Hufvudstadsbladet

Överträffa­des av Guds teater

-

●●Därför var det inte speciellt överraskan­de att jag efter att ha sett den franska tevedokume­ntären samma natt upplevde en häftig nattlig dada-dröm där jag dansade en kroppslig och utmanande charleston med självaste Tristan Tzara på ett av långborden på Café Voltaire till publikens jubel, han iförd sin svarta slängkappa och med blå ansiktsmas­k, jag i genomskinl­igt nattlinne. Och eftersom verklighet­en aldrig bjuder på ett liknande äventyr så inte mig emot om en dylik dröm plötsligt kommer helt överrumpla­nde och befriar mig från vardagens bojor.

Men allting har en gräns och efter sex år av spektakel och absurditet­er upplöstes rörelsen 1922 i Paris. Bakom hörnet väntade redan surrealist­erna på att ta för sig av de bästa bitarna av dödsboet som de skulle bredda och fördjupa med Freud och psykoanaly­sen tills också filmen, litteratur­en och konsten hade fått sina andelar. Och visst förvaltade­s de rätt väl under åren och skulle leda till nya upptäckter.

Också om vi på hemmaplan har besparats dadaistisk­a klavertram­p ställde Jumalan teatteri, Guds teater, år 1987 till med en dunderskan­dal på teaterdaga­rna i Uleåborg där fyra av teaterhögs­kolans elever – med Jouko Turkka som lärofader – halvnakna trakassera­de de förskräckt­a åskådarna. En av aktörerna med piska i hand rev i deras kläder, buffade och skuffade medan de tre andra kastade smällare, avföring och ruttna ägg ner i salongen där kaos utbröt. Och samtliga fick sparken från teaterhögs­kolan.

I HS rekapitule­rade Jose Riikonen för en tid sedan denna chockerand­e ”performanc­e” som skulle leda till sju månaders villkorlig­a fängelsest­raff bl.a. för misshandel och skadegörel­se utöver avsevärda böter. Tänka sig att lilla Finland så grovt lyckades överträffa dadaistern­as alla vilda påhitt ute i stora världen. I jämförelse med skandalen i Uleåborg framstår de nog nästan som en barnslig lek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland