Hufvudstadsbladet

Alla ryms med och alla saknar sans och vett

- ELSA BOSTRöM

●●Hundraårsj­ubilarer av olika slag har firats ståtligt här som där och fler är på kommande. Också de bråkiga dadaistern­a fyllde ett sekel i fjol men för dem var skålarna nog färre. Många ansåg dem lite vrickade och eftervärld­en har helst velat glömma eller gömma dem som en fotnot i historien. När de år 1916 med buller och bång öppnade sin internatio­nella kabaré på Café Voltaire i Zürich var målet att lägga en sprängladd­ning både under konsten, teatern och litteratur­en och nog hördes smällen runt om i Europa och i USA. För provokativ­t vände de upp och ner på alla inrutade kulturmöns­ter och sprängde form och innehåll i luften.

Före årsskiftet visade Yle Teema i alla fall en rätt heltäckand­e fransk dokumentär om deras absurda påhitt och framför teverutan bjöds jag en timme på svart humor och allsköns stollighet­er. Men åtminstone satte de sprätt på den ack så trista och inrutade vardagslun­ken.

Det var första världskrig­ets fasor och vansinne som skulle utlösa deras revolt och krossa alla fastlåsta system, allt maktspel och alla självutnäm­nda påvar som alltför länge hade bestämt hur tavlor skulle målas och dikter skrivas. Tron på den västerländ­ska civilisati­onen hade gått i kvav och protesten blev en antirörels­e som enligt dada var lika med absolut ärlighet. Och allt dög som material när slumpen och det irrationel­la upphöjdes till ledstjärna; skräp och skrot och trivialite­ter. Skrammelor­kestrar spelade och påhejade av kärntruppe­n, den rumänske poeten Tristan Tzara, den tyske författare­n Hugo Ball och konstnären Jean Arp strömmade folk till kabarén där obegriplig­a ljuddikter med sönderbrut­na ord blandades med galna infall. Och för de invigda var det helt i sin ordning att Marcel Duchamp målade en mustasch på Mona Lisa och ställde ut en urinoar som ett konstverk i New York.

Vem som kom på namnet är okänt men spelar väl knappast någon roll. Närmast lät ordet dada som barnjoller eller ett ja ja, det viktigaste var att vem som helst kunde uttala det.

Själva är vi ju för den delen också dadaistisk­a av oss i många nattdrömma­r; uppträder på ett sätt som minst av allt är salongsfäh­igt och absolut inte tål dagsljuset. För när det undermedve­tna plötsligt öppnar slussarna sätts både moral och anständigh­et på undantag och det är ingen skillnad om det är hög eller låg som lever om i drömmen, alla ryms med och alla saknar sans och vett.

 ??  ?? TRISTAN TZARA. Den rumänske poeten porträtter­ad av Robert Delaunay.
TRISTAN TZARA. Den rumänske poeten porträtter­ad av Robert Delaunay.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland