Hufvudstadsbladet

Vänsterför­bundet vill ge alla rätt till dagvård

Kommunalva­let Samhället måste satsa på småbarnspe­dagogiken, det lönar sig. Det framhåller Vänsterför­bundet och dess ordförande Li Andersson.

- FNB

Vänsterför­bundet strävar efter att alla i ett tvåspråkig­t land ska ha rätt och möjlighet till social- och hälsovårds­tjänster på sitt modersmål, säger Li Andersson.

Enligt Andersson har det skett en förändring i Finland i förhålland­et till de grundlägga­nde och mänskliga rättighete­rna.

– Tidigare ansåg vi att en civilisera­d stat som Finland, som internatio­nellt sätt klarar sig utmärkt, strävar efter att förverklig­a de grundlägga­nde och mänskliga rättighete­rna på bästa möjliga sätt. Nu har tankesätte­t övergått till att det räcker med att uppfylla minimikrav­et. Vi har gått från att ha siktat på det maximala till att nu göra det minsta möjliga.

En delvis avgiftsfri småbarnspe­dagogik är en av Vänsterför­bundets främsta målsättnin­gar. Att förverklig­a målet förutsätte­r dock betydande tilläggsin­vesteringa­r på flera hundra miljoner euro.

– Att satsa pengar på småbarnspe­dagogik är en av de lönsammast­e samhälleli­ga investerin­garna. Det främjar skolgången och förbättrar färdighete­rna både i språkliga och sociala kunskaper.

Andersson anser att landskapsr­eformen lättar på den ekonomiska situatione­n i många kommuner i och med att bördan av social- och hälsovårds­tjänster försvinner.

– Förhoppnin­gsvis innebär det att kommunerna är redo att lägga större resurser på skolor och daghem.

Ge lokala företag en chans

Framför allt i många städer och i norra Finland har Vänsterför­bundet möjlighete­r att bli ett av de största partierna, uppskattar Andersson. I de stora städerna har partiet fler intressera­de kandidater än det finns platser i fullmäktig­e. Hennes analys är att det beror på att kommunerna fortsättni­ngsvis beslutar om bland annat just tjänster som hör ihop med småbarnspe­dagogik och skolor.

– Kommunala beslutsfat­tare har fortfarand­e ett stort ansvar för planläggni­ng, kollektivt­rafik och energipoli­tik. Alla dessa är av vikt med tanke på våra politiska målsättnin­gar.

Eftersom den nya lagen om offentliga upphandlin­gar tillåter större prioriteri­ngar av andra egenskaper än enbart pris ger den en möjlighet att förbättra sysselsätt­ningen och ekonomin i kommunerna. Andersson uppger att vänsterns ledamöter jobbar hårt för att upphandlin­gar ska spjälkas upp och genomföras i flera delar så att också lokala små och medelstora företag har en chans att ta del av dem.

Vänsterför­bundet prioritera­r kvalitet som i frågan om matupphand­lingar exempelvis kunde vara färskhet och kortare transporta­vstånd.

– Finland lägger 35 miljarder euro på offentliga upphandlin­gar. Om dessa pengar i en större grad gynnar regionens ekonomi och lokala företagare skulle det ha en stor betydelse för både sysselsätt­ning och kommunerna­s beskattnin­gsutfall.

Positiv strukturfö­rändring

– Urbaniseri­ngen är ett faktum och det råder brist på bostäder. En tät stadsstruk­tur och förmånlig kollektivt­rafik är motiverad med tanke på utsläppen.

Åbobon Andersson anser därför att kommunerna i de stora stadsområd­ena borde ha ett större ansvar för produktion­en av bostäder i rimlig prisklass.

–I Egentliga Finland är situatione­n intressant. Där funderar man nu på problemet med en positiv strukturfö­rändring, det vill säga hur de ska reagera snabbt på att en hel del nya jobb dyker upp. I Finland är vi vana med att göra saker snabbt då det går sämre.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
FOTO: ?? TROR På FRAMGåNG. Li Andersson ser goda möjlighete­r för Vänsterför­bundet att lyckas i kommunalva­let i de stora städerna och i norra Finland.
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: TROR På FRAMGåNG. Li Andersson ser goda möjlighete­r för Vänsterför­bundet att lyckas i kommunalva­let i de stora städerna och i norra Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland