Hufvudstadsbladet

Tung dag för GrIFK – missar övre slutserien

Handboll Besvikelse­n i GrIFK-lägret var stor efter det oavgjorda resultatet mot BK. Nu måste Granispela­rna hitta motivation och laddning för kommande veckor och sedan ta nytt sikte mot kvartsfina­lerna.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det var stor dramatik i Grankullag­rottan då GrIFK och BK-46 drabbade samman i den nästsista omgången av grundserie­n. Insatserna var höga då hemmalaget var piskat att vinna för att kunna ta sig till den övre slutserien.

Då slutsummer­n ljöd stod det 28– 28 på tavlan och ingetdera lagets spelare verkade vara allt för nöjda med matchutgån­gen. I GrIFK-lägret insåg man att laget missat sitt mål med minsta möjliga marginal.

– Det är klart jag är besviken att vi inte kommer att spela i övre slutserien, säger Richard Sundberg som sköt åtta mål mot BK.

– Det är en otroligt stor skillnad på nivån på motståndet och så är det en helt annan sak att förbereda sig för de riktigt tuffa matcherna.

Inför den livsviktig­a BK-matchen kunde man se att GrIFK-spelarna var taggade. Det var full fokus, sammanbitn­a miner och glödande ögon inför och under matchen. Båda lagen gick in för att spela varje situation till slut, att ge allt i närkampern­a och att bjuda på det där lilla extra för publiken i grottan. Den minst sagt svajiga domarlinje­n bidrog till att hålla spelarnas och publikens känslor på ytan från början till slut.

– Det är så här laddningen ska vara. Tyvärr räckte det inte till. Visst är det bra att vi får kvittering­en med några sekunder kvar att spela men det målet saknar ju betydelse, säger Sundberg.

– Jag har inte hunnit fundera på matcherna i nedre slutserien men i de här riktigt tuffa matcherna är man taggad på ett helt annat sätt. Känslan dagarna före match är speciella. Det blir rätt tufft att ladda om nu.

Cocks, BK-46, Atlas och Dicken går till övre slutserien medan GrIFK får möta Sjundeå IF, HIFK och ÅIFK i den nedre slutserien.

– Vi får försöka att inte fundera så mycket på motståndar­na i de matcherna utan bara koncentrer­a oss på det egna spelet, säger han och tittar ner i golvet.

– Vi får kolla mycket video efter matcherna och se vad vi själva gör bra och vad som måste förbättras.

GrIFK:s defensiv har blivit starkare under säsongen då rörlighete­n blivit bättre och spelarna spelar tätare bakåt. Framåt vill Sundberg se att laget ska bli bättre på att skapa tryck, gå vassare på mål och sedan spela bollen vidare.

– Och vi måste kunna prestera på en jämnare nivå än vi gjort hittills. Våra svackor får inte bli så djupa som de blivit, säger han och nämner bortamatch­en mot Atlas där laget tappade allt och förlorade med 30–39.

GrIFK har fortfarand­e en teoretisk chans att ta sig till övre slutserien men det skulle kräva att Dynamo Riihimäki slår Dicken i den sista omgången samtidigt som GrIFK slår Sjundeå IF:

BK hittar formen

I BK-lägret var minerna gladare. Att laget lyckades hämta in underläge 21–25 till oavgjort under de sista elva

minuterna var en stor sak. I synnerhet som det gav en plats i den övre slutserien.

– Det är starkt av oss att komma igen på slutet. Det visar att vi har rätt inställnin­g, säger matchens lirare Andreas Rönnberg.

Han sköt tio mål och stod bakom det mesta i offensiv väg för Karislaget.

– Det är skönt att ha platsen i övre slutserien säkrad inför den sista omgången. Vi har många unga spelare i laget som nu får spela utan press, säger han.

Rönnberg säger att den lilla svacka BK hade efter jul nu börjar vara ett avslutat kapitel.

– Fem veckors paus är för lång tid. I förlustmat­chen mot Sjundeå märktes det att vi var lite rostiga och hade matchovana men nu börjar vi vara tillbaka där vi var före jul, säger han.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? HåRD KAMP. Andreas Rönnberg var planens bästa spelare då hans BK-46 spelade oavgjort mot Richard Sundbergs GrIFK.
FOTO: FSC MEDIA HåRD KAMP. Andreas Rönnberg var planens bästa spelare då hans BK-46 spelade oavgjort mot Richard Sundbergs GrIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland