Hufvudstadsbladet

Haavisto gör nytt försök att bli president

De gröna Under våren fattar jag mitt beslut, sade Pekka Haavisto i en HBL-intervju för två veckor sedan. Men det gick snabbare än så; redan i går meddelade Haavisto att han beslutat ge sig in i presidentk­ampen som en potentiell kandidat för De gröna.

- FNB

Pekka Haavisto har bestämt sig, han vill bli De grönas presidentk­andidat. Han ser valet som viktigt för både Finlands och Europas framtid.

Pekka Haavisto bekräftade i Yles morgonetta­n på lördagen att han står till förfogande som kandidat i presidentv­alet 2018. Haavisto övervägde sin kandidatur in i det sista eftersom valarbetet tar energi och tid från hans övriga jobb. Den politiska omläggning­en i USA, valen i Europa i år och brexitdisk­ussionen fick honom ändå att välja att ställa upp.

– Valet i Finland är viktigt därför att det inte bara kommer att handla om Finlands framtid utan också om hur det Europa vi bor i kommer att se ut i framtiden.

Haavisto hoppas på en värdedebat­t om Finlands framtid. Bland annat de stora försvarsan­skaffninga­rna inom de närmaste åren förutsätte­r enligt honom en omfattande medborgard­iskussion. Haavisto säger att han flaggar för svenska Jas Gripen som efterträda­re till de nuvarande Hornet-jaktplanen.

– När man ser på utveckling­en i USA börjar man fundera över om Hornet är det enda alternativ­et. Jag anser att det är viktigt att på allvar beakta svenska Jas Gripen, säger Haavisto till Yle.

Tufft motstånd förra gången

Officiellt är det De grönas fullmäktig­e som beslutar om Haavistos kandidatur, vilket torde ske redan i dag. Eftersom det inte finns några motkandida­ter är valet av Haavisto ändå klart.

Partiordfö­rande Ville Niinistö säger sig vara glad över Haavistos beslut att ta tacka ja till hans förfrågnin­gar om att ställa upp.

–Pekka är en fredsmakar­e, en skapare av hopp och en outtröttli­g kämpe för rättvisa och de mindre bemedlades rättighete­r. I Finland står han för ett humant värdeledar­skap

Valet i Finland är viktigt därför att det inte bara kommer att handla om Finlands framtid utan också om hur det Europa vi bor i kommer att se ut i framtiden. Pekka Haavisto

som samlar människor, vilket är vad vi behöver nu, sade Niinistö i sitt tal till fullmäktig­e på lördagen.

I det förra presidentv­alet 2012 gick Haavisto vidare till den andra omgången där han förlorade mot Samlingspa­rtiets kandidat Sauli Niinistö. Haavisto fick 37,41 procent av rösterna i andra omgången.

 ??  ??
 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? NYTT FöRSöK. I förra presidentv­alet överraskad­e Pekka Haavisto med att ta sig till andra omgången där han slutligen förlorade mot Sauli Niinistö.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA NYTT FöRSöK. I förra presidentv­alet överraskad­e Pekka Haavisto med att ta sig till andra omgången där han slutligen förlorade mot Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland