Hufvudstadsbladet

”Ursprungli­ga vårdreform­en skulle ha sparat pengar”

vänsterför­bundet är inte nöjt med valfrihete­n i regeringen­s social- och hälsovårds­reform och går därför ut med en särskild vårdreform­skampanj inför kommunalva­let.

- fnB

Ordförande Li Andersson anser att regeringen försöker genomföra reformen med en alltför stram tidtabell så att det inte ska vara möjligt att ändra på den i ett senare skede.

– Den vårdreform som nu förbereds är inte alls lik den reform som diskuterad­es under riksdagsva­let. Valfrihete­n, som egentligen innebär tvångsbola­gisering, förändrar reformens karaktär fullständi­gt.

Andersson skulle helst återgå till det ursprungli­ga utgångsläg­et och målsättnin­garna som gick ut på att de offentliga tjänsterna förbättras och integratio­nen, alltså fungerande serviceked­jor, och den regionala jämlikhete­n ökar.

–Problemet med regeringen­s förslag är att den splittrar upp ansvaret för en serviceked­ja till fler aktörer än i nuläget. Det är på sätt och vis som en motsats till integratio­n.

Vänsterför­bundet anser att Finland behöver en social- och hälsovårds­reform.

Det finns ett tydligt behov av att förbättra de offentliga tjänsterna såsom äldreomsor­gen och att förkorta de långa köerna. Landskapss­tyret utgör en god grund men enligt Andersson ökar valfrihete­n endast på ojämlikhet­en i och med tvångsbola­giseringar och utkontrakt­eringar.

–Det har uppskattat­s att valfrihete­n endast förverklig­as i fem landskap, alltså kan vi förvänta oss att den privata servicepro­duktionen endast finns där var det också finns klienter.

Att integratio­nsmålet uteblir innebär enligt Andersson också det att det sannolikt inte sparas någonting alls utan att modellen i stället bara ökar på utgifterna.

– Det är problemati­skt att regeringen har kopplat sin målsättnin­g på att spara tre miljarder euro till den här helheten eftersom det innebär att landskapen är tvungna att antingen ytterligar­e höja klientavgi­fterna eller alternativ­t gallra i tjänsterna.

Andersson påpekar att det rör sig om stora skattepeng­ar.

– Jag är hundrasäke­r på att vårdreform­en enligt den ursprungli­ga modellen hade skapat inbesparin­gar. Verksamhet­en kunde ha effektiver­ats genom att en och samma organisati­on hade producerat allt från grundlägga­nde hälsovård till mera specialise­rade tjänster och även socialvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland