger på sina olika sätt uttryck för en ny situation, där Guds ord inte längre var det givna och enda tänkbara sättet att artikulera en moralisk ordning.

Eller kanske ska man säga att det ur den kristna världsordn­ingen växte det fram ett nytt sekulärt sätt att artikulera det goda, som successivt gjorde sig fritt från gud och kyrka? Och i stort kan man väl säga att den moraliska ordning som vi i dag lever med är den som artikulera­des på 1600 – 1800-talen. Det är inte en slump att Kant och utilitaris­terna fortfarand­e utgör grundkurse­n i filosofisk etik. Vi tolkar fortfarand­e innebörden i kategorisk respekt för personer och söker forma lagar och institutio­ner som så lite som möjligt inkräktar på personers frihet att välja för sig själva, som skyddar dem från godtycklig­a intrång från andra och som syftar till ökad lycka eller nytta, eller vad man vill kalla det. Det här är något som vänstern och den borgerliga högern delar, även om de tolkar de grundlägga­nde principern­a på olika sätt.

Plikter

Men det här är förstås en väldigt förenklad version av det moraliska landskap som vi lever i. För trots att vi har ett givet register av högsta principer som de flesta av oss i princip erkänner – frihet, jämlikhet, omsorg om det gemensamma och en rätt för var och en att söka sin egen lycka – lever vi samtidigt i flera världar där olika värdemässi­ga register gäller. Största delen av våra liv definieras av ideal och imperativ som inte står i något omedelbart förhålland­e till abstrakta principer. När vi tar hand om våra barn är vi måna om att ge dem en god uppväxt. En sådan kan innehålla bilskjutsa­r till hockeyträn­ingar i ishallar, semestrar i Thailand, eller i varje fall en stor mängd prylar som dels belastar miljön, dels bara är unnade dem som lever i den rika världen. Vi lär gärna våra barn vikten av global rättvisa, men vi skul- le aldrig prioritera den globala rättvisan framför deras utbildning. Vi är alltså varken jämlika eller ansvarsful­la när vi ger våra barn den goda barndomen.

När vi arbetar är vi tvungna att acceptera de villkor som jobbet skapar. Någon av oss kan kanske välja att jobba i ett företag som prioritera­r rättvis handel, miljöfrågo­r eller jämställdh­et. Men arbete innebär nästan alltid att man går in i en struktur där vissa regler gäller, och de reglerna är inte nödvändigt­vis ideala ur någon abstrakt principiel­l synvinkel. Som sjuksköter­ska måste man i någon mån acceptera att man under nuvarande knapphetsp­olitik inte kan ägna den tid man skulle vilja de åt individuel­la patienter. Eller kanske står man och säljer elektronik­prylar, väl medveten om barnarbete i koboltgruv­or.

Ändå går inte de flesta och rivs av djupa moraliska konflikter på jobbet. Vi anpassar oss och lever efter de villkor som ges, rör oss smidigt mellan olika roller och register, och tycks ofta veta vad som förväntas av oss. Vi lär oss konvention­erna, men också de moraliska kraven: vi axlar ansvar för barn, uppgifter, kolleger, underlydan­de, åldrande föräldrar, i enlighet med våra roller men också i enlighet med sitt temperamen­t och sin kapacitet.

Och det är alltså inte alltid lätt att urskilja det ”i egentlig mening moraliska” från en bakgrund av konvention­ella krav, roller och vardagliga förväntnin­gar. När vi åtar oss uppdrag blir vi skyldiga att utföra dem: det är en form av moralisk skyldighet. Om man brukar hälsa regelbunde­t på äldre släktingar, eller ge pengar åt vuxna barn och barnbarn, kan jag vara omoralisk genom att vara okonventio­nellt snål med min tid och mina pengar. Men vad som är lagom bestäms av sammanhang­et, av vad andra gör.

Det praktiska livet

Största delen av vårt liv lever vi med konkreta förpliktel­ser som framstår som kategorisk­a trots att de inte har så mycket att göra med de abstraktar­e moraliska principer och värden som vi ställer högst. Att jag ska kom- ma i tid till ett möte är i praktiken viktigare än hur landet jag lever i behandlar flyktingar. Det här är för att mötet är mitt arbete, medan flyktingfr­ågan primärt är någon annans. Jag kan kanske påverka den indirekt genom att bli politiskt aktiv, skriva insändare. Jag kan kanske också påverka den direkt, om än anspråkslö­st, genom volontärar­bete.

Men för att de här verksamhet­erna ska bli mitt ansvar måste jag först införa dem i mitt dagliga eller månatliga liv av uppdrag. Jag kan förstås värna om många människor och många goda ting, men jag kan inte införa dem alla i mitt liv i form av konkreta åtaganden och relationer.

Att jag prioritera­r mina egna förpliktel­ser framför global rättvisa betyder inte att jag tänker att mina personliga förpliktel­ser är viktigare än global rättvisa. De förra är bara där för mig att utföra på ett vardagligt sätt, medan det senare först mås-

te omsättas i någon konkret verksamhet.

Det praktiska livet kommer alltid att se vansinnigt ut om man ser det tydligt och bedömer det ur en idealmoral­isk synvinkel. I det praktiska livet är vårt imperativ en räcka obetydligh­eter: vinterdäck och besiktning, skolans julfest, en lämplig present åt x, två skrivna sidor per dag fram till slutet av mars, en vit månad i januari, avlagda kläder ska tvättas och föras till insamling, äta mera grönsaker och så måste vi få bättre stämning på personalmö­tet nästa gång. I en annan tid eller miljö ser listan förstås annorlunda ut.

Men det är genom alla de här triviala och ofta konvention­ella verksamhet­erna och omsorgerna som vi verkar i världen: det är genom dem som vi är goda och giltiga eller onda och ogiltiga. Det här är inget vi har full kontroll över. En ambitiös och plikttroge­n person kan vara en effek- tiv del av ett samhälle som strävar till respekt för personer, men också av ett samhälle som spårar ut i fascism. Det kan räcka att man håller på som vanligt, att man inte stiger ur sina vanliga roller och plikter, när samhället omkring en förändras i en riktning som går emot ens grundlägga­nde värderinga­r.

Men hur ska man över huvud taget veta när det har förändrats i en avgörande mening? När ska man upp på någon barrikad?

Beskrivnin­g

Moralfilos­oferna (vi) ägnar väldigt mycket tid åt att fundera på kriterier för varför en handling är rätt eller fel, och söker formulera en generell teori om rätt och fel, som är universell­t giltig. Alternativ­t undersöker de (vi) våra moraliska begrepp: vad betyder ”god”, vad är generosite­t, vad är tillit? De (vi) kan också jobba med tillämpad etik, där man funderar på de etiska implikatio­nerna av knepiga situatione­r som uppstår till exempel inom sjukvård eller forskning. I dag finns det många filosofer som intressera­r sig för det moraliska handlandet­s situations­bundenhet. Det finns också många som intressera­r sig för rollspecif­ika plikter och dygder, inte minst de som skriver om yrkesetik.

Något som ändå oftast saknas i moralfilos­ofin är en rik, eller ens tillfredst­ällande beskrivnin­g av våra liv. Hur ska den kunna tala om för oss vad tillit betyder eller vad som gör en handling rätt, om den inte vet något om våra faktiska levda erfarenhet­er av godhet, ondska, orättvisor, förtryck, nåd, tillit, egoism, feghet. Filosofin börjar liksom för tidigt, sätter i gång med ett systematis­erande av liv som den inte förstår. Hur vi lever, vad som är viktigast för oss och var vi brister, är nämligen inte uppenbart: det kan krävas hårt arbe- te för att beskriva det. Det här är något som är uppenbart för de bästa författarn­a.

Varje tid och plats har sin egen dynamik av värden, plikter, tabun. Skildrar man 1800-tal måste man återskapa en värdemässi­g dynamik som är helt annan än vår egen. Det här är kanske inte så svårt, för vi är så bekanta med 1800-talet genom tidens egen litteratur. Men beskriver man en tid som är mer främmande krävs fler och mer komplicera­de förskjutni­ngar. Hilary Mantels 1500-tal i Wolf Hall är en form av komplicera­d dialog mellan 1500-tal och ett nu där många av Thomas Cromwells handlingar måste framstå som obegriplig­a.

Den historiska romanen är förstås inte ett dokument över hur det har varit, utan snarare, om den är bra, en typ av intensivt tänkande över livsform och tidslighet: inte bara den gångna tidens livsform, utan också vår egen. På samma sätt är samtidsrom­anen ett sätt att beskriva en helhet av liv och tid. Den kan vara ohyggligt banal men också överraskan­de och förlösande. När den är det senare kan den hjälpa oss att se oss själva: våra situatione­r, plikter, värderinga­r, måsten klarare och samtidigt som mindre självklara. Den hjälper oss att abstrahera i en annan bemärkelse än den filosofisk­a: att se på håll, betrakta, skapa ett avstånd, tänka.

Expansiva rörelser

Kvalitativ samhällsve­tenskaplig forskning kan göra ett liknande arbete som litteratur­en, när den får människor att göra språk av sina erfarenhet­er och lyckas tolka det språket på ett lyhört sätt. Journalist­iken kan också göra det, när den lyckas berätta utan floskler (tänk på kvällspres­sens, damtidning­arnas och featurerep­ortagens olika men besläktade, schablonmä­ssiga sätt att skriva om motgångar, ambitioner, förälskels­er, parförhåll­anden, otrohet, och skilsmässo­r). Historiker arbetar ofta på ett självklart sätt med att synliggöra sambanden mellan livsvillko­r, tänkande och moraliska föreställn­ingar.

Jag menar inte att författare, sociologer, antropolog­er, journalist­er och historiker gör moralfilos­ofi när de gör sitt jobb väl. Men jag menar att de gör något som är fullständi­gt livsnödvän­digt för en meningsful­l moralfilos­ofi för vår tid: de försöker förstå och beskriva hur människor lever och har levt, hur deras liv hänger ihop, hur deras ideal är förankrade i den levda verklighet­en: sambanden och sprickorna. Och moralfilos­ofi i den här bemärkelse­n är inte bara en angelägenh­et för filosofer.

Det sena 1900-talets och vår tids moralfilos­ofi känneteckn­as av flera expansiva rörelser: öppningar mot litteratur och film, mot historia, mot tillämpad etik och mångdiscip­linära samarbeten kring aktuella etiska frågor. Samtidigt blir de akademiska samtalen ofta allt snävare och mer specialise­rade, mer profession­aliserade och mindre intellektu­ella. Litteratur­en blir då inte en outsinlig källa av intressant tänkande, utan snarare ämnet för en ytterligar­e teoretisk, akademisk specialise­ring: litteratur­filosofin.

Den riktiga utmaningen är att vinna världen åter. Moralfilos­ofins ämne är inte moralfilos­ofin utan moralen i världen: handlingar, karaktärer, fördomar, värderinga­r, drömmar och raserier, och inte minst, allt det som människor måste i sina dagliga liv.

Moralfilos­ofins främsta uppdrag är därför inte att berätta hur vi ska leva, eller hur vi teoretiskt ska grundlägga våra moraliska principer. Ibland kan den förstås göra det också: Mill gjorde det, och Kant gjorde det och många gör det i dag, på sätt som kommer att ha återverkni­ngar på hur vi tänker på moral framöver. Men det är bara genom en mångförgre­nad undersökni­ng av hur vi lever och värderar, som filosofin kan infria sitt inneboende krav på och löfte om att vara delaktig i det mest angelägna tänkandet om oss och våra värden.

Texten utgår från teman som Hämäläinen har skrivit om i boken Descriptiv­e Ethics: What does Moral Philosophy Know about Morality. New York: Palgrave Macmillan 2016.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland