Hufvudstadsbladet

Gynnade direktörer ogillar ökade klyftor

De tillhör de rikaste, men säger sig ändå inte gilla utveckling­en med ökade inkomstkly­ftor. Sveriges börsdirekt­örer ser slitningar i samhället och vill se satsningar på utbildning.

- FNB–TT

I kölvattnet av brexit och Donald Trumps valseger i USA har de ökande klyftorna i samhället, såväl i Sverige som i andra länder, kommit i dagen – att klyftorna mellan eliten och folket varit en orsak till valresulta­ten. Det tror också den ekonomiska eliten. Ericssonch­efen Börje Ekholm är en av dem. Han medger visserlige­n att han för egen del är lyckligt lottad. Men han tycker inte att det är bra om samhället dras isär.

– Det är bra att det här börjar diskuteras, säger han.

Omskolning, utbildning och en plats på arbetsmark­naden ”är ett viktigt kitt i samhället”, enligt Ekholm.

– Utbildning­ssystemet är oerhört viktigt. . . Och att man inte slås ut från arbetsmark­naden, säger han.

Mer blandade skolor var bra, det gjorde att de som hade det väldigt bra och de som hade det mindre bra lärde känna varandra, tycker banken SEB:s avgående vd Annika Falkengren.

Hon tycker att samhället borde satsa på utbildning och bostäder, mer hyresrätte­r, och en utbyggd infrastruk­tur som gör det lättare att pendla mellan jobb och bostad.

Telias vd Johan Dennelind ser också risker med ökade klyftor.

– Klart det finns det – att det blir slitningar i samhället, att det blir orolighete­r, att det blir polarisera­de samhällen. Det ser vi ju på flera håll. Det är ingenting som vi kan eller ska blunda för, utan ta tag i, säger han.

Att fördela globaliser­ingens vinster bättre är kärnfrågan, anser Nordeas vd Casper von Koskull.

– Vi ska alla vara lyhörda i frågan om dem som känner att de inte är med i den globala utveckling­en. Men globaliser­ingen har tagit miljarder människor ut ur fattigdom, svaret är inte att stoppa globaliser­ingen men vi måste fördela bättre.

Att få alla i arbete är en viktig del i utveckling­en:

– Det här är känsliga frågor, framför allt kanske när det gäller invandrare. Vi har ett system som i princip håller dem hemma. De måste in på arbetsmark­naden. Jag är inte politiker, men jag tror att det är bättre att få arbeta, även om det är med lite lägre lön. Arbete ger självkänsl­a. Men att sätta människor i en stadsdel någonstans, och säga att ”vi betalar men håll dig hemma”, det kommer inte att funka, säger von Koskull.

Klädjätten H & M:s vd Karl-Johan Persson tror att Trumps politik leder till mer spänningar.

– Ökade klyftor är inte bra, hela debatten oroar. Inte bara i Sverige utan även andra länder är det högerextre­ma vindar som blåser, och det är inte bra. Jag tror att det vi ser i USA kopplat till inreseförb­ud är direkt kontraprod­uktivt. Tror att det kommer att leda till mer spänningar. Det är tråkigt och även kontraprod­uktivt för ekonomin, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland