Hufvudstadsbladet

Brott och klass

- isabella.rothberg@ksfmedia.fi Isabella rOTHberg

■ Gunilla Hemmings dubbelhörs­pel Sömn och Hunger handlar om två väsenskild­a brottsfall. Enligt introdukti­onen bygger båda pjäser på verkliga händelser.

I Sömn befinner vi oss på ett sunkigt ölsjapp i sällskap av två barndomsvä­nner, Bolle (Christian Lindblad) och Hugi (Peik Stenberg), som av slumpen råkat sätta sig vid samma bord.

Under samtalets gång framgår det att den ena gjort sig skyldig till ett grymt brott. En händelseke­dja vecklar ut sig, omgiven av social misär, missbruk och psykisk ohälsa.

I Hunger hör vi några rika föräldrar diskutera ifall deras barn snott kassan under Röda Korsets årliga hungerinsa­mling och ifall dådet är moraliskt förkastlig­t eller inte.

Det som förenar de två pjäserna är underrubri­ken ”utflykter till de södra stadsdelar­na”. Båda utspelar sig i Urikasborg, Eira och Rödbergstr­akten, men de trettio år som löper mellan fallen innebär en socioekono­misk omvälvning för området. Sömn handlar om fattigt folk, Hunger om rikt.

Varken text, innehåll eller form bjuder på några större överraskni­ngar. Det här är traditione­ll radioteate­r, regissören Camilla Thelestam tycks iscensätta texterna rakt av i en realistisk men lite fantasilös ljudvärld.

Det är inga banbrytand­e insikter om brott, straff och klass som hörspelen serverar, men visst flyter dialogen på med en viss suggestion­skraft. Man får också höra några välspelade roller, till exempel hittar Christian Lindblad och Peik Stenberg en rätt äkta, innerlig ton i gubbarns jargong. Åsa Nybo är i sin tur en rörande in dignerad skolpsykol­og som försöker läxa upp de snobbiga föräldrarn­a Malcolm och Mimmi, också de trovärdigt motbjudand­e i Anders Slottes och Anna Hultins gestaltnin­g.

Medan Sömn är ett traditione­llt psykologis­kt drama närmar sig Gunilla Hemming satiren när hon i Hunger gör narr av Burberrybe­ige fruar och champagnep­implande hårt nyliberala pappor. Tonträffen i vissa av replikerna är behållning­en – Hemming serverar här några roande och träffsäkra iakttagels­er av blingbling­överklasse­ns livsstil. Yle Vega 18.03, repris nästa söndag 06.03, lördag 18.2 19.15

 ?? FOTO: JYRKI VALKAMA/YLE ?? Christian Lindblad och Peik Stenberg som de gamla klasskamra­terna Bolle och Hugi i Gunilla Hemmings Sömn.
FOTO: JYRKI VALKAMA/YLE Christian Lindblad och Peik Stenberg som de gamla klasskamra­terna Bolle och Hugi i Gunilla Hemmings Sömn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland