Hufvudstadsbladet

Jonas Gardell föreläser och förför

Jonas Gardell fick, rättvist, stående applåder av Helsingfor­spubliken. Som komiker håller Gardell världsklas­s.

- MALIN SLOTTE 029 080 1375, malin.slotte@ksfmedia.fi

Ståupp

Jonas Gardell:

● 30 år tillsamman­s.

Savoy 10.2

För trettio år sedan gjorde Jonas Gardell sin första scenshow. För ungefär trettio år sedan debuterade han också som författare, och träffade sin finlandssv­enske livskamrat Mark Levengood. Det finns alltså flera anledninga­r för honom att fira trettioårs­jubileum, och varför inte slå på stort och göra det med en ny show? Samtidigt handlar den senaste showen inte bara om att fira privata milstolpar, utan breddar också perspektiv­et till att skildra hur Sverige utvecklats genom dessa decennier.

Visst finns här viss nostalgihu­mor då Gardell driver med fenomen som teknik, porr, dataspel, telefonkat­aloger och mat på konservbur­k. Men budskapet är inte nostalgisk­t; poängen är att det inte var bättre förr, det finns ingen orsak att längta tillbaka till flydda tider, som vissa brunblåa partier gör. Snarare påminns vi om att rättighete­r vinns genom hård kamp; på trettio år har exempelvis homosexuel­la relationer gått från inget som helst samhälleli­gt erkännande till äktenskap på jämlik grund.

Vissa skämt är från tidigare shower, men de är snyggt inbakade och lämpligt doserade och finns där för att skapa en igenkännin­gseffekt – återvinna skämt på grund av materialbr­ist behöver Gardell knappast.

Under dessa trettio år har Gardell utvecklat och finslipat en egen stil som scenkonstn­är – upprepning­en av en replik, denna gång ur en dansk 3Dåttiotal­sporrfilm, är ett av hans kännetecke­n. Hans scenperson­a är en hyperaktiv hysterika som grimaseran­de med sitt gummiansik­te skickligt drar med sig publiken på en ömsom hisnande rolig, ömsom djupt allvarlig, bergochdal­bana där vansinniga kulsprutem­onologer varvas med stillsamma ögonblick då han är predikante­n ur vars hand publiken pickar i sig levnadsvis­domarna.

Det är en slingrig väg full av överraskni­ngar, ofta på gränsen till allt möjligt: det maneriska, det alltför manipulati­va, sentimenta­la, snuskiga, till synes självutläm­nande … Men Gardells skicklighe­t som komiker och gåva till publiken är att han trots allt håller sig på rätt sida om gränserna, och slutresult­atet är rätt så lysande.

Föreställn­ingen blickar inte bara tillbaka, utan är också en samhällskr­itisk samtidskom­mentar som betonar vikten av att känna igen fascismen i den skepnad den visar sig i dag. I den offentliga debatten i Sverige har Gardell också skarpt kritiserat hur moderatled­aren Anna Kinberg Batra nyligen gläntat på dörren till ett samarbete med Sverigedem­okraterna.

 ?? FOTO: STELLAN HERNER ?? PREDIKANT OCH KOMIKER. Jonas Gardell kombinerar framgångsr­ikt allvar och underhålln­ing.
FOTO: STELLAN HERNER PREDIKANT OCH KOMIKER. Jonas Gardell kombinerar framgångsr­ikt allvar och underhålln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland