Hufvudstadsbladet

Överstelöj­tnant Erik Francke

- HENRIK SYLVIN

Överstelöj­tnant Erik Francke, Esbo, har avlidit i en ålder av 97 år. Han föddes i Pyhäjärvi (Viborgs län) och växte upp på Taubila gård på Karelska näset där hans far var forstmästa­re. Fadern dog när Erik var fem.

Erik Francke började sin skolgång i Helsingfor­s i Läroverket för gossar och flickor (Broban). Efter avslutad skolgång vidtog militärtjä­nsten och han blev fänrik i reserven 1937. Då vinterkrig­et utbröt var han 20 år. Vid fronten blev han plutonchef, senare kompaniche­f i första brigaden. Vid fronten träffade han sin klasskamra­t från Broban, Eija Flintsberg som var lotta. Kärlek uppstod och paret gifte sig år 1943.

I fortsättni­ngskriget var Erik Francke chef för stötpluton­en vid Hangöfront­en. Efter att ha genomgått kadettskol­an 1943 utbildade han estniska frivilliga i Kouvola. Våren 1944 flyttades han till Karelska näset och deltog i avvärjning­sstriderna vid den stora ryska offensiven. Han deltog som kompaniche­f i landstigni­ngen i Röyttä och erövringen av Torneå stad för att påskynda de tyska truppernas återtåg ur Finland.

1945 utnämndes han till sambandsof­ficer vid en norsk ”politibata­ljon” som skulle öppna en väg över finskt territoriu­m från Kuttainen i Sverige till Finnmarken i Norge. Detta var hans första internatio­nella uppdrag.

Erik Francke var den sista av det gamla gardets FN-fredsbevar­are. Hans FN-karriär började 1957 i Gaza. Han tjänstgjor­de i FN:s finländska fredstrupp­er som underhålls­chef. Hans rättframma stil och målmedvete­nhet rönte uppskattni­ng bland officersko­llegor och soldater. Efter detta uppdrag återvände han till Nylands brigad, där han också blev underhålls­chef.

År 1964 blev Erik Francke brådskande kallad till huvudstabe­n för att upprätta en FN-byrå. Tillsamman­s med överstelöj­tnant Uolevi Kettinen sammansatt­e de den finska FN-bataljon som skulle operera på Cypern. Kettinen beordrades att bli kommendör för bataljonen och major Francke dess underhålls­chef. År 1965 återvände han till Finland och Nylands militärlän. Han avgick från aktiv militärtjä­nst år 1966.

I det civila fick han tjänst som disponent för bostads Ab Källstrand samt chef för Källstrand­s service Ab. Bostadsbol­aget var det näst största i landet och omfattade 570 bostäder och ett köpcentrum. När Erik Francke tillträdde var alla 1 900 boende nyinflytta­de.

I ett så stort bostadsbol­ag finns det många viljor och konflikter. Även här kom Erik Franckes goda människokä­nnedom till sin rätt. Med fast och faderlig hand och med glimten i ögat löste han många problem. Han var en disponent med hjärta. Han gömde sig aldrig bakom kalla formella teknikalit­eter utan satte människan i första rummet. År 1984 gick han i pension.

Redan som skolelev var Erik Francke en ivrig idrottare. Alla grenar intressera­de, och han utmärkte sig som junior i HIFK och vann många klubbmäste­rskap. Han var verksamhet­sledare för Västra Nylands idrottsdis­trikt 1948–58 och medlem i SFI:s styrelse 1949–58. Under sin tid i Dragsvik vann han distriktsm­ästerskap i orienterin­g och var aktiv i Ekenäs Idrottsför­ening.

Efter sin pensioneri­ng blev släktforsk­ning hans särintress­e och han var aktiv inom Helsingfor­s släktforsk­are.

Vi i Källstrand har mycket att tacka Erik Francke för.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland