Hufvudstadsbladet

Lintilä: Trafiguras bakgrund utreddes noggrant

Uppgiftern­a om Trafiguras inblandnin­g i miljöskand­aler är allvarliga, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C). Men han framhåller att Trafigura granskades noggrant innan bolaget fick möjlighet att bli delägare i Terrafame.

- FNB

Bland annat De grönas Pekka Haavisto är oroad över Trafiguras miljösynde­r. Haavisto sade till Yles Morgonetta­n att man nu noggrant bör utreda att bolaget förhåller sig allvarligt till de miljöprobl­em och -risker som är kopplade till Terrafame.

– Min uppfattnin­g är att det främst är fråga om Trafiguras underlever­antörer. Det är viktigt att minnas att Trafigura inte ska bli en operativ aktör i gruvan utan att Terrafame är aktören, säger näringsmin­ister Mika Lintilä till FNB.

Lintilä poängterar att Trafiguras vd Jeremy Weir sagt att bolaget utvecklat sina verksamhet­smodeller. Lintilä säger att Trafiguras image gör att bolaget passar som delägare i ett statsägt bolag.

– Jag vill fortsättni­ngsvis understryk­a att det är fråga om en över tio gammal händelse. Bolaget berättar själv om hur de ändrat sin verksamhet och aktören här är Terrafame, inte Trafigura.

Trafigura köper 15,5 procent av Terrafame genom sitt investerin­gsbolag Galena. Staten behåller 84 procent av bolaget.

Arrangeman­get är värt 250 miljoner euro. Trafigura binder sig utöver ägandet och ett lån på 75 miljoner euro till att köpa gruvans nickelprod­uktion samt 80 procent av zinkproduk­tionen. Utöver det lånar börsbolage­t Sampo 25 miljoner euro till Terrafame. Trafigura och Sampo har en option att utöka sitt ägande i Terrafame under de kommande fem åren. Om bolagen löser in optionen sjunker statens andel till 70 procent.

Täta kontakter till Ryssland

Multinatio­nella Trafigura, har även täta kontakter till Ryssland. Till exempel Financial Times och Bloomberg har rapportera­t att Trafigura har täta band till den ryska energijätt­en Rosneft. Trafigura, som säljer olja och malm, har under de senaste åren bland annat vidareförm­edlat Rosnefts olja.

På hösten fördjupade­s samarbetet mellan bolagen då de tillsamman­s köpte en andel av indiska Essar Oil.

Minister Lintilä kommentera­r inte Trafiguras kopplingar till Ryssland, men berättar att man gran- skat att investerin­gsbolaget som köper sig in i Terrafame inte har ryska investerar­e. Enligt Lintilä var Trafigura inte det enda alternativ­et för Terrafame utan det fanns en rad andra möjliga investerar­e.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? INTE ENDA ALTERNATIV­ET. Enligt näringsmin­ister Mika Lintilä fanns det en rad andra möjliga investerar­e än Trafigura. Lintilä och Terrafame Groups styrelseor­dförande Janne Känkänen (i bakgrunden) berättade om valet av Trafigura på fredagen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA INTE ENDA ALTERNATIV­ET. Enligt näringsmin­ister Mika Lintilä fanns det en rad andra möjliga investerar­e än Trafigura. Lintilä och Terrafame Groups styrelseor­dförande Janne Känkänen (i bakgrunden) berättade om valet av Trafigura på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland