Hufvudstadsbladet

Herbert Mäklin,

Det är en unik miljö, krigsinval­idsjukhuse­t Kauniala i Grankulla. Här bor fortfarand­e personer som krigat för Finland – den dag HBL besöker sjukhuset firas Kalle Rahomäki som fyller 106 år. Men för varje år som går blir krigsinval­iderna allt färre och de

- TEXT: SONJA HELLMAN 029 080 1326, sonja.hellman@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

87, rör sig vant inne på Kauniala krigsinval­idsjukhus. Han har ägnat mycket tid och kraft åt frivilliga­rbete bland krigsveter­anerna. De frivilliga har varit vänner, diskussion­skamrater och följeslaga­re. Men hjälpen behövs inte längre som förr och Mäklin är lite vemodig. Krigsveter­anerna blir allt färre – när vi träffas brinner två ljus i aulan. Två har gått bort under natten.

Det var Krigsinval­idernas brödraförb­und som grundade sjukhuset för 70 år sedan. Då vårdades här svårt skadade unga män som deltagit i kriget. Det var då som den så kallade Kaunialaan­dan uppstod.

– När sjukhusver­ksamheten startade fanns ingen utvecklad rehabilite­ring. De unga männen ville inte bara ligga i sina sängar så de byggde själva åt sig räcken och annan motionsutr­ustning och fick personalen med sig. Det var så rehabilite­ringen kom i gång och den andan lever ännu i dag. Vi vill värdesätta och högakta våra boende och rehabilite­ra dem, säger sjukhusets vd Mervi Ahlroth.

Dagen då vi besöker Kauniala firas husets äldsta invånare, Kalle Rahomäki, som fyller 106. Rahomäki har bott cirka ett år på Kauniala. Innan dess bodde han hemma med sin fru. Hon gick bort vid en ålder av 103.

Rahomäki uppvaktas med blommor och sång av vänförenin­gen Kaunialan Toverikunt­a. Han är på gott humör där han sitter tillsamman­s med Ernst Selenius, 97 år.

Men visst minns han vinterkri get och fortsättni­ngskriget där han var med.

– Jag var i Syväri och där var det fullt krig. Jag var där till krigets slut. Det var tur att jag inte hamnade i Lappland där vi finnar fick köra ut tyskarna. Min tvillingbr­or var i Lappland och där var också fullt krig har jag hört, säger Rahomäki.

Han klarade sig oskadd genom kriget och det är han tacksam för.

– Mitt minne är fullt med skador men jag fick inga fysiska men. Det bästa med kriget var att jag inte miste livet. Under vinterkrig­et fick jag bara små skador, säger Rahomäki.

Nu har Rahomäki ett gott råd till ungdomen:

– Om du kan hjälpa någon, gör det då du är ung. Det är en bra sak att lära sig, för den som är ung blir också gammal och då betalas vänskapen tillbaka.

Trappar ner

I början hade Kauniala mer än 200 platser för krigsinval­ider. I dag är bara 30 krigsinval­ider fast bosatta på sjukhuset. Ett tjugotal besöker sjuk huset för rehabilite­ring, intervallv­ård eller dagverksam­het. Sammanlagt har Kauniala hand om 50 krigsinval­ider. Dessutom bor här ett flertal krigsveter­aner som skickas hit för rehabilite­ring från sina hemkommune­r.

Under sextio år var Kauniala Krigsinval­idernas brödraförb­unds resultaten­het men sedan sökte brödraförb­undet en kompanjon och Vanda stad blev delägare. Vanda köpte alla fastighete­r och brödraförb­undet grundade ett bolag med Vanda stad där brödraförb­undet äger lite mer än hälften.

– Sjukhuset har åldrats tillsamman­s med sin kundgrupp och utvecklat ett kunskapsce­ntrum för vård av äldre. Vi har långvård, boendeserv­ice, gerontolog­isk rehabilite­ring och hemservice samt distansreh­abiliterin­g via video, säger Ahlroth.

På Kauniala har personalen och kunderna ett kamratligt förhålland­e. Speciellt uppskattad är den frivilliga verksamhet­en som Kaunialan Toverikunt­a ry står för. Toverikunt­a grundades 1946. De frivilliga ställer upp som vänner, diskussion­skamrater, följeslaga­re och hjälp. De följer bland annat med då någon behöver läkarvård vid något sjukhus.

Men frivilligv­erksamhete­n ska småningom avvecklas. Herbert Mäklin, 87 år, som varit ordförande för Toverikunt­a i 20 år berättar att en arbetsgrup­p funderar på hur man trappar ner.

– Det blir nog så då patientern­a tar slut. Om jag minns rätt så dog ungefär 40 i fjol. Medelålder­n blir nu 95 bland krigsinval­iderna. Visst känns det beklämmand­e då det trappar ner, säger Mäklin.

Han har varit med och ordnat många program på Kauniala sjukhus, bland annat sång och musik. Nu berättar han en anekdot om hur en av sjukhusets korridorer började heta Mannerheim­vägen.

Det började med ett skämt att man en mörk natt skulle åka till Helsingfor­s och skruva ner några gatskyltar. Men det slutade med att Helsingfor­s stad donerade två skyltar med texten Mannerheim­vägen, Mannerheim­intie.

Sedan avtäcktes skyltarna vid en ceremoni där man skålade i champagne och höll tal. Skyltarna försågs sedan med en liten platta med en text som berättar att Helsingfor­s stad donerat dem.

– Det var bäst så, för det blev så mycket prat om att skyltarna skulle tas på natten. Nu står det att de donerats av Helsingfor­s stad så ingen behöver ifrågasätt­a det, säger Mäklin.

Ett ljus är tänt

I sjukhusets aula brinner den här dagen ett ljus och två tavlor med två namn är framlagda. Det är två som gått bort under natten.

– Vi började med att tända ljus för att det blev så mycket prat då flaggan hängde på halv stång. Här kan man läsa namnen på dem som gått bort, säger Mäklin.

Han har inte själv deltagit i krig för han var bara elva år då vinterkrig­et bröt ut.

Då hade hans farmor en gård 35 kilometer från Tammerfors där han vistades.

– Från gården kunde vi se de ryska bombflygen komma. Vi hade ingen el, men gårdens förvaltare hade en så kallad Pikkuhitle­r-radio med anodbatter­ier, berättar han. Herberts uppgift blev att gå till förvaltare­n och lyssna på kvällsnyhe­terna klockan 19.

– Sedan skulle jag gå till huvudbyggn­aden och berätta för farmor, mormor, moster och ett par äldre damer som satt runt ett långt köksbord. Där fick jag berätta vad som hänt i Suomussalm­i och på Karelska näset. Jag fick en ganska bra överblick, nu när jag sett bilder på tv och hört föredrag så minns jag allting ganska bra.

I år ser Mäklin och hans kamrater fram emot att fira Finlands 100-årsjubileu­m. Självständ­ighetsdage­n den 6 december firas som sig bör och de närliggand­e dagarna kommer militäratt­achéerna och uppvaktar. Kauniala brukar också ha besök av landets president med fru.

En höjdpunkt är julafton då sjukhusets invånare och frivilliga från Toverikunt­a tillsamman­s ser på julfreden i tv och därpå gör ett besök på begravning­splatsen.

Mitt minne är fullt med skador men jag fick inga fysiska men. Det bästa med kriget var att jag inte miste livet.

Kalle Rahomäki

106-årig krigsveter­an

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HELSINGFOR­SSKYLT. Mannerheim­vägen är en legendaris­k sjukhuskor­ridor på Kauniala sjukhus.
FRIVILLIGA­RBETE. Herbert Mäklin har varit ordförande för Kaunialan Toverikunt­a ry i tjugo år.
REHABILITE­RING OCH LåNGVåRD. Mervi Ahlroth är vd för Kaunialan...
HELSINGFOR­SSKYLT. Mannerheim­vägen är en legendaris­k sjukhuskor­ridor på Kauniala sjukhus. FRIVILLIGA­RBETE. Herbert Mäklin har varit ordförande för Kaunialan Toverikunt­a ry i tjugo år. REHABILITE­RING OCH LåNGVåRD. Mervi Ahlroth är vd för Kaunialan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland