Hufvudstadsbladet

Statsstöde­t är Teater Viirus piska och morot

Att vara en statsandel­steater är ingen dans på rosor. – Vi får helt enkelt jobba häcken av oss för att hålla takten uppe och trygga finansieri­ngen också nästa år, säger Teater Viirus administra­tiva ledare Matilda von Weissenber­g.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

När●man●lyssnar●på●vissa●aktörer●på●fria● fältet●kan●man●ibland●höra●hur●tillvaron● som●statsandel­sinstituti­on●målas●upp● som●en●dans●på●röda●rosor.●Tänk,●statliga●konstnärer!

Men●stämmer●bilden?●Teater●Viirus● betecknar●sig●som●en●blandning●av●institutio­n●och●fri●grupp.●Man●har●en●liten●fastanstäl­ld●konstnärli­g●personal● och●sysselsätt­er●årligen●tiotals●frilansare,●beroende●på●produktion.●Statens●årliga●finansieri­ng●ger●förvisso●trygghet,● men●innebär●också●ett●ansvar.

–●Det●faktum●att●vi●är●en●statsandel­s teater●betyder●att●vi●ständigt●måste●jobba●för●kontinuite­t●i●verksamhet­en.●Vi● kämpar●enormt●för●att●hålla●uppe●produktion­stakten,●säger●teaterns●administra­tiva●ledare●Matilda von Weissenber­g.

Bakom●von●Weissenber­gs●uttalande● ligger●en●mekanism●som●finns●inbakad● i●det●nuvarande●statsandel­ssystemet,● som●kanalisera­r●största●delen●av●statsstöde­t●till●teatrarna●och●orkestrarn­a.● Institutio­nens●tidigare●omsättning●avspeglar●sig●direkt●i●kommande●års●medel.●Om●verksamhet­en●krymper,●krym per●statsstöde­t.●Om●verksamhet­en●växer,●kan●också●stödet●växa,●åtminstone● i●princip.

Det● här● har● lett● till● att● systemet● bland●annat●kritiserat­s●för●att●inte●i●tillräckli­gt●hög●grad●uppmuntra●till●konstnärli­g●risktagnin­g.

– Om●vi●gör●en●experiment­ell●produktion●på●våren,●och●märker●att●den● inte●drar●särskilt●mycket●publik,●borde● vi●göra●något●populärare●på●hösten●för● att●ha●lika●stor●omsättning.●Om●vi●gör●en● till●marginell●satsning●också●på●hösten,● är●det●redan●dålig●planering.

Precis●som●fallet●med●Finländska●barockorke­sterns●framväxt●i●lördagens● HBL●visat,●har●statsandel­ssystemet●i● vissa●fall●sporrat●till●kraftig●tillväxt. Varför kan inte Viirus växa mera? – Tja,●jag●vet●inte●varifrån●den●tillväxten● skulle●komma.●I●Helsingfor­s●finns●ett● överutbud●på●teatrar●och●för●en●svensksprå­kig●teater●är●publikunde­rlaget●begränsat.●Också●med●våra●största●framgångar,●pjäserna●Tillsamman­s●och●Gräset är mörkare på andra sidan,●har●vi●haft● en●beläggning●på●cirka●80●procent●i●salongen.●Som●mest●har●vi●gett●fyrtio●föreställn­ingar●och●då●har●kanske●hälften● av●kvällarna●varit●slutsålda.

–●När●vi●någon●gång●har●försökt●bredda●repertoare­n●har●vi●fått●höra●att●vi●sviker●det●svenska●språket,●så●det●gäller● att●inte●glömma●den●baspublik●som●är● oss●trogen.●Den●speciella●sitsen●för●en● svensksprå­kig●teater●blir●särskilt●tydlig●när●man●jämför●med●någon●av●våra●finskspråk­iga●kolleger,●exempelvis● KOM●eller●Qteatteri.●Om●de●har●ett●affischnam­n●som●slutar●på●Sarkola●att● visa●upp●kan●de●dra●fulla●salar●femtio●

kvällar. Den möjlighete­n saknar vi.

Det som Matilda von Weissenber­g beskriver bekräftas exakt i den rapport som Centralför­bundet för Finlands Svenska Teaterorga­nisationer Cefisto gett ut med anledning av den pågående statsandel­sreformen. Eftersom publikunde­rlaget på svenskt håll är mindre är produktion­ernas livslängd i regel kortare, vilket gör att produktion­stakten är högre vid de flesta svensksprå­kiga teatrar jämfört med de finska.

Renovering­arna ett problem

I ett gemensamt utlåtande från december i fjol presentera­de Finlands teatrar och Teatercent­rum, som tillsamman­s represente­rar det profession­ella teaterfält­et, tjugo konkreta förslag på hur finansieri­ngen av scenkonste­n i Finland borde reformeras. Organisati­onerna föreslår att stommen i statsandel­ssystemet bibehålls, men att systemet vidareutve­cklas.

Till de största problemen i det nuvarande systemet hör grunderna för beräkninge­n av årsverken. När antalet årsverken räknas varje år utgående från den tidigare omsättning­en, betyder det att en teater som haft ett uppehåll i verksamhet­en till exempel på grund av grundlig renovering, bestraffas följande år genom förlorade årsverken.

– Vi har sett det på andra håll tidigare och ser det i år i både Helsingfor­s och Åbo, där stadsteatr­arna förlorade fyra årsverken vardera. Ministerie­ts tjänstemän säger att man beaktat de speciella omständigh­eterna med renovering­arna, men det förklarar inte varför man skall förlora ett enda årsverke när verksamhet­en ändå fortsätter i samma omfattning som förut efter renovering­en, säger Finlands teatrars vd Tommi Saarikivi.

Enligt Matilda von Weissenber­g är det ansvaret och kontinuite­ten speciellt betungande i det nuvarande systemet. Och det faktum att det sällan finns tid att stanna upp och reflektera.

– Vi kan inte göra teater bara när andan faller på, utan måste hålla i gång maskinerie­t. Men alla har vi vårt kors att bära: De som inte har finansieri­ngen tryggad, får kämpa för pengarna. Statsandel­steatern får snarare kämpa med att hinna producera allt. Idéer finns det lyckligtvi­s gott om, det är snarare tid och resurser att förverklig­a dem som behövs. Hur tycker du det nya systemet borde utformas? – Framför allt borde man utgå från varje enskild teaters behov, i den stad där teatern verkar eller med den publik eller målgrupp eller historia som den enskilda teatern har. För det går inte att dra alla över samma kam. Det man dock kan uppmana till är samarbete, med både andra statsandel­steatrar och fria grupper.

För en svensksprå­kig teater är publikunde­rlaget begränsat. Matilda von Weissenber­g

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? Foto: niKLAs tALLqvist ?? HålleR Koll. Matilda von Weissenber­gs ansvar är att se till att resurserna räcker för Teater Viirus verksamhet. – Idéer finns det lyckligtvi­s gott om, det är snarare tiden att förverklig­a dem som ibland saknas.
Foto: niKLAs tALLqvist HålleR Koll. Matilda von Weissenber­gs ansvar är att se till att resurserna räcker för Teater Viirus verksamhet. – Idéer finns det lyckligtvi­s gott om, det är snarare tiden att förverklig­a dem som ibland saknas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland