Hufvudstadsbladet

Henriksson tror på bästa valet på 25 år

SFP Vårdreform­en dominerade debatten när SFP tog fart till kommunalva­let på sitt partifullm­äktigemöte i Vanda på lördagen.

- FNB–HELLEVI RAITA

Partiledar­en Anna-Maja Henriksson kritiserad­e regeringen för att det fortfarand­e är oklart vad som omfattas av valfrihete­n.

– Vi vill få hela paketet på en gång. Det är otroligt nonchalant att man kommer bitvis med den här jätterefor­men.

Hon var också kritisk till att finansieri­ngsmodelle­n för vårdreform­en straffar de kommuner som skött sina invånares hälsa kostnadsef­fektivt.

– Det får inte vara så att det finns incitament för att må dåligt och ha dålig sysselsätt­ning.

Partifullm­äktiges ordförande Thomas Blomqvist oroade sig för att de svenska strukturer­na kommer att skrotas i vårdreform­en.

–Utan svenska strukturer har vi ingen tvåspråkig nation. Vi kan ha tvåspråkig­a individer men utan strukturer finns det inte verksamhet på finska och på svenska. Det verkar regeringen ha svårt att förstå, sade Blomqvist.

När det gäller kandidatre­kryteringe­n inför kommunalva­let konstatera­de Henriksson att det fortfarand­e finns en del jobb att göra och att hon gärna ser fler kandidater också i huvudstads­regionen. Där tog partiet genast ett steg framåt när riksdagsle­damoten Eva Biaudet aviserade sin kandidatur i Helsingfor­s. Henriksson sade att kommunalva­let kommer att bli tufft, men att SFP har visat att partiet behövs.

– Jag är förvissad om att vi kan göra det bästa kommunalva­let på 25 år.

Biaudet: Lita på er rättskänsl­a

Henriksson och riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin kritiserad­e också regeringen för dess sysselsätt­ningspolit­ik och Sannfinlän­darna för att de utsett språkexper­imentet med frivillig svenska i de finska skolorna som sin nästviktig­aste fråga efter ekonomin. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) glömmer bort en del möjlighete­r när han säger att alla de enkla metoderna för att höja sysselsätt­ningen har använts, sade Henriksson. Hon erbjöd en familjeled­ighetsrefo­rm, slopande av behovspröv­ning för arbetskraf­tsinvandri­ng och lokala avtal som verktyg för regeringen.

Flyktingpo­litiken kom upp under riksdagsle­damöternas frågestund. Riksdagsle­damöterna konstatera­de att de inte kan få regeringen att ändra på sin politik och Eva Biaudet uppmanade SFP:arna att lita på sin egen känsla för vad som är rätt.

– Regeringen försöker göra rätt till fel och kriminalis­era hjälp till folk i nöd, sade hon.

Presidentk­andidat på partidagen

När kommunalva­let är avklarat, eller kanske redan innan det, är det dags att kavla upp ärmarna inför nästa val – presidentv­alet i januari nästa år. Henriksson sade till FNB att SFP nominerar sin presidentk­andidat på partidagen i juni. Vem det blir ville hon inte ta ställning till.

– Vi har ju flera presumtiva kandidater så på det sättet har vi en bra situation. Men en kandidat ska vi nog ha, sade hon.

I det förra presidentv­alet ställde SFP upp Eva Biaudet som kandidat. På lördagen meddelade hon att hon ställer upp i kommunalva­let i Helsingfor­s och uteslöt inte heller en borgmästar­kandidatur. Den tidigare ministern och Europaparl­amentarike­rn Astrid Thors går ledig efter att inte ha fått förnyat mandat som OSSE:s minoritets­ombudsman. Hon har meddelat att hon inte står till förfogande i borgmästar­valet i Helsingfor­s. Som potentiell­a kandidater ses också Europaparl­amentarike­rn Nils Torvalds och riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? SFP SKA HA PRESIDENTK­ANDIDAT. Vi har flera presumtiva kandidater, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson. Vem som utses klarnar på partidagen i juni.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA SFP SKA HA PRESIDENTK­ANDIDAT. Vi har flera presumtiva kandidater, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson. Vem som utses klarnar på partidagen i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland