Hufvudstadsbladet

Ny universite­tslag oroar professore­r

Om kring hälften av undervisni­ngen för en universite­tsexamen ordnas vid till exempel en yrkeshögsk­ola, handlar det då fortfarand­e om en examen så som den beskrivs i lagen?

- FNb

Det är bara en av frågorna som måste besvaras innan den nya lagen om universite­tsstudier kan få grönt ljus, säger Kaarle Hämeri, ordförande för Professors­förbundet.

Helsingin Sanomat skrev i går om ett lagutkast där man föreslår att universite­ten i framtiden kunde erbjuda nästan hälften av de obligatori­ska studierna för en examen vid till exempel en yrkeshögsk­ola. Hämeri säger att andelen utlagda studier måste ses över. Han anser att omkring hälften låter som för mycket.

–Om man ser på saken ur studentens synvinkel, så hur känns det om hen får höra att hälften av studierna sker någon annanstans? Motsvarar det den utbildning studenten trott sig få?

Hämeri säger att lagutkaste­t beretts i all tystnad och forcerat på grund av Tampere 3-projektet, som handlar om att slå ihop Tammerfors universite­t, tekniska universite­t och yrkeshögsk­ola. Lagen är dock tänkt att gälla alla högskolor.

– Ett alternativ vore att specificer­a lagen så att den enbart gäller de högskolesa­mfund som redan färdigt idkar internt samarbete.

Överdirekt­ör Tapio Kosunen vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet säger till Helsingin Sanomat att den så kallade dualmodell­en inte kommer att försvinna i och med omläggning­en. Universite­t och yrkeshögsk­olor kommer enligt honom att även framöver ha separata lagar och finansieri­ngar.

– Och knappast finns det någon instans som skulle utnyttja studieansk­affningen till maximigrän­sen, säger han.

Helsingin Sanomat säger att motivering­arna i lagutkaste­t redan nu slår fast att universite­ten även i framtiden ska se till att undervisni­ngen håller tillräckli­gt hög standard och att studierna är tillräckli­gt starkt kopplade till examen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland